Επεισοδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ από την Καράβα

zougla.gr
Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης - Σωτήρης Σκουλούδης 
Λίγο μετά τις 17.20 το απόγευμα και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες  στην τοποθεσία Καράβα στη Βόρεια Λέσβο, απέναντι από τα μπλόκα των κατοίκων της περιοχής άρχισαν να αποχωρούν.
Προηγουμένως και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ πολιτών και αστυνομικών, ενώ το γειτονικό δάσος
της Καράβας πήρε φωτιά και καιγόταν επί ώρες από ένα δακρυγόνο.
Οι κάτοικοι με κινήσεις αντιπερισπασμού κατάφεραν αργά το μεσημέρι να περικυκλώσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ παίρνοντας θέση στα υψώματα γύρω από τα μπλόκα με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί και τα οχήματά τους να αποκλειστούν πλήρως από την υπόλοιπη Λέσβο και να περιέλθουν σε δεινή θέση.
Δείτε βίντεο με την αποχώρηση των ΜΑΤ:

Εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην αποχώρηση των ΜΑΤ από το σημείο. Νωρίτερα κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην τοποθεσία Διαβολόρεμα, στην άλλη δηλαδή αρτηρία η οποία οδηγεί στο Μανταμάδο και στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το κλειστό κέντρο υποδοχής και κράτησης μεταναστών.
Στις 17.50 κι ενώ αποχωρούσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ αιφνιδίως εξαπέλυσαν καταιγισμό δακρυγόνων και χημικών κατά των διαδηλωτών. Εκείνη τη στιγμή είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως νέες ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας κατευθύνονται από την Καβάλα προς τη Λέσβο. Η πληροφορία αυτή η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προκάλεσε την οργή των κατοίκων του νησιού που θεώρησαν πως εξαπατήθηκαν. Ορισμένοι πολίτες εξέφραζαν την άποψη πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ ισχυρίστηκαν πως θα αποχωρήσουν προκειμένου να απεγκλωβιστούν. Παρόλα αυτά η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίστηκε ενώ πολλοί πολίτες άρχισαν να μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους και να εγκαταλείπουν το μπλόκο. Πρόκειται για προσωρινή εκεχειρία ή για μεσοπρόθεσμη συμφωνία προσωρινής ανάπαυλας; Οι επόμενες ώρες θα δείξουν...

Το πρωί είχε προηγηθεί το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μυτιλήνης που θύμιζε νεκρή πόλη αφού έχει κηρυχθεί γενική απεργία και όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά.

Η αποχώρηση των ΜΑΤ από τα σημεία σύγκρουσης με τους πολίτες της Λέσβου, έστω και αν πρόκειται για τακτική κίνηση απαγκίστρωσης, εν τούτοις  καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στείλουν εκστρατευτική αστυνομική δύναμη στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προκαλώντας τους κατοίκους των νησιών.

Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως η αντίδραση και η αντίσταση σε Λέσβο και Χίο ήταν και πάνδημη και αποφασιστική.  Ήταν δε σαφές από την αρχή επίσης πως στην περιοχή Μανταμάδο οι κοινωνικές δυνάμεις που επηρεάζονται άμεσα και παραδοσιακά από το ΚΚΕ συμπαρατάχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες και αντιπαρατέθηκαν στις δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται πως στην περιοχή Μανταμάδο το ΚΚΕ διατηρεί παραδοσιακά ισχυρότατη πολιτική επιρροή και στις τελευταίες εκλογές ξεπέρασε τοπικά το 67%. Η παρουσία του ΚΚΕ στο νησί ήταν σαφής και εντυπωσιακή και στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη την Τετάρτη το πρωί. Με λίγα λόγια οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη απέτυχαν παταγωδώς στην εφαρμογή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κόστος.Σημειώνεται ότι τη στιγμή που αποχωρούσαν οι άνδρες των ΜΑΤ προκλήθηκαν επεισόδια. Ειδικότερα, ορισμένοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών.


zougla.gr