Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ: Χωρίς έλεγχο και με διαδικασίες fast track οι νέες δομές για τους λαθρομετανάστες

Ο ΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΙΖΕΙΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ «Στρατηγός» Στεφανής από την Λέσβο: «Τι σας πειράζουν 20.000 μετανάστες; Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε 1,8 εκατομμύρια»!
"Η  απόφαση  του  Κούλη πέρασε στα «μουλωχτά» με  το ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Σύμφωνα, λοιπόν, με την  απόφαση, σε κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα θα φιλοξενούνται έως τέσσερις ανήλικοι, από δύο σε κάθε δωμάτιο.
Τη λειτουργία των διαμερισμάτων μπορούν να αναλάβουν εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας,
διεθνείς οργανισμοί, με έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Ανάμεσα στις παροχές που θα απολαμβάνουν οι αλλοδαποί έφηβοι είναι: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η απεριόριστη σύνδεση στο διαδίκτυο, η επαρκής επίπλωση, ο πλήρης εξοπλισμός κουζίνας, όλες οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα, καθώς και μικρότερες οικιακές συσκευές, όπως βραστήρα νερού.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας στα διαμερίσματα αυτά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα λαμβάνουν, εκτός από νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και πρόσβαση σε ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, θα τους παρέχεται και πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με βάση τα προσόντα και τις επιθυμίες του κάθε ανηλίκου". ΔΟΥΛΕΨΤΕ  ΕΛΛΗΝΕΣ...

 

Χωρίς έλεγχο και με διαδικασίες fast track οι νέες δομές για τους λαθρομετανάστες

 Όπως έχουμε ξαναπεί τα πράγματα στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Παντού στην Ελλάδα οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναβρασμό ενώ καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά βίας στα hot spot.

Στην Μόρια κάθε μέρα σχεδόν λαμβάνουν χώρα διαφυλετικές συγκρούσεις. Χθες Αφρικανοί μετά την αναγγελία του θανάτου του 20χρονου από την Υεμένη απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο ενώ Αφγανοί τους πετούσαν πέτρες.
Στην Λέσβο οι κάτοικοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την άλλη εβδομάδα. Το ίδιο και στην υπόλοιπη χώρα,σε κάθε μέρος όπου η κυβέρνηση προτίθεται να φτιάξει κάποια νέα δομή. Την σκυτάλη όμως παίρνει και η Αθήνα καθώς σωματεία και φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 13.00, στο Σύνταγμα.
Ωστόσο μια νέα διάσταση του θέματος είναι ο χορός των εκατομμυρίων και οι αδιαφανείς διαδικασίες κάτω από τις οποίες πρόκειται να λειτουργήσουν οι νέες δομές, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4650/2019 – ΦΕΚ 207/Α/17-12-2019 “Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις” όλα τα, απαραίτητα για την εκτέλεση του σχεδίου της κυβέρνησης έργα, θα γίνουν με απευθείας ανάθεση και χωρίς να υπάρξει κανένας διαγωνισμός και με διαδικασίες fast track.
Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 του άρθρου 17 του νέου νόμου αναφέρεται ότι «σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών. Η διαδικασία σύναψης των προηγούμενων συμβάσεων δύναται, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται, ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης επιδείνωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, και στο μέτρο που αυτό είναι αναγκαίο, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η δικογραφία που αφορούσε στην εμπλοκή γιατρών και δικηγόρων σε κύκλωμα παραγωγής ψευδών πιστοποιητικών για πρόσφυγες. Το κύκλωμα με βάση το περίφημο «μετατραυματικό σοκ» έκανε τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην πλάτη των μεταναστών και του ελληνικού λαού.
Φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό στήνοντας καριέρες και βγάζοντας λεφτά από αυτό. Τώρα έχουμε τη δημιουργία των νέων δομών! Με την δικαιολογία των έκτακτων αναγκών θα στηθεί άλλος ένας χορός εκατομμυρίων χωρίς κανένα έλεγχο;
Δεν θέλουμε να προτρέχουμε αλλά στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε πως λειτουργεί το Ελληνικό δημόσιο…

 Πηγή

Υπουργική Απόφαση Δ11/οικ.60207/2717/2019 - ΦΕΚ 4924/Β/31-12-2019 


Ημιαυτόνομη διαβίωση   ασυνόδευτων ανηλίκων 
ηλικίας άνω των 16 ετών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ.

 Πηγή

Σύμφωνα με την απόφασή της, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου 2019, από τον ερχόμενο Μάρτιο ανήλικοι ασυνόδευτοι άνω των 16 ετών θα μπορούν να… σουλατσάρουν ελεύθερα στις πόλεις της χώρας μας και να διαμένουν σε διαμερίσματα, απολαμβάνοντας παροχές που πολλοί Έλληνες θα δουν μόνο στα όνειρά τους. 
Μάλιστα, οι έφηβοι αλλοδαποί θα παίρνουν σε τακτική βάση οικονομικό βοήθημα με μετρητά ή προπληρωμένη κάρτα και έτσι θα μπορούν με άνεση να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χωρίς το άγχος της επιβίωσης, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η εξωκοινοβουλευτική υπουργός, την οποία δεν νομιμοποίησε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, όχι μόνο πήρε αυτή την άκρως προκλητική απόφαση, αλλά προχώρησε και σε μια άλλη πονηρή κίνηση, καθώς, θέλοντας, προφανώς, να μην προκαλέσει αντιδράσεις, πέρασε στα «μουλωχτά» το ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση, σε κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα θα φιλοξενούνται έως τέσσερις ανήλικοι, από δύο σε κάθε δωμάτιο.
Τη λειτουργία των διαμερισμάτων μπορούν να αναλάβουν εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διεθνείς οργανισμοί, με έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Ανάμεσα στις παροχές που θα απολαμβάνουν οι αλλοδαποί έφηβοι είναι: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η απεριόριστη σύνδεση στο διαδίκτυο, η επαρκής επίπλωση, ο πλήρης εξοπλισμός κουζίνας, όλες οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα, καθώς και μικρότερες οικιακές συσκευές, όπως βραστήρα νερού.

