Πέμπτη, Φεβρουαρίου 6

Κρι Κρι: Το ελληνικό αγριοκάτσικο που ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο!

Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι ξεκίνησε από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο το 1953 στις Σέρρες και σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε 24 χώρες

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον και τον συνεχή ανταγωνισμό εντός και εκτός συνόρων, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες, αποφασιστικές και έτοιμες να ρισκάρουν για να ανέβουν σε δυσπρόσιτους στόχους μέσα από δυσκολίες.


in article
Όπως ακριβώς και τα αγριοκάτσικα, τα οποία με τόλμη ξεπερνούν τις δυσκολίες, έτσι και η Κρι Κρι η οποία πήρε το όνομα της από το διάσημο ελληνικό αγριοκάτσικο, έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να ελιχθεί στην ελληνική αγορά στην οποία κατέκτησε σημαντικό μερίδιο, ενώ εξαπλώνεται και εκτός συνόρων.
Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία η οποία ξεκίνησε το 1954 από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, από τον Γιώργο Τσινάβο ο οποίος διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής σε όλη την πόλη. Το μικρό ζαχαροπλαστείο «έχτιζε» αργά και σταθερά την πελατεία του και δημιουργούσε τις βάσεις αυτού που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το 1963, οι παραδοσιακοί πωλητές με τα χειροκίνητα καροτσάκια με πάγο και αλάτι, έδωσαν την θέση τους στα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά που κατέκλυσαν τις Σέρρες, μέχρι το 1971 όταν και η παραγωγή παγωτού στην μονάδα αυτοματοποιείται. Μέχρι τότε όλη η παραγωγή γινόταν με το χέρι. Η Κρι Κρι συνέχισε να εξαπλώνεται και να επενδύει στην οργάνωση της γραμμής παραγωγής και το 1987 κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας με παραγωγικές μονάδες παγωτού και γιαουρτιού.

Η Κρι Κρι βγαίνει εκτός συνόρων

Το 1991 ήταν κομβικό έτος για την εταιρεία, καθώς κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά του γιαουρτιού, με την παραγωγή και διάθεση πρόβειου και αγελαδινού γιαουρτιού, ενώ ξεκινάει και η επέκταση της εκτός της ελληνική αγοράς. Η Κρι Κρι κάνει τα πρώτα της βήματα εκτός συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και πιο συγκεκριμένα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Όμως το μεγάλο στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει η Κρι Κρι ήταν αυτό της κατάκτησης της εγχώριας αγοράς, κάτι που ξεκίνησε να υλοποιείται το 1996, όταν η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα, στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης του εμπορικού της δικτύου. Η είσοδος στην αγορά της Αθήνας ήταν αυτή που ενεργοποίησε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το οποίο ανακοινώθηκε το 1997, ύψους 1,9 δις. δρχ και αφορούσε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν σκοπό την αύξηση της παραγωγής και της βελτίωσης των προϊόντων της.
Συνέπεια του επενδυτικού της πλάνου, η Κρι Κρι ένα χρόνο αργότερα, το 1998, κατασκεύασε αυτόνομο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού. Το νέο εργοστάσιο οδηγεί σε νέα προϊόντα και το 2000 λανσάρεται στην αγορά η πολύ επιτυχημένη σειρά «Σπιτικό» η οποία διαφοροποιείται στην αγορά καθώς προσφέρει δύο τύπους γιαουρτιού λευκό και με φρούτα σε συσκευασίες του 1 kg. Η επιτυχία της σειράς είναι τόσο μεγάλη που το «Σπιτικό» γίνεται ο πρωταγωνιστής στην αγορά της οικογενειακής συσκευασίας σε όλη την χώρα.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Το 2002 το Κρι Κρι μπαίνει στην αγορά φρέσκου γάλακτος, με το λανσάρισμα να γίνεται στην παραδοσιακή έδρα της εταιρείας στις Σέρρες. Το 2003 ήταν ημερομηνία σταθμός για την εταιρεία, καθώς μπαίνει στην παράλληλη αγορά του ΧΑΑ και προχωράει ταυτόχρονα και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα κεφάλαια που αντλούνται από το Χρηματιστήριο, τοποθετούνται στην ανάπτυξη της εταιρείας και την επέκταση των μονάδων της και των γραμμών παραγωγής. Ταυτόχρονα επεκτείνει και το δίκτυο διανομής και πωλήσεων, ενώ το 2004 προωθεί στην αγορά νέα προϊόντα γιαουρτιού, τα οποία συλλέγονται αποκλειστικά από επιλεγμένες κτηνοτροφικές μονάδες των Σερρών.
Το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά του γιαουρτιού, γίνεται το 2007, όταν και η Κρι Κρι μπαίνει στην αγορά του παιδικού γιαουρτιού με συμφωνίες προώθησης γνωστών ηρώων κινουμένων σχεδίων. Οι προωθητικές ενέργειες δεν σταματούν εδώ και η Κρι Κρι συνεχίζει να συνεργάζεται με διασημότητες για την προώθηση των προϊόντων της. Το 2012 ήταν μια ακόμα χρονιά ορόσημο για την εταιρεία, καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία η οποία παράγει γιαούρτια αποκλειστικά και μόνο με γάλα ημέρας.

