Πέμπτη, Φεβρουαρίου 20

Ιδού η λύση...Απόφαση-σταθμός για την Ελλάδα: Επέτρεψαν το μέτρο των μαζικών απελάσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μία είδηση που δίνει ελπίδα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV, δήλωσε:

«Το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η ομόφωνη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου για πρώτη φορά αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων, ως μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δηλαδή είπε πως όταν έρχεται στην χώρα σου μία βάρκα με 50 ανθρώπους μπορείς να τους στείλεις πίσω, χωρίς να εξετάσεις ποιος είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι μία συγκλονιστική μεταβολή

Στο (ελληνικό) υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής έχουν ζητήσει να λάβουν την απόφαση, να δουν τα όρια, στα οποία μπορεί να κινηθεί η Ελληνική Δημοκρατία. Μέσα στα όρια των νόμων και των αποφάσεων της Ευρώπης θα κινηθεί η Ελλάδα».


Πράγματι αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Η ομόφωνη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ακυρώνει» την ρητορική για «ακροδεξιές πρακτικές». Τουτέστιν: Δύσκολα θα χαρακτηριστεί «ακροδεξιό» των ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο επέτρεψε «μαζική απέλαση για παράνομη είσοδο σε ευρωπαϊκή χώρα».

Αυτή είναι η λύση για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο διογκώνει για ευνόητους λόγους η Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου , υπό ευρεία σύνθεση με πρόεδρο τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, με απόφαση που εξέδωσε χθες δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών –προσφύγων και μεταναστών- οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της . Η ενέργεια των ισπανικών αρχών κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ειδικά το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει της μαζικές απελάσεις.

Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό της σε «παράνομη κατάσταση» αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα.

Μάλιστα, την προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ , ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.

Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.