Ο κάθε φορέας μπορεί να λειτουργεί ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα διαμερίσματα και θα αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του κάθε σπιτιού, όπως την πληρωμή του ενοικίου και των πάγιων εξόδων, τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας στα διαμερίσματα αυτά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα λαμβάνουν, εκτός από νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και πρόσβαση σε ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, θα τους παρέχεται και πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με βάση τα προσόντα και τις επιθυμίες του κάθε ανηλίκου.
Ο κάθε αλλοδαπός θα εκπροσωπείται από έναν επίτροπο, που θα διορίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πρόσβαση των εφήβων στην εκπαίδευση καθώς και για την ένταξή τους στην εκάστοτε τοπική κοινότητα. Εκτός αυτού, θα υπάρχουν και υπηρεσίες συνοδείας και μεταφοράς σε υπηρεσίες, όπου απαιτείται.
Με την ενηλικίωσή τους ολοκληρώνεται η παρεχόμενη φιλοξενία στα διαμερίσματα, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας της αποχώρησής τους ξεκινάει ένα τουλάχιστον τετράμηνο νωρίτερα.
Αφού αξιολογείται το επίπεδο αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η παρακολούθηση τυπικής εκπαίδευσης ή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, η τρέχουσα ένταξη του φιλοξενούμενου στην αγορά εργασίας ή οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου στην κοινότητα, παραδίδεται στον νεαρό ενήλικο ο φάκελος με όλα τα πρωτότυπα έγγραφα που αφορούν την υγεία του, το νομικό του καθεστώς και την εκπαίδευσή του.

Σκοπός όλων των ανωτέρω είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.



Υπουργική Απόφαση Δ11/οικ.60207/2717/2019 - ΦΕΚ 4924/Β/31-12-2019
Ημιαυτόνομη διαβίωση ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ11/οικ.60207/2717/2019
ΦΕΚ 4924/Β/31-12-2019
Ημιαυτόνομη διαβίωση ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Τον ν. 4540/2018 (91, τ. Α΄) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L 180/96/29.6.2013) και άλλες διατάξεις - Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α’ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» και ιδίως το άρθρο 22.
2. Τα άρθρα 1589 έως 1654 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτά ισχύουν.
3. Τον ν. 2101/1992 (192, τ. Α΄) «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού».
4. Τον ν. 2447/1996 (278, τ. Α΄) «Κύρωση ως Κώδικα του σχεδίου νόμου Υιοθεσία, επιτροπεία και αναδοχή ανηλίκου, δικαστική συμπαράσταση, δικαστική επιμέλεια ξένων υποθέσεων και συναφείς ουσιαστικές, δικονομικές και μεταβατικές διατάξεις».
5. Τον ν. 2646/1998 (236, τ. Α΄) «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις».
6. Τον ν. 4251/2014 (80, τ. Α΄) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
7. Τον ν. 4375/2016 (51, τ. Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)»
(L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις.
8. Τον ν. 4445/2016 (236, τ.Α’) «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) και άλλες διατάξεις».
9. Τον ν. 4554/2018 (130, τ. Α΄) «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», όπως αυτός ισχύει.
10. Το άρθρο 85 παρ. 3 του ν. 4611/2019 (73, τ. Α΄) «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.».
11. Τον ν. 4636/2019 (168, τ. Α’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 173, τ. Α’) «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».
12. Το π.δ. 63/2005 (98, τ. Α΄) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».
13. Το π.δ. 22/2006 (18, τ. Α΄), «Οργανισμός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
14. Το π.δ. 131/2006 (143, τ. Α΄) «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
15. Το άρθρο 19 παρ. 1 του π.δ. 220/2007 (251, τ. Α΄) «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/9/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη», όπως αυτό ισχύει.
16. Το π.δ. 134/2017 (168, τ. Α΄) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
17. Το π.δ. 81/2019 (119, τ. Α’) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων».
18. Το π.δ. 83/2019 (121, τ. Α’) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
19. Το π.δ. 84/2019 (123, τ. Α΄) «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».
20. Την 49540/17.5.2011 (877, τ. Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Συντονισμός δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας».
21. Την Υ2/9.7.2019 (2901, τ. Β΄) απόφαση του Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών».
22. Την 33168/Δ1.11369 (3053, τ. Β’) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου.».
23. Την Δ11/οικ.26943/1073/12.6.2019 (2474, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
24. Την Δ11/26945/1074/12.6.2019 (2399, τ. Β’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 3211, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
25. Την Δ11/28303/1153/21.6.2019 (2558, τ.Β΄) κοινή απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Καθορισμός απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου, τα κωλύματα, καθορισμός αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων ανά επαγγελματία επίτροπο, τεχνικές λεπτομέρειες εκπαίδευσης, διαρκούς επιμόρφωσής τους, καθώς και της τακτικής αξιολόγησής τους, είδος, όροι, περιεχόμενο της σύμβασης, αμοιβή τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».
26. Την Δ11/28304/1153/21.6.2019 κοινή απόφαση (2725, τ. Β΄) της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων».
27. Την Δ11/28925/1169/03.7.2019 (2890, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, του άρθρου 19 του ν. 4554/2018 (130/τ.Α ).».
28. Την με αρ. πρωτ. 59395/5140/19-12-2019 «Εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών σύμφωνα με την παρ. 5 (ε) του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν.4337/2015 (Α΄ 129)», σύμφωνα με την οποία δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
29. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
30. Την ανάγκη θέσπισης πλαισίου για τη λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου:
α) «Ανήλικος» είναι ο πολίτης τρίτης χώρας ή ο ανιθαγενής ηλικίας κάτω των 18 ετών.
β) «Ασυνόδευτος ανήλικος» είναι ο ανήλικος, ο οποίος φθάνει στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύεται από πρόσωπο που ασκεί, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, τη γονική του μέριμνα ή την επιμέλειά του ή από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα του και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο. Στον ορισμό αυτό περιλαμβάνεται και ο ανήλικος που παύει να συνοδεύεται μετά την είσοδό του στην Ελλάδα.
γ) «Χωρισμένος από την οικογένειά του ανήλικος ή χωρισμένος ανήλικος» είναι ο ανήλικος, ο οποίος φθάνει στην Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από πρόσωπο που ασκεί τη γονική του μέριμνα ή επιμέλεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ή από άλλο πρόσωπο στο οποίο αυτή έχει ανατεθεί σύμφωνα με το νόμο, αλλά συνοδεύεται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα του. Ο ανήλικος της παρούσας περίπτωσης υπάγεται στην έννοια του ασυνόδευτου ανηλίκου της περ. β του παρόντος.
δ) «Επίτροπος ασυνόδευτου ανηλίκου» ή «Επίτροπος» είναι το φυσικό πρόσωπο που διορίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να εκπροσωπεί τον ανήλικο καθώς και να μεριμνά για την ευημερία του και τη διασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου διαβίωσης, για τη σωματική, ψυχική, διανοητική, ηθική και κοινωνική του ανάπτυξη, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του. Αν δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του ανηλίκου για να διοριστεί επίτροπος, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1592 ΑΚ, η επιτροπεία του ανατίθεται σε επαγγελματία επίτροπο που υποδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).
ε) «Eποπτευόμενο διαμέρισμα» κατά την έννοια του άρθρου 22 παρ. 3 στοιχ. ζ του ν. 4540/2018, είναι κάθε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16) έτος της ηλικίας τους σε πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και φροντίδας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα εμπίπτει στον ορισμό του κέντρου φιλοξενίας, κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. ι του ν. 4540/2018.
στ) «Ημιαυτόνομη διαβίωση» είναι το πλαίσιο φιλοξενίας και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.
ζ) «Μονάδα εποπτευόμενων διαμερισμάτων» είναι ένα σύνολο τουλάχιστον τριών (3) και κατά μέγιστο πέντε (5) εποπτευόμενων διαμερισμάτων που λειτουργούν σε γεωγραφική εγγύτητα, από την ίδια «ομάδα υποστήριξης» του εκάστοτε φορέα λειτουργίας.
η) «Φορέας λειτουργίας» είναι οποιοσδήποτε φορέας, κατά την έννοια του άρθρου 3 της παρούσας, που αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων.
Άρθρο 2
Βασικές Αρχές, Σκοπός και Στόχοι
Βασικός σκοπός της λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών, σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες.
Ειδικότερα, σκοπός της διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα εποπτευόμενα διαμερίσματα είναι η ασφαλής στέγαση, η κάλυψη των βασικών αναγκών και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους. Μέσω της ημιαυτόνομης διαβίωσης προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.
Άρθρο 3
Φορείς Λειτουργίας
Φορείς λειτουργίας εποπτευόμενων διαμερισμάτων δύναται να είναι:
α. Εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές
β. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας
γ. Διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα
δ. Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.


