Κυριακή, Φεβρουαρίου 9

Ποιές τροφές προφυλάσσουν και ποιές επιδεινώνουν τις ουρολοιμώξεις;

Ποιές τροφές προφυλάσσουν και ποιές επιδεινώνουν τις ουρολοιμώξεις;ις ουρολοιμώξεις;
Μήπως έχετε ουρολοίμωξη; Η ουρολοίμωξη προκαλείται κυρίως από βακτήρια. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση, ειδικά στις γυναίκες, που έχουν πιο κοντή ουροφόρο οδό από τους άνδρες και ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι περισσότερο ευάλωτο στα βακτήρια.

Ουρολοίμωξη καλείται κάθε λοίμωξη (συνήθως βακτηριακή) που προσβάλλει κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Φυσιολογικά, τα ούρα είναι στείρα μικροβίων, δηλαδή δεν περιέχουν μικροοργανισμούς. Όταν όμως μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα τότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, τις λεγόμενες ουρολοιμώξεις.
Ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την ουρολοίμωξη είναι το βακτήριο Escherichia coli που είναι γνωστό και ως κολοβακτηρίδιο. Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η προστατίτιδα (στον προστάτη). Σοβαρότερες όμως θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).

Βακτήριο E.Coli: Τι το προκαλεί και συμπτώματα 

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη ποικίλλουν:

Κάθε άνθρωπος μπορεί να πάθει ουρολοίμωξη, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η πλημμελής υγιεινή, ορισμένες κακές συνήθειες (λ.χ. ελλιπής ενυδάτωση, αναστολή ούρησης) και ορισμένες σεξουαλικές συνήθειες (λ.χ. μη χρήση προφυλακτικού, μη ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή). Επίσης,

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι:
  • Συχνουρία και έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Δυσουρία
  • Αίμα στα ούρα
  • Θολά ούρα
  • Δύσοσμα ούρα
  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων στις γυναίκες
  • Πυελικό πόνο στις γυναίκες
  • Πόνο στο ορθό στους άνδρες
  • Καταβολή δυνάμεων και ανορεξία
Επίσης, σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, πόνος στο πέος, πόνος στην οσφύ, εμετοί, ρίγη και υψηλός πυρετός.
Ορισμένα τρόφιμα φαίνεται ότι προφυλάσσουν το ουροποιητικό σύστημα από τις λοιμώξεις, ενώ άλλα το επιβαρύνουν.

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ουρολοίμωξη;

Για να μειώσετε τα συμπτώματα ή για να προλάβετε την ουρολοίμωξη, συνιστούμε να αποφεύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

Ζάχαρη 

Οι ζαχαρούχες τροφές (π.χ., τα φουρνιστά γλυκίσματα) “τρέφουν” τα βακτήρια. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία ίασης της ουροφόρου οδού σας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης.
Τα αναψυκτικά, τα μπισκότα και τα γλυκά περιλαμβάνονται στις ζαχαρούχες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν πάσχετε από ουρολοίμωξη.
Χωρίς άμυνα, είμαστε ευάλωτοι: Πως η ζάχαρη τσακίζει το ανοσοποιητικό 

ΚαφεΐνηΑλκοόλ 

Αυτή η διεγερτική ουσία αυξάνει την ταχύτητα της κυκλοφορίας του αίματος προς την πάσχουσα περιοχή. Πέρα από την αποφυγή του καφέ, συνιστούμε επίσης να μην πίνετε τσάι, αναψυκτικά ή χυμούς του εμπορίου, επειδή περιέχουν ουσίες που έχουν την ίδια επίδραση.
Επιλέγετε νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων μαζί ΜΕ λαχανικά (μόνα τους τα φρούτα δίνουν πολλά σάκχαρα), που έχουν διουρητική δράση και μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη της μόλυνσης. Και μην πίνετε καθόλου οινόπνευμα, επειδή ερεθίζει την ουροδόχο κύστη!
Αποτοξινωθείτε από καφεΐνη, ζάχαρη και άσπρο αλεύρι σε μόλις μία εβδομάδα 

