Κυριακή, Φεβρουαρίου 23

To κόμμα Σαμαρά, Βενιζέλου, Καιλή, Φλωρίδη ανάχωμα στην επάνοδο Τσίπρα στην εξουσία

Μαζι τους και ο Στουρναρας;
Kαθώς η ΝΔ εμφανίζεται διαρκώς όλο πιο άτολμη στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με τους απεργούς και τους διαδηλωτές να πολιορκούν καθημερινά το κέντρο της Αθήνας και τη φορολεηλασία να εξοντώνει τη μεσαία τάξη

Kαθώς η ΝΔ εμφανίζεται διαρκώς όλο πιο άτολμη στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με τους απεργούς και τους διαδηλωτές να πολιορκούν καθημερινά
το κέντρο της Αθήνας, με τη φορολεηλασία να εξοντώνει τη μεσαία τάξη και το 65% των Ελλήνων να θεωρεί απειλή το μεταναστευτικό η κυβέρνηση της ΝΔ χάνει καθημερινά σχεδόν έδαφος.
Από την Ιόλη Πιερίδη
Η απειλή επανόδου του Σύριζα στην εξουσία είναι το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα όσο το κυβερνών κόμμα του δίνει έδαφος για αντιπολίτευση.
Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πλάκα για τους 7 μήνες των Αρίστων και προαναγγέλει ομιλία με αυτό το θέμα.

Αυτούς και άλλους παράγοντες συνεκτιμούν οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Καιλή και Φλωρίδης οι οποίοι με τη στήριξη του Κώστα Σημίτη ετοιμάζουν ένα φιλελεύθερο πατριωτικό κόμμα αρχικά ως ανάχωμα της επιστροφής των ψηφοφόρων στον Σύριζα και φυσικά με προοπτικές εξουσίας. Είναι πολύ πιθανό στην ομάδα να προστεθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας στη περίπτωση που ο Μητσοτάκης αποφασίσει να μην ανανεώσει τη θητεία του.
Ειδικά ο Σαμαράς πολύ δύσκολα θα καταπιεί το πρόσφατο άδειασμά του με τη Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας τώρα επιχειρεί με παρεμβάσεις και ταξίδια όπως το πρόσφατο στο Παρίσι να οικοδομήσει το περίφημο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του.





Έτσι επισκέφθηκε, με τη δήμαρχο του Παρισιού, ένα σπουδαίο και δημοφιλές βιβλιοπωλείο του 20ού διαμερίσματος, το «Le Merle Moqueur», που φιλοξενεί συγγραφείς από όλο τον κόσμο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να του πουν για Έλληνες συγγραφείς που φιλοξενούν και συνομίλησαν για τον Νίκο Καζαντζάκη, με τον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρεται στη διάσημη φράση του συγγραφέα: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε βιβλία του Βασίλη Βασιλικού και της Ρέας Γαλανάκη, ενώ οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν σε ένα βιβλίο του Νίκου Καββαδία, του ποιητή της θάλασσας, όπως τόνισαν, με τον πρόεδρο του Σύριζα να θυμίζει ότι πρόσφατα χάσαμε τον Θάνο έναν σπουδαίο μουσικό που έκανε γνωστή την ποίησή του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε για τα βιβλία  του Βασίλη Αλεξάκη, ενός, όπως είπε, εξαίρετου συγγραφέα και καλού φίλου. Αργότερα συναντήθηκε στη Σορβόνη με τον σπουδαίο Γάλλο ιστορικό, Gilles Pecout, πρύτανη των πανεπιστημίων του Παρισιού Gilles Pecout.
Συζήτησαν για τη συνεργασια  Ελλάδας-Γαλλίας στην Παιδεία, καθώς και στην Έρευνα και Καινοτομία, ενώ συμφώνησαν στη σημασία που έχει η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων και η διοίκηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απο πανεπιστημιακους.