Άρθρο 4
Εγγραφή και Ενημέρωση του Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας
1. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) τηρεί Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (2399, τ. Β’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 3211, τ. Β΄).
2. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα εγγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας που τηρεί το Ε.Κ.Κ.Α.
3. Η εγγραφή στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας αποτελεί προϋπόθεση για την τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στο εκάστοτε εποπτευόμενο διαμέρισμα που λειτουργεί ένας φορέας λειτουργίας.
4. Οι φορείς λειτουργίας ενημερώνουν κατά τις κείμενες διατάξεις την αρμόδια Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Α. για κάθε μεταβολή που αφορά στα τηρούμενα στοιχεία του Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας.


Άρθρο 5
Οργάνωση και λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων
1. Ο κάθε φορέας λειτουργίας μπορεί να λειτουργεί ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα διαμερίσματα. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα είναι δυνατό να μισθώνεται, να παραχωρείται προς χρήση ή να ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα λειτουργίας.
2. Ο φορέας λειτουργίας εξασφαλίζει την εγγύτητα μεταξύ των διαμερισμάτων που απαρτίζουν μια Μονάδα. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικιστικές περιοχές, κατά προτίμηση εντός πόλεων, κοντά σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σχολική μονάδα, σε κέντρο υγείας και σε κέντρα ημέρας με πολλαπλές βασικές υπηρεσίες.
3. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία περισσότερων των τριών (3) εποπτευόμενων διαμερισμάτων επί του ιδίου συγκροτήματος διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών (πολυκατοικία) ή επί του ιδίου συγκροτήματος κάθετων ιδιοκτησιών (περισσότερες πολυκατοικίες εντός του ακινήτου). Σε περίπτωση που ένα συγκρότημα διηρημένων οριζόντιων κατοικιών (πολυκατοικία) απαρτίζεται συνολικά από τρεις (3) οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα), δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν όλες ως εποπτευόμενα διαμερίσματα. Υπόγειες ή ημιυπόγειες κατοικίες (διαμερίσματα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εποπτευόμενα διαμερίσματα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.
4. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα λειτουργούν βάσει Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, ο οποίος εκπονείται από τον κάθε φορέα λειτουργίας και υποβάλλεται στο Ε.Κ.Κ.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Ο Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους θέματα αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των εποπτευόμενων διαμερισμάτων, ιδίως:
α. Τις γενικές αρχές λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων.
β. Το απασχολούμενο προσωπικό, τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού και τα ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της κάθε ειδικότητας.
γ. Τις διαδικασίες διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης του πλαισίου της ημιαυτόνομης διαβίωσης.
δ. Την εσωτερική οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του προσωπικού και των εθελοντών.
ε. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και τη μεθοδολογία οργάνωσης της παροχής αυτών των υπηρεσιών.
στ. Τη διασύνδεση των φιλοξενούμενων με τρίτους φορείς ή υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής προστασίας και ένταξης.
ζ. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλοξενούμενων.
η. Το περιεχόμενο και τις διαδικασίες τήρησης αρχείου φιλοξενούμενων (σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική μορφή) και των ατομικών φακέλων των φιλοξενουμένων.
θ. Τις διαδικασίες υλοποίησης της παρεχόμενης φιλοξενίας, ήτοι τις διαδικασίες εισαγωγής και ένταξης, διαμονής και ολοκλήρωσης της παρεχόμενης φιλοξενίας ή εξόδου από το εποπτευόμενο διαμέρισμα για οποιονδήποτε λόγο.
ι. Τις διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών παραβίασης των όρων φιλοξενίας.
ια. Τα πρότυπα, έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ορθή διεκπεραίωση των ως άνω διαδικασιών και την εύρυθμη λειτουργία και οργάνωση των διαμερισμάτων, όπως το Ατομικό Σχέδιο Δράσης που τηρείται για κάθε φιλοξενούμενο, το Συμφωνητικό Φιλοξενίας, το Έντυπο παραπόνων κ.ο.κ.
ιβ. Τον Κώδικα Δεοντολογίας του προσωπικού και την Πολιτική Παιδικής Προστασίας του φορέα λειτουργίας.
6. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας πρέπει να είναι σύμφωνος με τα οριζόμενα στις «Ελάχιστες Προδιαγραφές και Πρότυποι Κανόνες Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανηλίκους άνω των 16 ετών», οι οποίες προσαρτώνται ως παράρτημα στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής (εφεξής «Παράρτημα»).

Άρθρο 6
Δυναμικότητα εποπτευόμενου διαμερίσματος
1. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα δεν μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερις (4) ασυνόδευτους ανήλικους. Σε κάθε δωμάτιο δεν φιλοξενούνται περισσότεροι από δύο (2) ασυνόδευτοι ανήλικοι.
2. Τα ασυνόδευτα αγόρια διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα από τα ασυνόδευτα κορίτσια. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων διαφορετικού φύλου, όταν αυτό προκρίνεται για την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, όπως, ενδεικτικά, στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων που είναι αδέρφια.


