Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24

Κόκκινο το ντέρμπι

.zougla.gr
Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι κορυφής της Super League με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, φεύγοντας την Κυριακή από την Τούμπα με ένα πολύτιμο «τρίποντο», στη μάχη που δίνει με τους «ασπρόμαυρους» για την κατάκτηση του τίτλου.
Οι Πειραιώτες, παίζοντας έξυπνα, κατάφεραν να επικρατήσουν με 1-0 του -ασυντόνιστου- «δικεφάλου» του Βορρά, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του
πρωταθλήματος.
Έτσι η ομάδα του Μαρτίνς αύξησε στους 5 βαθμούς τη διαφορά της με τον ΠΑΟΚ (στους 63 έφτασαν οι «ερυθρόλευκοι», την ώρα που οι Θεσσαλονικείς έμειναν στους 58), με την οποία, εκτός απροόπτου θα πάνε οι δύο αντίπαλοι στα πλέι οφ.
Το ντέρμπι κρίθηκε από το αυτογκόλ του Γιαννούλη στο 49ο λεπτό. Ο Γερμανός διαιτητής, Τομπίας Στίλερ ακύρωσε στο 52' γκολ του Βαρέλα (έκανε άλμα προς την μπάλα από θέση οφσάιντ και ο ρέφερι έκρινε ότι επηρεάζει τη φάση), ενώ στο πρώτο ημίχρονο (42') οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δοκάρι με τον Ελ Αραμπί.
Πως παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες
Ο Φερέιρα έδωσε τα γάντια του βασικού στον Πασχαλάκη, ο οποίος πήρε θέση κάτω από τα γκολπόστ των γηπεδούχων, αντί του Ζίφκοβιτς. Ο Βιεϊρίνια ξεκίνησε στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Γιαννούλη να βρίσκεται στο αριστερό και τους Ίνγκασον και Βαρέλα να συνθέτουν το δίδυμο των στόπερ.
Στο χώρο της μεσαίας γραμμής πήρε θέση ο Μίσιτς με παρτενέρ τον Μαουρίσιο. Οι Λημνιός και Μπίσεσβαρ ήταν στις πτέρυγες της επίθεσης, με τον Πέλκα να είναι πίσω από τον προωθημένο Σφιντέρσκι.
Στον αντίποδα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος προερχόταν από το παιχνίδι με την Άρσεναλ, κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σα, ο οποίος είχε μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά –τους Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα και Τσιμίκα.
Την τριπλέτα στα χαφ συνέθεταν οι Καμαρά, Γκιγέρμε και Μπουχαλάκης, ενώ στα πλάγια ήταν ο Βαλμπουενά και ο Ραντζέλοβιτς, με τον Ελ Αραμπί να είναι στην κορυφή της επίθεσης.
Ο αγώνας
Με καθυστέρηση λίγων λεπτών ξεκίνησε το παιχνίδι, προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα. Το πρώτο τέταρτο στο παιχνίδι κύλησε χωρίς κάποια αξιόλογη φάση.
Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, προσπαθούσε να βρει κενούς χώρους στην άμυνα του Ολυμπιακού, απειλώντας για πρώτη φορά στο 18' με τον Πέλκα, ο οποίος βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε, με την μπάλα να χτυπά στο σώμα του Σφιντέρσκι και να καταλήγει πάνω από την εστία του Σα.
Οι γηπεδούχοι επιτίθεντο κυρίως από τα δεξιά, με τους Πειραιώτες όμως να είναι απολύτως προσηλωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα, προσπαθώντας από τη μεριά τους να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα του Ραντζέλοβιτς.

