Παρασκευή, Μαρτίου 13

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΣΕ 117 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΑ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 15 ΗΜΕΡΕΣ. ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΙΝΕΜΑ, ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ, ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ»

Coronavirus disease COVID-19 infection medical with magnifying glass on world map. New official name for Coronavirus disease named COVID-19, Coronavirus screening concept, vector illustration eps10
82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά»
Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα κρούσματα είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 18 και συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 117, συμπεριλαμβανομένου και του 66χρονου που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται, ανέφερε ότι 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει 3 βδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».
Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν τη διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δρακόντεια μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε έτσι, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα επικαιροποιεί τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ ταυτόχρονα, μετά και το «λουκέτο» για δύο εβδομάδες στα σχολεία προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν στους εργαζόμενους γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, ανακοινώνοντας άδειες ειδικού τύπου.
Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Έκτακτα κονδύλια για προσλήψεις στην Υγεία
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί. Ο κ. Πέτσας συνέστησε, σύμφωνα όπως είπε με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις στις εκκλησίες.
Επιπλέον, υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συγκεκριμένα:
Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων είναι:
-Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020 (τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου), στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.
Αναλυτικά, αυτά είναι όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού:
Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.
Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων.
Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.
Αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης – Αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.
Θέματα συμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών.
Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».
Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.
Ρυθμίζονται ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παράταση ισχύος αδειών διαμονής, λόγω εξαιρετικών αναγκών.
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών έκτακτων προμηθειών για κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.
Προσωπικό κλάδων υγείας.
Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ματαίωση παρελάσεων.
Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.
Οι συστάσεις για ευπαθείς ομάδες
Τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας και ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι τα εξής: Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.
Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση. Είναι προφανές ότι στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν κι άλλα μέτρα, στα ήδη υπάρχοντα και όλα αυτά ενώ μέχρι τώρα η χώρα μας «μετρά» τον πρώτο νεκρό, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε ο 66χρονος από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μη θρηνήσουμε θύματα, να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιταλία, με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα.makeleio.gr/