Άρθρο 7
Γενικές Κτιριακές Προδιαγραφές
1. Για τη λειτουργία των εποπτευόμενων διαμερισμάτων πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω κτιριακές προδιαγραφές:
α. Νομιμότητα κτιρίου: Να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α΄79) ή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 1577/1985, Α΄ 210) για τα παλαιότερα κτίρια, όπως αυτός τροποποιήθηκε μέχρι την αντικατάστασή του.
β. Πυρασφάλεια: Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων».
γ. Φυσικός φωτισμός και αερισμός:
 i) Να πληρούνται οι κατά τη σχετική νομοθεσία προδιαγραφές επαρκούς φυσικού/τεχνικού φωτισμού και αερισμού.
 ii) Απαιτείται η ύπαρξη κατάλληλου απορροφητικού συστήματος για την απαγωγή αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών.
δ. Θέρμανση ? κλιματισμός: Σε περίπτωση απουσίας συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού, να εξασφαλίζεται εναλλακτικά άλλος τρόπος ασφαλούς θέρμανσης και κλιματισμού του διαμερίσματος.
ε. Κανόνες Υγιεινής: Να πληρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές όπως αυτές προκύπτουν από τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και ειδικότερα:
i) να υπάρχει επαρκής παροχή νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (εξαιρούνται γεωγραφικές περιοχές όπου το δίκτυο παροχής νερού δε διαθέτει πόσιμο νερό),
ii) να υπάρχει σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο ή σε άλλη περίπτωση τα υγρά απόβλητα να απομακρύνονται με υγιεινό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ώστε να μην αποτελούν πηγή ρύπανσης, άμεσα ή έμμεσα,
iii) να γίνεται συλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων με τις μεθόδους και τα μέσα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία,
iv) να εφαρμόζεται πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων,
v) να εφαρμόζεται πρόγραμμα μυοκτονίας- εντομοκτονίας, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όσο και εσωτερικά σε κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα.

2. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει επαρκή σημεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (πρίζες) σε όλους τους χώρους του και να διαθέτει σύστημα θέρμανσης του νερού (πχ. ηλιακό ή ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).
3. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα, πέραν των υπνοδωματίων, πρέπει να διαθέτει κατάλληλο χώρο για την παρασκευή των γευμάτων (κουζίνα), χώρο καθιστικού (τραπεζαρία), ο οποίος να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων καθώς και ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας).


 Άρθρο 8
Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός
Τα διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον την παρακάτω υλικοτεχνική υποδομή:
α) Επαρκή επίπλωση (κρεβάτια, ντουλάπες, μικρά ατομικά έπιπλα με δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης, όπου αυτή δεν παρέχεται διαφορετικά, γραφεία μελέτης) για την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανήλικων.
β) Οτιδήποτε άλλο απαιτεί η λειτουργία ενός μέσου νοικοκυριού, όπως ενδεικτικά: κουρτίνες, καρέκλες, καναπέ/καναπέδες, τραπεζαρία για λήψη γευμάτων, μοκέτες, καθρέπτες, οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας π.χ. μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια.
γ) Ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα καθώς και «μικρές» οικιακές συσκευές, όπως βραστήρα νερού κ.ο.κ.
δ) Κατ’ ελάχιστον δύο (2) σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων.
ε) Κατάλληλο εξοπλισμό για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
στ) Εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: αυτοκόλλητα επιθέματα, αποστειρωμένα γάντια, ελαστικούς επιδέσμους, γάζες απλές και αποστειρωμένες, κολλητική ταινία, αυτοκόλλητες γάζες σε διάφορα μεγέθη, αντισηπτικό υγρό, θερμόμετρο, παυσίπονα, οινόπνευμα, αντισταμινική αλοιφή, αντιπυρετικά, ιώδιο, βαμβάκι, χάπια αντιόξινα, αλοιφή για εγκαύματα.


Άρθρο 9
Παροχές και Υπηρεσίες Φιλοξενίας
1. Καθόλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας σε εποπτευόμενο διαμέρισμα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες και τις παροχές που είναι απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση, τη φροντίδα και τη σταδιακή αυτονόμησή τους και οι οποίες περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον τα εξής:
α. Στους φιλοξενούμενους παρέχονται από τον φορέα λειτουργίας υπηρεσίες στέγασης, υλικές παροχές, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και συνδρομή στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας κατά τις κείμενες διατάξεις, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ανηλίκου και λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες, τις επιθυμίες και τα χαρακτηριστικά του.
β. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των φιλοξενουμένων σε υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία, νομική συμβουλευτική και συνδρομή, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο το φορέα λειτουργίας ή τρίτους, όπως ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση κ.ο.κ. Παρέχονται επίσης υπηρεσίες συνοδείας και μεταφοράς σε υπηρεσίες, όπου απαιτείται.
γ. Ο φορέας λειτουργίας αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θερμάνσεως, λειτουργίας ανελκυστήρα κ.λπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.
δ. Ο κάθε φιλοξενούμενος λαμβάνει σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση (με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας ή μετρητών) για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Το ύψος του οικονομικού βοηθήματος είναι ενιαίο μεταξύ όλων των φορέων λειτουργίας εποπτευόμενων διαμερισμάτων και καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 24 Α παρ. 2 του ν. 4540/2018. Οι λεπτομέρειες καταβολής, παρακολούθησης και αξιολόγησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα λειτουργίας.
ε. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, παρέχει παρακολούθηση, καθοδήγηση και υποστήριξη στους φιλοξενούμενους επί θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, όπως τη μέριμνα για τη διατήρηση της προσωπικής ασφάλειας, την πραγματοποίηση αγορών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διαβίωσης, την εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής και της καθαριότητας του χώρου, τον σχεδιασμό και την τήρηση του ατομικού προϋπολογισμού, την προετοιμασία γευμάτων κ.ο.κ.
στ. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο και λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε φιλοξενούμενου, σχεδιάζει και προωθεί την ένταξή του στην τοπική κοινότητα, ιδίως μέσω της διεύρυνσης των κοινωνικών του δικτύων και της συμμετοχής του σε δραστηριότητες, τοπικές ενώσεις και συλλόγους.
ζ. Το προσωπικό του διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ανηλίκου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσβαση των φιλοξενούμενων στην εκπαίδευση, ήτοι για την εγγραφή τους στην τυπική ή μη τυπική εκπαίδευση ή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. επαγγελματικές σχολές μαθητείας), λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις επιθυμίες, τις κλίσεις, τα προσόντα και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του κάθε ανηλίκου. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την πρόσβαση των φιλοξενούμενων σε υποστηρικτική διδασκαλία, λαμβάνοντας υπόψη τις τυχόν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε εξατομικευμένη βάση.
η. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος επιλαμβάνεται άμεσα σε περιπτώσεις επειγόντων ή εκτάκτων περιστατικών που αφορούν το διαμέρισμα ή τους φιλοξενούμενους ανηλίκους και ενημερώνει τον αρμόδιο Επίτροπο ή τους Επιτρόπους αμελλητί, κατά τρόπο που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
2. Όλες οι επιμέρους ενέργειες και υπηρεσίες παροχής φροντίδας και υλοποίησης του σκοπού της ημιαυτόνομης διαβίωσης καταγράφονται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο καταρτίζεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό, βάσει των αναγκών και των δεξιοτήτων του κάθε ανηλίκου, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτισμικό υπόβαθρο του ανηλίκου και τις επιθυμίες του και διασφαλίζοντας την ενεργή συμμετοχή του. Στόχος του Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι ο προσδιορισμός των τομέων παρέμβασης, ο σχεδιασμός των απαραίτητων ενεργειών, η αποτύπωση της προόδου του κάθε ανηλίκου και η εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις που έχουν ανακύψει προβλήματα κατά τη διαμονή του ανηλίκου στο διαμέρισμα, στο σχολείο ή στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.
3. Το προσωπικό που απασχολείται σε εποπτευόμενα διαμερίσματα οφείλει να διατηρεί διαρκή συνεργασία με τον κάθε Επίτροπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συνολική ευημερία του ανηλίκου/ των ανηλίκων υπό επιτροπεία και, ως εκ τούτου, διατηρεί την επίβλεψη και την εποπτεία της τήρησης και επαναξιολόγησης του κάθε Ατομικού Σχεδίου Δράσης και επικουρεί, όπου απαιτείται, το προσωπικό του διαμερίσματος για την εκτέλεση όλων των επιμέρους ενεργειών προς το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκου. Για το λόγο αυτό, το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος διευκολύνει με κάθε τρόπο την επικοινωνία και πρόσβαση των Επιτρόπων στους αντίστοιχους φιλοξενούμενους υπό επιτροπεία.
4. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και ο τρόπος παροχής αυτών περιγράφονται ενδελεχώς στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα, σε συμφωνία με τις αρχές και διατυπώσεις που περιγράφονται στο Παράρτημα της παρούσης.