Στο 24ο λεπτό ήταν η πρώτη φορά που ανησύχησε στο ματς ο Πασχαλάκης, ωστόσο το μακρινό σουτ του Τσιμίκα δεν βρήκε στόχο, με την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί του δοκάρι.
O Oλυμπιακός έχοντας καταφέρει να κρατά χαμηλά το τέμπο του αγώνα, συνέχισε να βάζει δύσκολα στους γηπεδούχους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πατήσουν την περιοχή του Σα.
Οι Γκιγιέρμε και Καμαρά έκαναν εξαιρετικη εμφάνιση, δίνοντας μεγάλες μάχες στο κέντρο απέναντι στους μέσους του ΠΑΟΚ,  την ώρα που ο Ραντζέλοβιτς με την ενέργειά του και την ταχύτητά του δεν άφηνε τον Γιαννούλη να προωθείται για να βοηθήσει επιθετικά την ομάδα του.
Στο 35ο λεπτό ο Μίσιτς μπήκε με αξιώσεις στην περιοχή των Πειραιωτών και σούταρε, βλέποντας όμως τον Σεμέδο να κάνει σωτήριο τάκλιν, διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους η ομάδα του Μαρτίνς ανέβασε στροφές και έκανε αισθητή την επιθετική της παρουσία στο ματς.
Μάλιστα στο 42ο λεπτό έφτασε μία ανάσα από το 0-1, όταν ο Βαλμπουενά έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Αραμπί με πλασέ στην κίνηση από κοντά, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο του Πασχαλάκη, πριν αυτή καταλήξει άουτ.
Ένα λεπτό αργότερα οι ερυθρόλευκοι απείλησαν εκ νέου, όταν ο Τσιμίκας, o οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά, έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, με την μπάλα όμως να κοντράρει στον Ίνγκασον και να περνάει κόρνερ.
 
Το δοκάρι του Ελ Αραμπί:

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Φερέιρα να προχωρά στην πρώτη του εσωτερική αλλαγή: ο Λημνιός πέρασε στα αριστερά, ο Πέλκας πήρε θέση στα δεξιά, με τον Μπίσεσβαρ να μετατοπίζεται πίσω από τον Σφιντέρσκι.
Στο 49ο λεπτό οι Πειραιώτες «πάγωσαν» την Τούμπα, καθώς κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ.
Ο Τσιμίκας πραγματοποιώντας κούρσα 50 μέτρων, απέφυγε τους πάντες και σούταρε με τον Πασχαλάκη να αποκρούει. Η μπάλα πήγε δεξιά στον Ραντζέλοβιτς, ο οποίος έκανε το γύρισμα προς την εστία, με τον Γιαννούλη να υποχρεώνεται σε αυτογκόλ (η μπάλα βρήκε στο γόνατό του και κατέληξε στα δίχτυα).

Σε αυτή τη φάση οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν ότι είχε βγει όλη η μπάλα, ωστόσο ο Γερμανός, Σόρεν Στορκς εισάκουσε την άποψη του συναδέλφου του που ήταν στο VAR (δεν είδε ο ίδιος τη φάση στο μόνιτορ) και μέτρησε κανονικά το τέρμα των «ερυθρόλευκων».
Το αυτογκόλ του Γιαννούλη:

Ο ΠΑΟΚ μετά το 0-1 προσπάθησε να αντιδράσει και βγήκε στην επίθεση προκειμένου να ισοφαρίσει, φτάνοντας τρία λεπτά αργότερα στο γκολ, το οποίο όμως δεν μέτρησε.
Σε μία φάση διαρκείας ο Σβιντέρσκι έκανε από κοντά την προβολή, ο Σα απέκρουσε, αλλοίωσε την πορεία της μπάλας και την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι, με τον Βαρέλα να παίρνει το «ριμπάουντ», παραβιάζοντας με κοντινή προβολή την εστία του Ολυμπιακού.
 
Πάντως ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ, βλέποντας ο ίδιος το VAR, καθώς έδωσε οφσάιντ στην αρχή της φάσης (στον Βαρέλα που συμμετείχε στη φάση).
Το ακυρωθέν γκολ του ΠΑΟΚ:

Με την ομάδα του να βρίσκεται πίσω στο σκορ ο Φερέιρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να περάσει και δεύτερο επιθετικό στο ματς, προκειμένου να βοηθήσει τους «ασπρόμαυρους» να φτάσουν στο 1-1.
Εν τέλει στο 64ο λεπτό μπήκε στο ματς ο Άκπομ (αντί του Πέλκα), ο οποίος τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης δίπλα στον Σφιντέρφσκι για τον ΠΑΟΚ, το σύστημα του οποίου μετατράπηκε σε 4-4-2.

