Σάββατο, Μαρτίου 14

Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση ως τις 30 Ιουνίου λόγω κορωνοϊού

spitia-katoikies-50000
Παράταση στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ο χρόνος κατάθεσης αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η διαδικασία αφορά αιτήσεις διόρθωσης τετραγωνικών για τα ακίνητα που -κατά το παρελθόν- δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς δηλώσεις.
Η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί ήταν η 31η Μαρτίου 2020.
ΥΠΕΣ: Η παράταση δίνεται με γνώμονα τις ανάγκες των ηλικιωμένων
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.
Το ΥΠΕΣ εξηγεί ότι «με δεδομένη την αδυναμία ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, κρίθηκε σκόπιμη, η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία, έως τις 30/6/2020».
Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η διορθωτική δήλωση υποβάλλεται χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η απόφαση για παράταση περιλαμβάνεται ύστερα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό και τις ρυθμίσεις για λειτουργία του δημοσίου