Πικάντικα φαγητά και λουκάνικα αν έχετε ουρολοίμωξη

Όταν πάσχετε από ουρολοίμωξη, μείνετε μακριά από τα λουκάνικα, τα επεξεργασμένα κρέατα και όλα τα πικάντικα φαγητά, συμπεριλαμβανομένων των καρυκευμάτων με κάρυ, κύμινο ή τσίλι.
Όπως ακριβώς τα εσπεριδοειδή φρούτα, αυτές οι τροφές και τα μπαχαρικά ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και αυξάνουν τα επίπεδα των οξέων στο σώμα σας, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία 

Επεξεργασμένο αλεύρι

Τα ζυμαρικά, η πίτσα, τα ψωμιά και όλες οι τροφές που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι κάνουν κακό στην υγεία σας, όχι απλώς όταν έχετε ουρολοίμωξη αλλά πάντοτε, επειδή το σώμα σας τις μετατρέπει σε σάκχαρα.
Αποφεύγετε αυτές τις τροφές όταν υποφέρετε από συμπτώματα ουρολοίμωξης και έπειτα μειώστε τες για να αποφύγετε ακόμα ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης σύντομα μετά.
10+ λόγοι να μην ξαναφάμε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι 

Κόκκινο κρέας 

Οι μπριζόλες, τα χάμπουργκερ και τα κρέατα στη σχάρα περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων τροφών όταν έχετε ουρολοίμωξη. Αντί για κόκκινα κρέατα να τρώτε λευκό κρέας, όπως ψάρι ή κοτόπουλο.
Μαγειρεύοντας το Θάνατο μας 
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που χάρη στα συστατικά τους ή ακόμα και στην ικανότητά τους να προκαλούν διούρηση, δρουν ευεργετικά για το ουροποιητικό μας σύστημα και συντελούν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Καταναλώστε λοιπόν:

Cranberry-Κράνμπερι:

Είναι εξαιρετικό τρόφιμο για άντρες και γυναίκες που υποφέρουν συχνά από λοιμώξεις του ουροποιητικού. Είτε ως φρούτο ή σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, έχει διαπιστωθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Περιέχει χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά την ιδιότητα προσκόλλησης των μολυσματικών βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
Γιατί ο χυμός κράνμπερι αποτρέπει την ουρολοίμωξη 

Τροφές με βιταμίνη C:

Πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές και άλλα τρόφιμα με βιταμίνη C, κάνουν τα ούρα πιο όξινα και έτσι μειώνεται ο αριθμός των επιβλαβών βακτηρίων.
Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι 

Γαλακτοκομικά (αριάνι, γιαούρτι):

Περιέχουν φώσφορο, ο οποίος συντελεί στην εντερική απέκκριση του ασβεστίου. Επίσης πολύ σημαντικό είναι πάσχοντες, κυρίως γυναίκες, που λαμβάνουν αντιβιοτικά, και μάλιστα συχνά, να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι. Λόγω των προβιοτικών, όπως θα δούμε παρακάτω, βοηθούν στην σωστή απομάκρυνση των βλαβερών βακτηριδίων και μειώνει την τυχόν εμφάνιση κολπίτιδας.
Άλλο γιαούρτι και άλλο επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία βλάπτουν 

Τροφές με κάλιο:

Επιτρέπουν την αποβολή – απομάκρυνση περίσσειας ασβεστίου με τα ούρα.
Κάλιο: Μειώνει την πίεση, προλαμβάνει καρδιακά-εγκεφαλικά και οστεοπόρωση 

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και κυρίως οι αδιάλυτες ίνες (ολικής άλεσης ζυμαρικά και ψωμί, καστανό ρύζι, κα.):
οι φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και έτσι η περίσσεια αποβάλλεται μέσω των κοπράνων.
Πόσο βοηθούν τον οργανισμό οι φυτικές ίνες 