Προκειμένου να το επιτύχει αυτό συνεργάζεται με τις κοντινές φάρμες από τις Σέρρες. Η πυρκαγιά του 2013 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο εργοστάσιο γιαουρτιού, όμως όλα αποκαταστάθηκαν το 2014 με την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου.
Από τον Μάιο του 2019 η Κρι Κρι έχει ξεκινήσει την επέκταση της στην κινεζική αγορά, με συνεχείς παρουσίες σε εκθέσεις, ενώ συνολικά διατηρεί παρουσία σε 24 χώρες. Οι εξαγωγές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο 36,3% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση +41,7% για το έτος 2018.
Παναγιώτης Τσινάβος: “Η Κρι Κρι να ολοκληρώνει νέες επενδύσεις, νέα καινοτόμα προϊόντα, αλλά και αύξηση της παραγωγικής ικανότητας”
Το 2019 έκλεισε με σημαντική ανάπτυξη για την Κρι Κρι, με την προσθήκη 1.000 νέων σημείων πώλησης, αλλά και με την εδραίωση ως η δεύτερη σε προτίμηση μάρκα παγωτού σε όγκο στην Ελλάδα. Η συμμετοχή των νέων προϊόντων στις πωλήσεις ανήλθε στο 15%.


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος.

Σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας για τη νέα χρονιά,  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με κεντρικό μήνυμα «Πάμε για μεγάλες απολαύσεις», η νέα χρονιά βρίσκει την Κρι Κρι να ολοκληρώνει νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο παγωτού που σηματοδοτούν νέα καινοτόμα προϊόντα, αλλά και αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για την καινούργια δεκαετία, για την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Η συνεχής ανάπτυξη και η προσπάθεια να ξεπεράσει τον εαυτό της, οδήγησε την Κρι Κρι σε συνεχείς βραβεύσεις του επιχειρηματικού της μοντέλου. Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια έχει πολλάκις βραβευτεί τόσο για την επιχειρηματική της δράση όσο και για τις πρωτοβουλίες της για την ανάδειξη της περιοχής από την οποία κατάγεται.

Βραβεύσεις και ισχυρή ανάπτυξη

Τον Νοέμβριο του 2019, η Κρι Κρι και ο Παναγιώτης Τσινάβος, έλαβαν το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο πλαίσιο της 25ης απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Κούρος», ενώ λίγες μέρες αργότερα, η εταιρεία βραβεύτηκε για την πρωτοβουλία «Γαλακτικό Χωριό» που προάγει την αγνότητα της κοιλάδας του Στρυμόνα και του ελληνικού γάλακτος στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Bravo Sustainability Dialogue and Awards 2019”.

Η πορεία αυτή αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία έκλεισε την προηγούμενη της χρήση με αύξηση κύκλου εργασιών +18,9% και αύξηση πωλήσεων +9,8%. Η εταιρεία έχει πάνω από 16.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και κατατάσσεται στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς παγωτού, με μερίδιο σε όγκο 15,4% .
Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, στην οποία η Κρι Κρι κατέχει τη δεύτερη θέση σε όγκο, οι πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση +8,3%, ενώ ενίσχυσε τη θέση της και στις υπόλοιπες προϊοντικές κατηγορίες, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι οι κατηγορίες των γιαουρτιών αγελάδος, των λειτουργικών γιαουρτιών, αλλά και των παιδικών, όπου κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο σε όγκο 38,6%. Συνολικά το μερίδιο της Κρι Κρι σε όγκο αυξήθηκε από 14,2% στο 15,2%.

Τέλος, οι εξαγωγές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο 36,3% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση +41,7%. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται, κυρίως, από την αξιοποίηση της δυναμικής του ελληνικού γιαουρτιού, στις αγορές της Μ. Βρετανίας και της Ιταλίας, καθώς και από πωλήσεις παγωτού στη Μ. Βρετανία.