Από τη μεριά του ο Μαρτίνς στο 69' φρέσκαρε τη γραμμή κρούσης του με τον Χασάν να παίρνει τη θέση του Ελ Αραμπί, ενώ στο 75' ήταν σειρά του Ελ Καντουρί να περάσει στο ματς αντί του Μαουρίτσιο.
Με τους γηπεδούχους να έχουν βγει μπροστά ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης οι Πειραιώτες βρήκαν περισσότερους ανοιχτούς χώρους και στο 70' είχαν καλή ευκαιρία με το σουτ του Καμαρά έξω από την περιοχή, το οποίο εξουδετέρωσε ο Πασχαλάκης.
Ο ΠΑΟΚ αύξησε την πίεσή του, ο Φερέιρα έριξε στο ματς και τον Λάμπρου, ωστόσο ο Ολυμπιακός αμυνόταν υποδειγματικά με αποτέλεσμα να απειλείται ελάχιστα.
Στο 82' η κεφαλιά του Βαρέλα μετά από κόρνερ δεν ανησύχησε τον Σα, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ.
Στα λεπτα που απέμεναν για τη λήξη οι Πειραιώτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν με μεγάλη προσήλωση και παρουσιάστηκαν απόλυτα διαβασμένοι στο ματς, υπερασπίστηκαν το υπέρ τους σκορ
Έτσι ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από το ματς με την Άρσεναλ, κατάφερε να φύγει από την Τούμπα με το πολύτιμο τρίποντο, επικρατώντας του ΠΑΟΚ, ο οποίος αγωνίστηκε χωρίς αυτοσυγκέντρωση, κάνοντας μία εμφάνιση κατώτερη των περιστάσεων.
ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μίσιτς, Μαουρίσιο (75' Ελ Καντουρί), Λημνιός (82' Λάμπρου), Πέλκας (64' Ακπομ), Μπίσεσβαρ, Σβιντέρσκι.
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Βαλμπουενά (91' Γκασπάρ), Ραντζέλοβιτς (83' Μασούρας), Ελ Αραμπί (69' Χασάν).



Ο «στρατηγός» της κερκίδας του ΠΑΟΚ, Μάκης Μαυρομιχάλης, βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας μετά από 28 χρόνια
Ο «στρατηγός» της κερκίδας του ΠΑΟΚ, Μάκης Μαυρομιχάλης, βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας μετά από 28 χρόνια

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ «ανέβασαν» δύο πανό μπροστά από τις θύρας 5-6 του γηπέδου της Τούμπας, με το πρώτο να αναφέρει: «Δολοφονίες - Τζήλος - Στημένα - Noor 1», ενώ στο δεύτερο αναγράφεται: «Πρωθυπουργέ να χαίρεσαι τον νέο Εσκομπάρ»…
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ «ανέβασαν» δύο πανό μπροστά από τις θύρας 5-6 του γηπέδου της Τούμπας, με το πρώτο να αναφέρει: «Δολοφονίες - Τζήλος - Στημένα - Noor 1», ενώ στο δεύτερο αναγράφεται: «Πρωθυπουργέ να χαίρεσαι τον νέο Εσκομπάρ»…
Οπαδοί του ΠΑΟΚ ντυμένοι στα... ριγέ με μάσκες που έχουν το πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη...
Οπαδοί του ΠΑΟΚ ντυμένοι στα... ριγέ με μάσκες που έχουν το πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη...
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές του αγώνα


Ο αναγνωριστικός περίπατος των παικτών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο πριν τη σέντρα:



Iσχυρές είναι οι δυνάμεις της αστυνομίας, εν όψει του ντέρμπι:


Η αστυνομία πραγματοποίησε νέους ελέγχους στο γήπεδο λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
Η αστυνομία πραγματοποίησε νέους ελέγχους στο γήπεδο λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
Το δίχτυ που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της Τούμπας
Το δίχτυ που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά της Τούμπας
.zougla.gr