Πέστε από τα σύννεφα: Τι δήλωσε ο Τσίπρας για Σκόπια και Αλβανία

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΟΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ....
alexis-tsipras-syriza-ke-16-2-20
Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι τα Τίρανα θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα -τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στη γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
του Μαρτίου.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς όπως είπε, οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η ΕΕ είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι:
– Η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, εάν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία, στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.
– Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.
– Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
– Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.makeleio.gr