Άρθρο 10
Στελέχωση ομάδας υποστήριξης
1. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα υποστηρίζεται από «ομάδα υποστήριξης» που περιλαμβάνει- κατ’ ελάχιστον, τις ειδικότητες του Συντονιστή, του Κοινωνικού Λειτουργού και του Φροντιστή. Σε περίπτωση λειτουργίας Μονάδας εποπτευόμενων διαμερισμάτων, οι υπηρεσίες παρέχονται από την ίδια «ομάδα υποστήριξης».
2. To ωράριο και ο τρόπος απασχόλησης (βάρδιες) του προσωπικού που απασχολείται στην ομάδα υποστήριξης είναι συνυφασμένο με τις ανάγκες και το ατομικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες (εντός ή εκτός του διαμερίσματος) καθώς και τη διεκπεραίωση διοικητικών ή άλλων καθηκόντων (π.χ. συναντήσεις με φορείς ή με τους επιτρόπους ή εκπροσώπους των ανηλίκων, κατά την κείμενη νομοθεσία). Είναι δυνατή η νυχτερινή εποπτεία των διαμερισμάτων από μέλη της ομάδας υποστήριξης (Κοινωνικός λειτουργός και Φροντιστής) ανάλογα με τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Δεν προβλέπεται διανυκτέρευση του προσωπικού στα εποπτευόμενα διαμερίσματα, εκτός από ειδικώς αιτιολογημένες περιπτώσεις και μόνο για περιορισμένη χρονική περίοδο.
3. Η ομάδα υποστήριξης πραγματοποιεί ομαδικές συναντήσεις σε τακτική βάση, η οποία ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, με σκοπό τον συντονισμό, την ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν τους φιλοξενούμενους και τη συνεργασία του προσωπικού με τον Επίτροπο για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση συμβάντων που προκύπτουν. Πέραν των τακτικών συναντήσεων, καλούνται έκτακτες συναντήσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο και ανάλογα με τις ανακύπτουσες ανάγκες.
4. Ο φορέας λειτουργίας δύναται να απασχολεί προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων, ιδίως, ενδεικτικά, νομικό σύμβουλο/δικηγόρο, διερμηνέα/διερμηνείς, παιδαγωγό, νοσηλευτή, διοικητικό ή οικονομικό προσωπικό, υπεύθυνο διαχείρισης έργου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις ανάγκες του εκάστοτε προγράμματος υλοποίησης πλαισίου ημιαυτόνομης διαβίωσης ή των φιλοξενουμένων. Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας λειτουργίας πρέπει να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κι έγκαιρη πρόσβαση των φιλοξενουμένων στις σχετικές υπηρεσίες, ιδίως αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 9 της παρούσης.
5. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος κάνει χρήση τυποποιημένων καθηκοντολογίων, όπως προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.
6. Τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού καθώς και οι βασικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του κάθε φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα της παρούσης.


Άρθρο 11
Κριτήρια επιλογής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα
Ο κάθε ασυνόδευτος ανήλικος πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια κατά την παραπομπή:
α. Να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του.
β. Να έχει καταγραφεί από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή την Ελληνική Αστυνομία ή τις αρμόδιες αρχές παραλαβής και εξέτασης αίτησης διεθνούς προστασίας κατά την κείμενη νομοθεσία.
γ. Να διαθέτει ικανότητα αυτοσυντήρησης, αυτοεξυπηρέτησης και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών.
δ. Να μην πάσχει από ενεργό ψυχιατρικό νόσημα, εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει εαυτόν ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο κατά της ζωής, ασφάλειας ή σωματικής ακεραιότητας κοκ.
ε. Να μην κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών (όπως ενδεικτικά, ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ κλπ.)
στ. Να συμφωνεί με τη μετακίνησή του στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης.


