Σάββατο, Φεβρουαρίου 29

Ο κορωνοϊός θα «κλείσει» και τις εκκλησίες; Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος για τα μέτρα πρόληψης

newsbreak.gr
Τη συνδρομή της Εκκλησίας στο κυβερνητικό σχέδιο για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε χθες στον κ. Ιερώνυμο και του ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά της Εκκλησίας για να θωρακιστούν οι πολίτες από μια πιθανή διασπορά της νόσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται ότι διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη πως η Εκκλησία θα προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης για τους πιστούς, τους κληρικούς και το προσωπικό της.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος επικοινώνησε με τις συνοδικές υπηρεσίες και έδωσε εντολή να συνταχθεί ενημερωτική εγκύκλιος, με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο διαχείρισης του κορωνοϊού στις εκκλησίες και τις υπηρεσίες των μητροπόλεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιορίζονται απλώς σε οδηγίες για συστηματικό πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικών και οινοπνεύματος, για τον εξαερισμό των ναών και των χώρων των γραφείων των μητροπόλεων, και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας προτρέπονται να αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συνάθροισης, τις αγκαλιές και τα φιλιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» η έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι αντικείμενο συζήτησης και μεταξύ των μητροπολιτών. Ιδιαιτέρως επειδή η εμφάνιση κρουσμάτων έρχεται λίγο πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, που έχει πλήθος ιερών ακολουθιών και οι ναοί γεμίζουν από πιστούς. Αρκετοί επίσκοποι σε ιδιωτικές συνομιλίες συζητούν διάφορα σενάρια και μελετούν μέτρα. Κάποιοι μητροπολίτες φοβούνται ανοιχτά πλέον πως, αν υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως ο περιορισμός της προσέλευσης στις ιερές ακολουθίες ή ακόμα και το κλείσιμο των εκκλησιών.
Εξάλλου, η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας μπορεί να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία ακόμα και χώρων θρησκευτικής λατρείας, δηλαδή εκκλησιών, μουσουλμανικών τεμενών, συναγωγών κ.λπ.