Παρασκευή, Φεβρουαρίου 7

Τρώτε φλούδες λεμονιού για... τη χοληστερίνη

BBC
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπορεί οι φλούδες των λεμονιών να μην είναι ιδιαίτερα εύγευστες, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ευεργετικές για τον περιορισμό της χοληστερόλης. Αμερικανοί ιατροί εξέθρεψαν για μεγάλο διάστημα χάμστερ με μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης και στη συνέχεια χορήγησαν στα τρωκτικά ξύσματα από φλοιό εσπεριδοειδών.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα φλούδια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, που συνδέεται με τις στεφανιαίες νόσους. H μελέτη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης για τη Γεωργία και τη Χημεία των Τροφίμων. Τα φλούδια, που είναι γνωστά ως πολυμεθοξυλενιούχες φλαβόνες (PMF), είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα φυτικών χημικών, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα φρούτων και λαχανικών, καθώς και στο τσάι και στο κόκκινο κρασί. H πιλοτική μελέτη αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αντλούν την ίδια ευεργετική δράση από τους φλοιούς εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες διερευνούν αν ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τις PMF με μία μορφή βιταμίνης E, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Εικοσαπλάσια περιεκτικότητα
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Ελζμπιέτα Κουρόφσκα, της καναδικής εταιρείας KGK Synergize, ανέφερε ότι ο χυμός του λεμονιού περιέχει μόνο μία μικρή ποσότητα των αποτελεσματικών PMF, σε αντίθεση με τον φλοιό, στον οποίο η περιεκτικότητα είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη. Επιπλέον, τα στοιχεία που προέρχονται από τα φλούδια, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση PMF, συνεπώς απορροφούνται και μεταβολίζονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Μια δίαιτα με περιεκτικότητα PMF μόλις 1% ήταν αρκετή για την περικοπή της χοληστερόλης στα ζώα μέχρι και κατά 40%. Σε άλλα χάμστερ χορηγήθηκε μια δίαιτα εμπλουτισμένη με δύο άλλα φλαβονοειδή, τα εσπερετίνη και ναριγκενίνη. H δίαιτα αυτή επίσης μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, αλλά χρειάστηκε τριπλάσια ποσότητα φλοιού για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις PMF. H δρ Κουρόφσκα εξήγησε ότι τα φλούδια πιθανότατα περιορίζουν την έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι. «H μελέτη μας απέδειξε ότι τα υπερφλαβονοειδή έχουν την αποτελεσματικότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης από κάθε άλλο εσπεριδοειδές», τόνισε. Πιστεύουμε ότι τα υπερφλαβονοειδή έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνισθούν, ακόμη και να υπερνικήσουν την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, χωρίς όμως τον κίνδυνο παρενεργειών», πρόσθεσε.
Στις αρχές του μήνα το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τα φάρμακα στατίνης που μειώνουν τη χοληστερόλη και παλιότερα διετίθεντο μόνο με ιατρική συνταγή, θα πωλούνται πλέον ελεύθερα. H Σάρα Σένκερ, διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, δήλωσε πως δεν ξαφνιάστηκε που μια φυτική ουσία είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα. «H χρησιμότητά της όμως θα εξαρτηθεί από την ισχύ της επίδρασής της. Οι στατίνες είναι πολύ δυνατά φάρμακα», ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερες επιστημονικές έρευνες είχαν αποδείξει ότι ο χυμός λεμονιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. H είδηση αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς σχεδόν οι μισοί ενήλικες εκτιμάται πως έχουν πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης. Στις ηλικίες άνω των 50, το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Ευεργετική και η αγκινάρα
Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον μισή ώρα άσκηση την ημέρα επί πέντε ή παραπάνω μέρες την εβδομάδα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την πρόληψη της αύξησης της χοληστερόλης στους ενήλικες, σε συνδυασμό φυσικά με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από τα λεμόνια, οι αγκινάρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μυστικό για μια υγιή καρδιά. Οπως ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ αναζητά εθελοντές για να συμμετάσχουν σε πείραμα για τον τρόπο, με τον οποίο οι αγκινάρες επιδρούν στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι διατροφολόγοι δρ Ράφε Μπούντι και δρ Αν Ουόκερ επιζητούν τη συμμετοχή των εθελοντών στο σχέδιο για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Οι Βρετανοί επιστήμονες έχουν σαφείς ενδείξεις πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη συγκράτηση στα επίπεδα της χοληστερόλης. Μία πρόσφατη γερμανική έρευνα έχει αποδείξει άλλωστε ότι το ALE περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης» στους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη. Επιδίωξη των Βρετανών γιατρών είναι να επεκτείνουν τη συγκεκριμένη έρευνα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν μικρή αύξηση της χοληστερόλης. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ευεργετικό και για την ανακούφιση από μικροπροβλήματα δυσπεψίας..kathimerini.gr