Σάββατο, Φεβρουαρίου 29

DW: ΤΩΡΑ 120.000 μετανάστες θέλουν να περάσουν σε Έβρο και Μυτιλήνη

Έβρος: Αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα Έβρος: Αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα/ © EPA/TOLGA BOZOGLU
Έντονη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα - Δεν σταματούν να φεύγουν από το Ιντλίμπ της Συρίας

DW: Στα σύνορα του Έβρου και τα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη 120.000 πρόσφυγες από το Ιντλίμπ της Συρίας.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται στα τουρκικά σύνορα με τον Έβρο, την ώρα που ενισχύονται οι ροές στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στη νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη, με τελικό προορισμό τα συνοριακά περάσματα στον Έβρο. Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από τη Μυτιλήνη.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας στον Έβρο έχουν αυξηθεί, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτραπεί η παράνομη είσοδος ατόμων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από τη Συρία και συγκεκριμένα από την πολύπαθη επαρχία Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα προχώρησε σε σαρωτικούς βομβαρδισμούς θέσεων του κυβερνητικού στρατού του καθεστώτος Άσαντ. Είχε προηγηθεί ο θάνατος δεκάδων Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.
Σύμφωνα με την DW, τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας, υπογραμμίζοντας ότι 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται κοντά και θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Χουλουσί Ακάρ: Η Ρωσία ήξερε που βρισκόταν το κομβόι

Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ φωτογράφησε τη Ρωσία ως υπαίτιο της αεροπορικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή στους Τούρκους στρατιώτες.
Σχετικα

Επεισόδια στον Έβρο: Πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν
Επεισόδια στον Έβρο: Πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν
«Ήξεραν καλά που βρισκόταν το τουρκικό κομβόι» ανέφερε με νόημα. Ακολούθησε η απάντηση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι η ρωσική αεροπορία εξαπέλυσαν το χτύπημα. Το Κρεμλίνο, πάντως, διεμήνυσε ότι το τουρκικό στρατιωτικό κομβόι χτυπήθηκε σε σημείο περιοχής που κανονικά δεν έπρεπε να βρισκόταν.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων για την κατάσταση στη Συρία.

Μοχλός πίεσης το προσφυγικό - Η Τουρκία απειλεί με άνοιγμα συνόρων

Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και συγκεκριμένα σε περιοχές που σταθμεύουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Προς αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι δίνει το ελεύθερο στους πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη, περνώντας μεταξύ άλλων από τον Έβρο.
athensvoice.gr