Τροφές με προβιοτικά:

τα “φιλικά” βακτήρια ή αλλιώς οι ζωντανοί αυτοί μικροοργανισμοί βοηθούν ιδιαίτερα όχι μόνο το στομάχι, αλλά και την σωστή απομάκρυνση των βλαβερών βακτηριδίων μέσω των νεφρών. Άρα βοηθούν πολύ στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Το γιαούρτι, το αριάνι και το κεφίρ είναι προϊόντα που λόγω ζύμωσης περιέχουν προβιοτικά, που έχουν τις ονομασίες Bifidobacterium και Lactobacillus.
Προβιοτικά, 50+1 λόγοι να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση 

Επίσης καταναλώστε:

Αγκινάρες: θεωρείται ιδανική τροφή – φάρμακο για την πέτρα στα νεφρά. Έχουν έντονη διουρητική δράση.
Αχλάδι: Έχουν την ιδιότητα τα βοηθούν στη διάλυση των λίθων.
Καρότο: Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, C, B και δρα κατά της νεφρικής λιθίασης και των κολικών του νεφρού.
Λεμόνι: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω περιέχει βιταμίνη C, αλλά και A,B, έχει αντισηπτική δράση και συμβάλει στην διάλυση της πέτρας στα νεφρά.
Καλαμπόκι: Για την ακρίβεια τα «μαλλιά» του καλαμποκιού, δηλαδή τους στήμονες που υπάρχουν στην κορυφή κάθε κώνου οι οποίοι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των νεφρικών παθήσεων, όπως πέτρες στα νεφρά, νεφρίτιδες και καταπολεμούν τους πόνους που προκαλούν.
Κρεμμύδι: Είναι διουρητικό και δρα κατά της νεφρολιθίασης.
Μαϊντανός: Προστατεύει από τις παθήσεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού και διαλύει τις πέτρες στα νεφρά.
Σκόρδο: Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και είναι διουρητικό.

Κανόνες πρόληψης

  • Πίνετε αρκετό νερό, 8-10 ποτήρια την ημέρα, για να ξεπλένεται το ουροποιητικό σύστημα.
  • Να ουρείτε όποτε αισθάνεστε την ανάγκη χωρίς να αναστέλλετε το άδειασμα της κύστης.
  • Να πλένεστε πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη.
  • Είναι καλό να χρησιμοποιείται προφυλακτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να ουρείτε μετά.
  • Χρησιμοποιείτε βαμβακερά και όχι νάιλον εσώρουχα και μη φοράτε στενά παντελόνια.
  • Μη χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια και ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα υγιεινής που δεν περιέχουν αποσμητικά.
  • Οι γυναίκες πρέπει να καθαρίζονται στην τουαλέτα με φορά από εμπρός προς τα πίσω μετά τις κενώσεις.
  • Να προτιμάτε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
  • Πίνετε χυμό cranberry (βακκινίων), ξινόγαλα ή τρώτε γιαούρτι πρόβειο (με πέτσα) που περιέχει γαλακτοβάκιλλο και προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες (μυκητιάσεις)
  • και τέλος βάλτε την άσκηση στην ζωή σας!
Ποιές τροφές προφυλάσσουν και ποιές επιδεινώνουν τις ουρολοιμώξεις;
“Τροφή-Φάρμακο”: Σας διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας πρόπολη (το αντιβιοτικό της Φύσης) και σκόρδο αλλά και πρωτόγαλα (ενίσχυση ανοσοποιητικού) ως συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες), ώστε να εξασφαλίσετε από την μία ότι θα αποφύγετε τα προβλήματα δυσοσμίας και από την άλλη ότι θα λάβετε όλες τις δράσεις του στο έπακρο.
Όσοι ενδιαφέρεστε, να βελτιώσετε την υγιεία σας με την χρήση τους, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
https://www.proionta-tis-fisis.com/