Τρίτη, Φεβρουαρίου 11

Θερινή Ακαδημία Ολυμπίας: Ένα σχολείο-μαγνήτης της παγκόσμιας ακαδημαϊκής ελίτ


Εδώ και πέντε χρόνια η πόλη του Ναυπλίου φιλοξενεί κορυφαίους καθηγητές και νέους ερευνητές που συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που συνδυάζει την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με την θερινή ανάπαυλα

neaselida.gr
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού με τη νέα γενιά της παγκόσμιας ακαδημαϊκής ελίτ; Αμφότεροι οργανώνουν ήδη το φετινό πλάνο των διακοπών τους, μόνο που στην περίπτωση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψήφιων διδακτόρων της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων ο προορισμός είναι ένας και σαφής: το Ναύπλιο. 

του Χρόνη Διαμαντόπουλου

diamantopoulos@neaselida.news

Η επερχόμενη 19η διοργάνωση της Θερινής Ακαδημίας Ολυμπίας (Olympia Summer Academy), που τα τελευταία πέντε χρόνια φιλοξενείται στην πόλη του Ναυπλίου, θα αποτελέσει και φέτος πόλο έλξης για νέους ερευνητές από τα πιο εμβληματικά πανεπιστήμια του πλανήτη – ερευνητές που κάθε χρόνο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ελληνική εκπαιδευτική πρωτοβουλία. Εχοντας κερδίσει το στοίχημα του διεθνούς ανταγωνισμού, η Θερινή Ακαδημία Ολυμπίας προσελκύει επίσης κάθε χρόνο κορυφαίους καθηγητές για περίπου δέκα μέρες προκειμένου να διδάξουν στο πλέον απαιτητικό κοινό (τους νέους ερευνητές του επιστημονικού πεδίου παγκοσμίως), προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες άτυπης αλλά ουσιαστικής πολιτιστικής διπλωματίας για την Ελλάδα.

Η προσήλωση στα υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια, ο επαγγελματισμός της ομάδας διοργάνωσης και η προσεκτική ισορροπία του προγράμματος ανάμεσα σε εκπαίδευση και θερινή ανάπαυλα συνιστούν το τρίπτυχο που ερμηνεύει την επιτυχία και τη διαχρονικότητα του εγχειρήματος. Εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε κατά τον ελληνικό τρόπο, δηλαδή από το μεράκι των καθηγητών Δημήτρη Καιρίδη, Στάθη Καλύβα και Ανδρέα Γκόφα.

Παγκόσμιες προκλήσεις


Η καθιερωμένη πλέον θερινή σύναξη των απανταχού πολιτικών επιστημόνων και διεθνολόγων σε μια ιστορική ελληνική πόλη έρχεται σε μια συγκυρία που τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών (συγκρούσεις και πολιτική βία, διεθνής ασφάλεια και τρομοκρατία, πολιτικοί θεσμοί και ανάπτυξη, ανάλυση πολιτικού ρίσκου) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προβληματισμού, όχι μόνο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, ενώ απασχολούν σχεδόν καθημερινά κορυφαίους ηγέτες, πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, την πλειονότητα των εθνικών κυβερνήσεων στον κόσμο, επιχειρηματικούς κολοσσούς και την κοινωνία των πολιτών.

Αναγνωρίζοντας την πολλαπλή υπεραξία για την πόλη του Ναυπλίου από την παρουσία λαμπρών φοιτητών και παγκοσμίως διακεκριμένων διδασκόντων, στο πλευρό των διοργανωτών στέκεται τα τελευταία χρόνια η δημοτική Αρχή, η οποία κάθε Ιούλιο βλέπει να καταφθάνουν στην πόλη οι μελλοντικοί ηγέτες και αναλυτές της διεθνούς διακυβέρνησης. Ομοίως και η Alpha Bank, που διαθέτει τον πολιτιστικό εκθεσιακό της χώρο στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου για τη στέγαση των σεμιναρίων της Ακαδημίας.

Η εξωτερική αναγνώριση


Το άρτιο, άλλωστε, ακαδημαϊκό πρόγραμμα και η διαρκής αλληλεπίδραση διδασκόντων και φοιτητών αποτελούν δύο από τα βασικά κριτήρια επιλογής του θερινού σχολείου σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η παιδαγωγική φιλοσοφία στη Θερινή Ακαδημία Ολυμπίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ανθρώπινης επαφής για τη μετάδοση της γνώσης. Προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες για αυθόρμητες ανταλλαγές απόψεων εκτός του φορμαλιστικού πλαισίου της σεμιναριακής αίθουσας, ξεφεύγει από τις παθογένειες του μαζικού και απρόσωπου πανεπιστημίου και διαμορφώνει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συνεχή επικοινωνία.

Την επιστημονική αρτιότητα του προγράμματος επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διεθνών Σπουδών (European International Studies Association), αναδεικνύοντας την Ακαδημία στο μοναδικό θερινό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα της. Η συγκεκριμένη αναγνώριση έρχεται να προστεθεί στη διαρκώς αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των συμμετεχόντων (οι αιτήσεις, σημειωτέον, υποβάλλονται αυτό το χρονικό διάστημα), ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες για τη διεθνή εικόνα της χώρας, όπως πριν από μερικά χρόνια.
Στον αντίποδα, η Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας κατάφερε στα 18 συναπτά έτη λειτουργίας της να αντιστρατευτεί την ελληνική κακοδαιμονία, συνθέτοντας σταδιακά ένα ισχυρό brand name στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα και, μάλιστα, σε έναν επιστημονικό κλάδο με περισσή αίγλη και προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πολύ περισσότερο όταν τα χρόνια αυτά έχει αναπτύξει συνεργασίες με ακαδημαϊκούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων οι Yale University, Harvard University, Boston University, The University of St. Andrews και The Fletcher School of Law and Diplomacy, και αρκετές ευρωπαϊκές ερευνητικές συμπράξεις (Microcon 2008 & 2010 και TAMNEAC 2012). Επιπρόσθετα, στην πολυετή διαδρομή της η Ακαδημία έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.100 ερευνήτριες και ερευνητές από τουλάχιστον 30 χώρες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού σε ένα πολλά υποσχόμενο και παρεμβατικό μελλοντικά ακροατήριο.

Με αυτή την παρακαταθήκη και καθώς οι προετοιμασίες για τη φετινή θερινή ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι διοργανωτές ετοιμάζονται να συστήσουν στους νέους φιλοξενούμενούς τους μια «άλλη Ελλάδα» – την Ελλάδα που μπορεί να κερδίσει το στοίχημα του διεθνούς ανταγωνισμού μέσω της εξωστρέφειας και της ακαδημαϊκής αριστείας.

Η ουτοπία που έγινε υπεραξία

Με σκευή την ακαδημαϊκή καταξίωση, οι διοργανωτές της Θερινής Ακαδημίας της Ολυμπίας οραματίζονται την επόμενη μέρα της. Με πρωτογενές πλεόνασμα εμπειρίας και αφοσίωσης, όλοι όσοι μετέχουν στη θερινή αυτή σύναξη γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα υπόδειγμα σε μικρογραφία των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας ώστε να καταστεί εκπαιδευτικός προορισμός.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.