Άρθρο 12
Παραπομπή και τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα
1. Αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση των αιτημάτων και παραπομπών στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα είναι η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α.
2. Φορείς παραπομπής για τη φιλοξενία σε εποπτευόμενα διαμερίσματα μπορούν να είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υποδοχής, στέγασης, φιλοξενίας ή κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), όπως ισχύει, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα και λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας ή χώρους προσωρινής τοποθέτησης όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου, καθώς και ο ίδιος ο Επίτροπος, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης.
3. Οι φορείς παραπομπής, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 11 της παρούσης, αποστέλλουν στο Ε.Κ.Κ.Α. το ενιαίο έντυπο παραπομπής για φιλοξενία σε εποπτευόμενα διαμερίσματα και αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος, αφού λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου. Πριν την αποστολή του εντύπου, με μέριμνα του φορέα παραπομπής ή/και του Επιτρόπου, εξασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση του ασυνόδευτου ανηλίκου για το πλαίσιο και το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης καθώς και η συμφωνία του για τη μετακίνησή του, κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 της παρούσης.
4. Το Ε.Κ.Κ.Α. εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία της παραπομπής, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 11. Κατά τη διαδικασία αυτή το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να αναζητά από τους φορείς παραπομπής συμπληρωματικά στοιχεία ή έγγραφα σχετικά με την κατάσταση του ανηλίκου (π.χ. πιστοποιητικά σχετικά με την εκπαίδευση ή την υγεία κλπ.). To E.K.K.A., λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα διαθεσιμότητα κλινών υποδεικνύει τον φορέα λειτουργίας, ο οποίος οφείλει μέσα σε δέκα εργάσιμες (10) ημέρες από την υπόδειξή του να έρθει σε επαφή με το αρμόδιο προσωπικό του φορέα παραπομπής καθώς και με τον ανήλικο (διά ζώσης ή με κάθε πρόσφορο μέσο), ώστε να τον ενημερώσει για το πλαίσιο της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, όπως, ενδεικτικά, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλοξενούμενων, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κοκ.
5. Ο φορέας λειτουργίας μπορεί να εκφράσει εγγράφως στο Ε.Κ.Κ.Α. την αιτιολογημένη αντίρρησή του ως προς την πλήρωση των κριτηρίων επιλογής του άρθρου 11 της παρούσης κι εντός της ανωτέρω δεκαήμερης προθεσμίας. Το Ε.Κ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και τις υποβληθείσες αντιρρήσεις και κατόπιν διαβούλευσης με τον Επίτροπο αποφαίνεται επί της ένταξης του ανηλίκου στο πλαίσιο της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σε περίπτωση που αποφαίνεται θετικά, το αρμόδιο τμήμα του Ε.Κ.Κ.Α. εκδίδει έγγραφο πρότασης τοποθέτησης και συνοδείας του ανηλίκου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα, το οποίο κοινοποιείται στον Επίτροπο του ανηλίκου. Εφόσον ο Επίτροπος συμφωνεί με την πρόταση, το Ε.Κ.Κ.Α. τη διαβιβάζει στο Εποπτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για τη λήψη των σχετικών αδειών κατά τις κείμενες διατάξεις. Μετά τη λήψη των αδειών, το Ε.Κ.Κ.Α. κοινοποιεί στους φορείς παραπομπής, λειτουργίας και συνοδείας καθώς και στον Επίτροπο του ανηλίκου την απόφαση τοποθέτησης και συνοδείας. Σε περίπτωση που ο Επίτροπος δε συμφωνεί με την πρόταση τοποθέτησης, διατυπώνει αιτιολογημένα τις αντιρρήσεις του στη Δ/νση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. Το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να προτείνει την τοποθέτηση του ανηλίκου σε άλλο εποπτευόμενο διαμέρισμα, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης. Αν παρόλα αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως προς το κατάλληλο εποπτευόμενο διαμέρισμα, αποφαίνεται το Εποπτικό Συμβούλιο.
6. Πριν από την εισαγωγή του ασυνόδευτου ανηλίκου σε εποπτευόμενο διαμέρισμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κατά την κείμενη νομοθεσία.
7. Ο φορέας συνοδείας σε συνεννόηση με τον φορέα παραπομπής αναλαμβάνει την παραλαβή συνοδεία (μεταφορά) και παράδοση του ασυνόδευτου ανηλίκου καθώς και του πλήρους φακέλου του, ο οποίος και εγχειρίζεται σε πρόσωπο της ομάδας υποστήριξης (κατά προτίμηση στο Συντονιστή ή στον Κοινωνικό Λειτουργό), κατά την υποδοχή του ασυνόδευτου ανηλίκου στο διαμέρισμα, και περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τα εξής:
α) Απόφαση τοποθέτησης και συνοδείας
β) Πρακτικό παράδοσης – παραλαβής
γ) Αντίγραφο εισαγγελικής πράξης ορισμού Επιτρόπου
δ) Ιατρικός φάκελος του ανηλίκου
ε) Πλήρης φάκελος εγγράφων που έχει συλλέξει ή έχει στη διάθεσή του ο φορέας παραπομπής για τον ασυνόδευτο ανήλικο, όπως αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, αντίγραφο άδειας διαμονής, υπηρεσιακό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας κ.ο.κ.
στ) Κοινωνικό Ιστορικό που τηρείτο από το φορέα παραπομπής και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει εκπονηθεί για τον ασυνόδευτο ανήλικο σε σχέση με την ψυχοκοινωνική, εκπαιδευτική ή άλλη κατάστασή του.
8. Τα έντυπα και εργαλεία που εκδίδονται και χρησιμοποιούνται για την πλήρωση ή διεκπεπραίωση των ενεργειών του παρόντος άρθρου, εκπονούνται από τη Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. και εγκρίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ.Α.

Άρθρο 13
Διαδικασία υποδοχής φιλοξενούμενου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα

1. Η ομάδα υποστήριξης επεξεργάζεται έγκαιρα όλες τις πληροφορίες που της έχουν κοινοποιηθεί από τον φορέα παραπομπής, τον Επίτροπο του ασυνόδευτου ανηλίκου και το Ε.Κ.Κ.Α. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την παρουσία και του Επιτρόπου του νέου φιλοξενούμενου κατά τη διαδικασία υποδοχής. Ο ασυνόδευτος ανήλικος ξεναγείται στο διαμέρισμα κι ενημερώνεται ενδελεχώς και σε γλώσσα που κατανοεί για τους κανόνες φιλοξενίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, τον σκοπό και τους στόχους των υπηρεσιών που προσφέρει το συγκεκριμένο πλαίσιο φιλοξενίας και ο φιλοξενούμενος υπογράφει το Συμφωνητικό Φιλοξενίας.
2. Η ομάδα υποστήριξης εγχειρίζει φάκελο υποδοχής στο νέο φιλοξενούμενο που - κατ’ ελάχιστον - περιλαμβάνει, τα παρακάτω έντυπα στην ελληνική ή σε γλώσσα που κατανοεί ο ανήλικος, σε περίπτωση που δε γνωρίζει την ελληνική:
α. Επιστολή καλωσορίσματος
β. Λίστα με τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης και επικοινωνίας με την ομάδα υποστήριξης
γ. Χάρτη της περιοχής διαμονής
δ. Οδηγίες χρήσης οικιακών συσκευών
ε. Οδηγίες χρήσης και παρακολούθησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος
στ. Έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής όπου στεγάζεται το διαμέρισμα καθώς και για τη διευκόλυνση της διαμονής στην πόλη
ζ. Έντυπο υποβολής παραπόνων
η. Συμφωνητικό Φιλοξενίας, το οποίο περιλαμβάνει τους κανόνες διαμονής και συμβίωσης των φιλοξενούμενων.
3. Παρέχεται στον ανήλικο πακέτο με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής (όπως, ενδεικτικά, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαπούνι, σφουγγάρι, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διάρκειας, είδη καθαριότητας, κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή δέσμη εισιτηρίων κ.α.).
4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής του φιλοξενούμενου στο διαμέρισμα, ο Συντονιστής ενημερώνει σχετικώς το Ε.Κ.Κ.Α., για τους σκοπούς της τήρησης των Μητρώων Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατά την κείμενη νομοθεσία.


