Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28

Άγιοι Θεόδωροι: Ένας αστυνομικός ανά 800 κατοίκους - Σήμα SOS από κατοίκους

Άγιοι Θεόδωροι: Ένας αστυνομικός ανά 800 κατοίκους - Σήμα SOS από κατοίκους
Ρεπορτάζ: Κάρολος Λοράμ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εδώ και μήνες εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και σύσσωμη η κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.

Από τα 15 άτομα που υπηρετούσαν προ πενταμήνου, με τις διάφορες αποσπάσεις και μετακινήσεις σε άλλα τμήματα η δύναμη έχει περιοριστεί σε δέκα άτομα, δηλαδή μια ομολογουμένως εφιαλτική αναλογία ενός αστυνομικού ανά 800 κατοίκους αφού η δημοτική ενότητα των Αγίων Θεοδώρων απαριθμεί 8.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός ο οποίος -όπως μας εξηγεί ο θεματικός αντιδήμαρχος της περιοχής Σπύρος Ράτης- υπερδιπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες.
Αυτά, λοιπόν, τα δέκα άτομα, με ένα μόνο περιπολικό, καλούνται να αστυνομεύσουν μια ευρύτατη γεωγραφική ενότητα που περιλαμβάνει 32 οικισμούς, οι οποίοι αρχίζουν από την Κινέτα και φθάνουν μέχρι τον ισθμό της Κορίνθου.
Αν εξαιρέσουμε τη διοικήτρια και τον εκάστοτε αξιωματικό Υπηρεσίας, ο οποίος παραμένει απαραιτήτως στο τμήμα, τα οκτώ άτομα που απομένουν, όσο και να υπερβάλουν εαυτόν με διπλές βάρδιες και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες, αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο αστυνόμευσης, με αποτέλεσμα συχνά να παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου η αστυνομική παρουσία να καθυστερεί, όπως πρόσφατα με το σοκαριστικό έγκλημα με ληστεία κατά 73χρονης από δύο ρομά, οι οποίοι μετά από ολιγοήμερο ανθρωποκυνηγητό συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς σε καταυλισμό ρομά στην Κόρινθο.
Να σημειωθεί ότι, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί όπου διαμένουν ρομά, όπως στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και οι κλοπές καλά κρατούν. Εάν σε όλα αυτά προστεθούν η παρουσία μιας ανοικτής δομής 500 μεταναστών και της motor oil (δεύτερη σε μέγεθος μονάδας διυλιστηρίων μετά τα ΕΛΠΕ στη χώρα) τότε πολύ πιθανόν να θρηνήσουμε θύματα λόγω της μη έγκαιρης ή και αδυναμίας προσέλευσης της αστυνομίας στο περιστατικό.
«Απευθύνουμε έκκληση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Σπύρος Ράτης «να συμπεριλάβει το Α/Τ των Αγίων Θεοδώρων, κατά προτεραιότητα στις περιοχές όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν οι 1.500 νέοι αστυνομικοί. Και ένα τουλάχιστον περιπολικό από τα 190 νέα οχήματα με τα οποία αναμένεται να εξοπλισθεί το σώμα της Αστυνομίας».
Ο λόγος πλέον ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
 https://www.zougla.gr