Πέμπτη, Φεβρουαρίου 20

EKTAKTO>H Αργεντινή με μόλις 100 δις χρέος ξανά σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα με 350 δις καμώνεται τάχα πως βγαίνει στις αγορές !

Να διακτινισθούμε μακριά από το Βαλκάνιο νοσηρό οικόπεδο, όσο είναι καιρός

Προσδεθείτε!
Η Αργεντινή με χρέος μόλις 100 δις ευρώ (όσα τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες) βρίσκεται εκ νέου λίγο πριν την επίσημη χρεοκοπία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των – σε οριακό σημείο – συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικανικής χώρας.
Την ίδια στιγμή το χρέος της Ελλάδας είχε εκτοξευθεί στα 350,96 δισ. ευρώ ή 184,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2019!

Δηλαδή οι Αργεντίνοι πάνε για νέα χρεοκοπία με χρέος λιγότερο από το 1/3 του αντιστοίχου της Ελλάδας η οποία καμώνεται ότι βγαίνει στις αγορές για να διαφημίσει τους πλουμιστούς εργατοπατέρες που κάθε τόσο παραλύουν το κέντρο της πρωτεύουσαν όπως σήμερα.
Εάν συνειδητοποιήσετε αυτό και μόνο αυτό-την οδυνηρή αλήθεια των αριθμών-με φόντο αυτό το αμετρρύθμιστο πελατειακό κράτος δεν έχετε παρά να δαγκώσετε το εισιτήριο και να διακτινισθείτε μακριά από το Βαλκάνιο νοσηρό οικόπεδο.
Στο χείλος ακόμη μίας καταστροφικής επίσημης χρεοκοπίας βρίσκεται η Αργεντινή, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των – σε οριακό σημείο – συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους της λατινοαμερικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει δηλώσει ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση τμήματος του χρέους της ύψους 100 δισ. δολ., μεταξύ αυτών 44 δισ. δολ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ έστειλε ομάδα οικονομικών ειδικών του στο Μπουένος Άιρες για την πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, έχουν ως στόχο την αποφυγή μιας τραγικής επανάληψης της χρεοκοπίας της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το 2001, η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει επί χρέους περίπου 100 δισ. δολ. Το γεγονός αποτέλεσε την εκκίνηση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας και οδήγησε εκατομμύρια μέλη της μεσαίας τάξης της χώρας να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας – με πολλούς να επιρρίπτουν ευθύνες στην δημοσιονομική πολιτική την οποία επέβαλε τότε, μετά την χρεοκοπία, το ΔΝΤ.
Μιλώντας στο CNBC από το Μπουένος Άιρες, η Jimena Blanco, επικεφαλής της Verisk Maplecroft για τη Λατινική Αμερική, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Αργεντινής πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, άγγιξαν το 77%.
Εάν τελικώς το συγκεκριμένο σενάριο πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την ένατη επίσημη χρεοκοπία της Αργεντινής στην ιστορία της, με την Blanco να σημειώνει ότι η πιθανότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω της εικόνας ασυνεννοησίας που επικρατεί εντός της νέας κυβέρνησης.
Προς το παρόν, η περονιστική συμμαχία του προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ και της αντιπροέδρου (και πρώην προέδρου) της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην συμφωνήσει με τις περικοπές κρατικών δαπανών που ζητεί το ΔΝΤ από χώρες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το χρέος τους, ωστόσο προσπαθεί ταυτόχρονα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του μεγαλύτερου μεμονωμένου δανειστή της.Αναμένει επίσης το πράσινο φως του Ταμείου προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά, είναι ιδιαίτερα αρνητικό στην προοπτική να αποδεχθεί απώλεια χρημάτων από το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει χορηγήσει ποτέ σε χώρα.
Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg την Κυριακή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να “κουρέψει” μέρος του δανείου 44 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στο Μπουένος Άιρες.
Τα σχόλιά της ήταν απάντηση σε δηλώσεις της αντιπροέδρου της Αργεντινής, που είχε ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του ποσού.
“Αναμένουμε γενικά ότι θα υπάρξει κάποιο κούρεμα”, σημειώνει πάντως η Fiona Mackie, περιφερειακή διευθύντρια για τη Λατινική Αμερική της Economist Intelligence Unit (EIU).
https://kourdistoportocali.com