Άρθρο 14
Διαμονή και διαδικασίες παροχής φροντίδας και υπηρεσιών
1. Κατά το συντομότερο δυνατό χρόνο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών υποδοχής, το προσωπικό του διαμερίσματος, κατά προτίμηση σε συνεργασία με τον Επίτροπο, ενημερώνει τον ανήλικο για την πρόσβαση στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης, για το σχεδιασμό του εβδομαδιαίου προγραμματισμού (ατομικών δραστηριοτήτων και καθαριότητας), για τη διαχείριση του ατομικού προϋπολογισμού και τον τρόπο παρακολούθησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος, όπως ορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Η ομάδα υποστήριξης επεξηγεί αναλυτικά και σε απλή γλώσσα στον ασυνόδευτο ανήλικο τα σχετικά με το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του κάθε μέλους της και των εθελοντών, εάν υπάρχουν.
2. Ο Κοινωνικός Λειτουργός λαμβάνει το κοινωνικό ιστορικό του φιλοξενούμενου, συνεκτιμώντας τα έγγραφα του ατομικού φακέλου και το τυχόν κοινωνικό ιστορικό που έχει υποβληθεί από τον προηγούμενο φορέα παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής φροντίδας ή στέγασης. Παράλληλα, ο Κοινωνικός λειτουργός στοχεύει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον νεοαφιχθέντα φιλοξενούμενο, καθώς και στην επεξήγηση της διάκρισης των ρόλων Κοινωνικού Λειτουργού και Επιτρόπου.
3. Ο Κοινωνικός Λειτουργός προχωρά στην κατάρτιση Ατομικού Σχεδίου Δράσης για το σύνολο του προβλεπόμενου χρόνου διαμονής, σε συνεργασία με τον ασυνόδευτο ανήλικο και τον Επίτροπό του. Στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι ανάγκες του ασυνόδευτου ανηλίκου καθώς και η προτεραιοποίηση αυτών, ο προγραμματισμός και ο τρόπος υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων ή υπηρεσιών καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων του ασυνόδευτου ανηλίκου με τα διάφορα μέλη του προσωπικού, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και το βαθμό αυτονόμησής του. Το Ατομικό Σχέδιο Δράσης διαμορφώνεται και επαναξιολογείται από τον Κοινωνικό λειτουργό σε συνεργασία με τον Επίτροπο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του φιλοξενούμενου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα, σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες που ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα και στη βάση των διατυπώσεων του Παραρτήματος και αναπόσπαστου μέρους της παρούσης.
4. Η ομάδα υποστήριξης προχωρά στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος δράσεων ή παροχής υπηρεσιών, σε διαρκή συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ασυνόδευτου ανηλίκου. Οι υπηρεσίες ή ενέργειες αφορούν ιδίως στους παρακάτω τομείς και κύκλους παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών και φροντίδας:
α. Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης
β. Προσωπική ασφάλεια και επίλυση διαφορών
γ. Ανάπτυξη δεξιοτήτων
δ. Ψυχοκοινωνική στήριξη και παραπομπή
ε. Νομική συνδρομή και συμβουλευτική
στ. Εντοπισμός και επικοινωνία με την οικογένεια του ανηλίκου
ζ. Κατάσταση υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
η. Εκπαίδευση, ψυχαγωγία και επαγγελματική κατάρτιση
θ. Πρόσβαση στην εργασία
 
ι. Επαφή με την τοπική κοινότητα και προώθηση της ένταξης
5. Η ομάδα υποστήριξης διενεργεί τακτικές συναντήσεις με τους φιλοξενούμενους σε ομαδική ή ατομική βάση, παρουσία και του Επιτρόπου ή των Επιτρόπων, όπου κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα, ανάγκες και προκλήσεις της από κοινού διαβίωσης. Επίσης, σε τακτική ή έκτακτη βάση διενεργούνται συναντήσεις του προσωπικού εποπτευόμενου διαμερίσματος με τους διορισμένους Επιτρόπους, με στόχο την ενημέρωση αμφοτέρων για την πορεία αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου και για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που ανακύπτουν. Οι σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα.

Άρθρο 15
Ατομικός φάκελος και τήρηση αρχείου
Για το σκοπό της εποπτείας, συντονισμού και εύρυθμης λειτουργίας των εποπτευομένων διαμερισμάτων, καθώς και τη διασφάλιση της παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους, όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο 9 της παρούσης, ο φορέας λειτουργίας τηρεί σε ασφαλές περιβάλλον, με την επιφύλαξη των ειδικότερων προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία, ατομικό φάκελο του κάθε φιλοξενούμενου. Ο φάκελος τηρείται με ευθύνη του Κοινωνικού Λειτουργού, υπό την εποπτεία και υποστήριξη του Συντονιστή και περιλαμβάνει, ιδίως, τα εξής:
α. Πίνακα βασικών στοιχείων του κάθε φιλοξενούμενου
β. Βασικά προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας του επαγγελματία Επιτρόπου και αντίγραφο της σχετικής εισαγγελικής πράξης διορισμού
γ. Ενιαίο έντυπο παραπομπής
δ. Έντυπο τοποθέτησης και συνοδείας (Ε.Κ.Κ.Α.)
ε. Πρακτικό Παράδοσης – Παραλαβής ασυνόδευτου ανηλίκου
στ. Συμφωνητικό Φιλοξενίας, υπογεγγραμμένο από τον φιλοξενούμενο
ζ. Ατομικό Σχέδιο Δράσης
η. Έντυπο Αξιολόγησης Βέλτιστου Συμφέροντος (συμπληρωμένο από τον Επίτροπο)
θ. Εργαλεία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (πλήρες κοινωνικό ιστορικό κτλ.).
ι. Έντυπα καταγραφής παρεχόμενων υπηρεσιών (επαφές - συναντήσεις, παραπομπές κτλ.)
ια. Ιατρικός φάκελος
ιβ. Έγγραφα που αφορούν την εκπαίδευση
ιγ. Αντίγραφα επισήμων εγγράφων των ελληνικών αρχών, ιδίως της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Υπηρεσίας Ασύλου, ή της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν στον ανήλικο (δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, άδεια διαμονής, υπηρεσιακό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας κ.ο.κ.)
ιδ. Λοιπά έντυπα και εργαλεία που αφορούν στον ανήλικο.
2. Η τήρηση των ατομικών φακέλων και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου γίνεται με σεβασμό στις αρχές της ακρίβειας, της ασφάλειας, της εμπιστευτικότητας, κατά την κείμενη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
3. Είναι δυνατό ορισμένα από τα ανωτέρω πρωτότυπα έγγραφα ή αντίγραφα αυτών (όπως, ενδεικτικά, το έγγραφο απόδοσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. ή ΑΜΚΑ και έγγραφα που αφορούν την κατάσταση της υγείας των φιλοξενούμενων) να τηρούνται και στο ίδιο το εποπτευόμενο διαμέρισμα σε ειδικώς φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμα στην ομάδα υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
4. Ο Επίτροπος του κάθε φιλοξενούμενου έχει δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στον ατομικό του φάκελο και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αφορά τον ανήλικο και τηρείται από το προσωπικό του διαμερίσματος ή το φορέα λειτουργίας.


