Τρίτη, Φεβρουαρίου 11

Αρπάζουν με αναγκαστικές επιτάξεις την γη των πολιτών στα νησιά του Αιγαίου για να την κάνουν «δομές φιλοξενίας»


 Αρπάζουν με αναγκαστικές επιτάξεις την γη των πολιτών στα νησιά του Αιγαίου για να την κάνουν «δομές φιλοξενίας»

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αρπάζουν από τους πολίτες μέσω αναγκαστικής επίταξης ακίνητα, χώρους και εκτάσεις, προκειμένου για τη δημιουργιά κλειστών κέντρων (στην ουσία ανοιχτών όμως) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τα «κλειστά κέντρα φιλοξενίας» τα οποία όμως θα είναι... ανοιχτά αφού θα μπορούν να βγαίνουν οι αλλοδαποί παράνομοι μετανάστες έξω από αυτά από το πρωί με την δέσμευση να επιστρέφουν πίσω το βράδυ που θα κλείνουν οι πύλες.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα με την ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Οι χώροι που επιτάσσονται είναι οι εξής:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Φύλαξη των συνόρων μας.
- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
- Αυξημένες επιστροφές.
- Κλειστές δομές.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
Mόλις χθες το βράδυ το pronews.gr είχε αναφέρει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Μανταμάδου.
«Η χωροθέτηση της νέας ημίκλειστης «δομής φιλοξενίας» «αιτούντων άσυλο» αλλοδαπών εγκαταλείπει τη θέση Καβακλή και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανέγερσή της στην ορεινή επαρχία Πλωμαρίου!
Πρόκειται για ένα πλάτωμα πριν το ΧΥΤΑ στο δρόμο που ξεκινά από την εθνική οδό Μυτιλήνης – Μανταμάδου, ο οποίος όμως ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι δεν δέχονται τη μίσθωση της περιουσίας τους για τη δημιουργία της δομής.
Μέχρι στιγμής οι πολίτες έχουν ματαιώσει την εγκατάσταση σε τρεις περιοχές της Λέσβου: Πλάτη, Διαβολόρεμα. Σκαμνιούδα.
Χθες Παρασκευή το βράδυ στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου συγκεντρώθηκαν αυτοδιοικητικοί φορείς (Δήμος και τοπικές Κοινότητες) με θέμα συζήτησης τη προοπτική χωροθέτησης δομής στη θέση Καβακλή. Οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν την απόφαση τους να μη δεχθούν τη δημιουργία καμίας νέας δομής και ζήτησαν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.»

Συνεπώς αφού οι κάτοικοι αρνούνταν να μισθώσουν την περιουσία τους η κυβέρνηση προχώρησε στην εύκολη λύση: Στην επίταξη, δηλαδή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

 https://www.pronews.gr