Αυτή είναι η ζωή σου


Στην Κηφισιά, πάνω στην οδό Κηφισίας, από το 1983 λειτουργεί η ταβέρνα ο «Βασίλης». Πρόκειται για ένα στέκι πολιτικών το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά. Είναι θαμώνας εδώ και χρόνια και δύσκολα αλλάζει.
Από τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» μέχρι και σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνει εκεί το σπέσιαλ μπιφτέκι με ντομάτα και τα μπουρεκάκια.
Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε το 1951 στην Καλαμάτα, ενώ είναι γνωστή η συγγένειά του με την Πηνελόπη Δέλτα. Σε ηλικία 17 ετών είχε μεγάλη νίκη ως πρωταθλητής νέων στο τένις. Πλέον παίζει σπάνια…
Μάλιστα πήγαινε στο ίδιο σχολείο με έναν βασικό του αντίπαλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν φίλοι από το Λύκειο. Φοίτησαν στο ίδιο σχολείο που δεν είναι άλλο από το Κολέγιο των Αθηνών. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτη, την δεκαετία του ’70.
Πέρα από συμφοιτητές όμως ήταν και συγκάτοικοι και μάλιστα για περίπου τρία χρόνια.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να γίνει γιατρός. Πράγμα που ευχόταν και ο πατέρας του, Κ. Σαμαράς, ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Ευαγγελισμού.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986 ήρθε για τον ίδιο ένα μεγάλο σοκ. Φονικός σεισμός χτύπησε την Καλαμάτα. Ο 35χρονος τότε βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, είναι κάθε στιγμή δίπλα στους συμπολίτες του.
Το 1989 ορίζεται Υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας με την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος έως το 2004.
Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Λίγους μήνες αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στέφανος Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι. Πρέπει να αναφερθεί ότι εμπνευστής του ονόματος «Πολιτική Άνοιξη» ηταν ο Οδυσσέας Ελύτης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου με προτροπή του Αντώνη Σαμαρά 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ αποστασιοποιήθηκαν και προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993…
Οι εκλογές έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και έδωσαν στον ίδιο ποσοστό 4,88%. Η Πολιτική Άνοιξη σταδιακά έχασε τη δύναμή.
Μάλιστα το 1993 δήλωνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»: Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω «αρχηγός» της… ωστόσο διαψεύστηκε από τα γεγονότα.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν κατάφερε ποτέ να συγχωρέσει τον Αντώνη Σαμαρά.
«Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα που έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη αν είχαμε τερματίσει την θητεία μας» δήλωσε μιλώντας στο κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησής του το 1993.
Ωστόσο, αποκάλυψε ότι στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 ψήφισε τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, «εκείνη την ώρα πίστευα -και νομίζω σωστά- ότι έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε να πέσει η Ελλάς σε ακυβερνησία».
Το Μάρτιο του 1995, η Πολιτική Άνοιξη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο αποδέχτηκε ο Α. Παπανδρέου.
Μάλιστα το 1996 μίλησε στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου τόνισε ότι το συνέδριο ξέφυγε από τα εσωκομματικά και έχει πάρει τις διαστάσεις αποφασιστικού παράγοντα για την πορεία των εξελίξεων.
Στις εκλογές του 1996 έμεινε εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας 2.94%, ενώ έμεινε και εκτός ευρωβουλής το 1999, με ποσοστό 2.3%. Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν τα χρόνια «της ερήμου», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος.
Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής τον επαναφέρει στο προσκήνιο της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή του ως ευρωβουλετή. Το 2007 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 2009 εκλέγεται απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη (από τα μέλη του κόμματος), 7ος Πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Ετος 1989. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι το αγαπημένο παιδί του υποψήφιου πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ένα ανερχόμενο αστέρι στον ορίζοντα της ΝΔ.
Ένα χρόνο μετά θα αναλάμβανε υπουργός Εξωτερικών και θα ξεκινούσε την μακρόχρονη πορεία του στα κορυφαία πολιτιτικά αξιώματα. Μπορεί βέβαια τότε πολιτικά να ήταν πλήρης, συναισθηματικά όμως κάτι έλειπε, μιας και εκείνη την περίοδο δεν έιχε κάποια σχέση στη ζωή του. Είναι η προεκλογική ομιλία της ΝΔ στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στο σινεμά Αστέρια. Στον κομματικό μηχανισμό των βορείων προαστίων υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και ο 38χρονος πολιτικός αναλαμβάνει να μιλήσει στο πλήθος, παίζοντας εντός έδρας, μιας και η οικογένειά του έχει τη βάση της στην περιοχή. Μεταξύ πολλών επώνυμων Αθηναίων, στη συγκέντρωση προσέρχεται και ο ιδιοκτήτης της ντοματοβιομηχανίας «Κύκνος», Άκης Κρητικός μαζί με την κόρη του. Η τότε 24χρονη Γεωργία δέχεται να ακολουθήσει τον πατέρα της, υπό την προϋπόθεση πως θα καθίσουν στα πίσω καθίσματα του κινηματογράφου. Έτσι και γίνεται.
Η ομιλία ολοκληρώνεται κάποια στιγμή και ο Αντώνης Σαμαράς κατεβαίνει από το βήμα για να ακολουθήσουν οι τυπικές χειραψίες. Πράγματι, γύρω του συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος ψηφοφόρων της ΝΔ. Τελευταίοι στη σειρά είναι ο Άκης και η Γεωργία Κρητικού. Σφίγγουν τα χέρια και ακολουθεί μια τυπική, σύντομη συνομιλία. Όπως θα πει αργότερα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, εκείνη τη στιγμή ένιωσε να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Εκείνη την ώρα όμως κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι εκείνη η κοπέλα που μάγεψε τον πολιτικό.
Την επομένη, ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνεί στον φωτογράφο της εκδήλωσης και του ζητά να του φέρει στο γραφείο του τις φωτογραφίες που τράβηξε. Εκείνος, έκπληκτος τον ρωτά «Όλες;» για να πάρει την καταφατική απάντηση του κυρίου Σαμαρά, με την επισήμανση να φέρει μαζί του κυρίως αυτές που συμπεριλαμβάνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Έτσι και γίνεται. Ο φωτογράφος φτάνει στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στην οδό Μουρούζη και του αφήνει 300 φωτογραφίες.
Εκείνος και οι συνεργάτες του τις ξεσκονίζουν μια-μία και σε μια από τις τελευταίες ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη γυναίκα που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή του. Ρωτά επισταμένως να μάθει ποια είναι, κανείς όμως δεν γνωρίζει. Η τύχη όμως τα φέρνει έτσι και ο αδερφός του, Αλέξανδρος, αναγνωρίζει από τις αφημένες πάνω στο γραφείο φωτογραφίες τον Άκη Κρητικό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα βάλει λυτούς και δεμένους να του γνωρίσουν την κοπέλα της φωτογραφίας και εν τέλει θα καταφέρει να κλείσει ένα ραντεβού μαζί της. Αυτό θα λάβει χώρα τη μέρα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΝΔ στο Σύνταγμα, μια από εκείνες τις παλιές, παλλαϊκές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Ο Αντώνης Σαμαράς και η Γεωργία Κρητικού συναντώνται έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια μόλις έχει σπάσει κάπως ο κόσμος και το πρώτο τους φιλί δεν αργεί να έρθει. Το φιλί αυτό επρόκειτο να είναι το ορόσημο που θα σφράγιζε τη ζωή τους.https://kourdistoportocali.com/