Άρθρο 16
Μηχανισμοί υποβολής παραπόνων
Οι φορείς λειτουργίας εκπονούν μηχανισμό υποβολής, διαχείρισης και παρακολούθησης παραπόνων, όπως προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει, κατ’ ελάχιστο, να προβλέπει την ύπαρξη εντύπου (φόρμα υποβολής παραπόνων), το οποίο δίνεται στους φιλοξενούμενους κατά την εισαγωγή τους στο διαμέρισμα, εξηγώντας τους, παράλληλα, σε απλή γλώσσα τον τρόπο σύνταξης και υποβολής της φόρμας, με σεβασμό στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Οι φορείς λειτουργίας πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας του ασυνόδευτου ανηλίκου, να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο μηχανισμό παραπόνων. Οι φορείς λειτουργίας δύνανται να θεσπίζουν και άλλα μέσα υποβολής παραπόνων, ιδίως μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Άρθρο 17
Ολοκλήρωση της παρεχόμενης φιλοξενίας
1. Η ολοκλήρωση της παρεχόμενης φιλοξενίας λαμβάνει χώρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Ενηλικίωση: Η διαδικασία της προετοιμασίας αποχώρησης ξεκινάει ένα τουλάχιστον τετράμηνο πριν την ενηλικίωση του φιλοξενουμένου και διατυπώνεται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Κατά το πρώτο διάστημα, ο Κοινωνικός Λειτουργός, σε συνεργασία με τον ίδιο τον ανήλικο και τον Επίτροπό του και υπό την επίβλεψη του Συντονιστή, αξιολογεί το επίπεδο αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου, διεξάγοντας ομαδικές και ατομικές συναντήσεις και συντάσσοντας έκθεση αξιολόγησης. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η παρακολούθηση τυπικής εκπαίδευσης ή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, η τρέχουσα ένταξη του φιλοξενούμενου στην αγορά εργασίας ή οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου στην κοινότητα (π.χ. φίλοι, ευρύτερο οικογενειακό δίκτυο, ισχυροί δεσμοί με μέλη της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κοινότητας ή της κοινότητας υποδοχής). Σε περίπτωση που είναι δυνατή η παραπομπή του προς αποχώρηση φιλοξενούμενου σε φορέα παροχής στέγασης για ενήλικες, ο Κοινωνικός Λειτουργός αποστέλλει το σχετικό έντυπο παραπομπής στον αντίστοιχο φορέα στέγασης ή στο φορέα διαχείρισης θέσεων στέγασης. Ο νεαρός ενήλικος ενημερώνεται, ακολούθως, για την έκβαση του αιτήματος. O Κοινωνικός Λειτουργός παραδίδει φάκελο στο νεαρό ενήλικο κατά την αποχώρησή του, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα πρωτότυπα έγγραφα που αφορούν την υγεία του (αποτελέσματα εξετάσεων, βιβλιάρια υγείας, γνωματεύσεις, κ.λπ.), το νομικό του καθεστώς (π.χ. έγγραφα σχετικά με τη διαδικασία χορήγηση διεθνούς προστασίας ή άδεια διαμονής), την εκπαίδευση (π.χ. έλεγχοι προόδου, απολυτήριο κ.λπ.), καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο φυλάσσεται στα γραφεία του φορέα λειτουργίας ή στο διαμέρισμα και αφορά τον φιλοξενούμενο.
β. Αλλαγή πλαισίου φιλοξενίας: Σε περίπτωση που ο Κοινωνικός Λειτουργός ή ο Επίτροπος κρίνουν ότι δεν είναι στο βέλτιστο συμφέρον του ασυνόδευτου ανηλίκου η συνέχιση της φιλοξενίας του στο συγκεκριμένο εποπτευόμενο διαμέρισμα ή στο πλαίσιο ημιαυτόνομης διαβίωσης, ο Κοινωνικός Λειτουργός, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, αποστέλλει στο Ε.Κ.Κ.Α. πλήρως αιτιολογημένο αίτημα μεταφοράς του ανηλίκου. Το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να τοποθετήσει τον ασυνόδευτο ανήλικο σε άλλο εποπτευόμενο διαμέρισμα ή σε άλλη μορφή φιλοξενίας, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης, εφόσον έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες περί διακοπής της παρεχόμενης φιλοξενίας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα και το Εποπτικό Συμβούλιο.
γ. Διακοπή της φιλοξενίας λόγω εξαφάνισης ή αιφνίδιας αποχώρησης: Σε περίπτωση αιφνίδιας αποχώρησης ασυνόδευτου ανηλίκου από το διαμέρισμα ή εξαφάνισης, η ομάδα υποστήριξης προβαίνει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για δήλωση της εξαφάνισης στις αρμόδιες κρατικές αρχές (Αστυνομία) και ενημερώνει το Ε.Κ.Κ.Α. και τον Επίτροπο του ασυνόδευτου ανηλίκου μέσα σε 24 ώρες από τότε που έλαβε χώρα η άτυπη φυγή.
2. Οι ανωτέρω περιπτώσεις και οι ακολουθούμενες ανά περίπτωση διαδικασίες περιγράφονται λεπτομερώς στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του κάθε φορέα λειτουργίας, σε συμφωνία με τα οριζόμενα στο Παράρτημα της παρούσης.


Άρθρο 18
Εποπτεύοντες Φορείς
Η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου προδιαγραφών λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων, το οποίο, κατά τα ρυθμιζόμενα στην παρούσα απόφαση και τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα, η ως άνω Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Α. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς λειτουργίας στα εποπτευόμενα διαμερίσματα, καθώς και για τη μέριμνα της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της συστηματικής διερεύνησης των δυσκολιών που παρουσιάζονται και την παροχή διαρκούς εκπαίδευσης και υποστήριξης του προσωπικού των εποπτευόμενων διαμερισμάτων.


Άρθρο 19
Παράρτημα
Οι ρυθμίσεις της παρούσας εξειδικεύονται περαιτέρω στο Παράρτημα «Ελάχιστες Προδιαγραφές και Πρότυποι Κανόνες Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανηλίκους άνω των 16 ετών», το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής («Παράρτημα»).


Άρθρο 20
Τελικές Διατάξεις
Οι φορείς του άρθρου 3 της παρούσης που λειτουργούν εποπτευόμενα διαμερίσματα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης συμμορφώνονται με τις διατάξεις αυτής εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της.


Άρθρο 21
Έναρξη Ισχύος
Η έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ξεκινά με την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Γ’ Μέρους του ν. 4554/2018, ήτοι την 1η Μαρτίου 2020.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20  Δεκεμβρίου 2019


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


https://autochthonesellhnes.blogspot.com