Τετάρτη, Μαρτίου 18

Στα 31 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα


Τριανταένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-Cov-2 στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 418.
Από αυτά, 65 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 76 έτη. Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.
Ο καθηγητής είπε πως η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά έδωσε ελπίδα, καθώς δύο έρευνες στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν πως ο ιός μπορεί να ελεγχθεί. Όμως, ο κ. Τσιόδρας εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποδιάγνωση της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα και πως χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα από το ΕΚΠΑ, προκειμένου να βγαίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.
Από αυτά προκύπτει πως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.000 έως 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού.
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες του "στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας. Πως γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε μία κατάσταση τύπου Ιταλίας". "Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση τεστ από ιδιωτικές κλινικές, ο κ Τσιόδρας, αφού επισήμανε ότι επιτρέπεται, προειδοποίησε αφενός για τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού εφόσον υπάρχει φορέας, αφετέρου της έκθεσης στον ιό και μεταφοράς στον σπίτι εάν κάποιος δεν τον έχει. «Τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να ελέγχουν με αυστηρές προϋποθέσεις τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια της νόσου», τόνισε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο ασθενείς με κορωνοϊό θα δέχεται από την επόμενη εβδομάδα το νοσοκομείο Σωτηρία.  Συγκεκριμένα , έχουν σταμάτησε οι εισαγωγές, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η εκκένωση του νοσοκομείου και η μεταφορά των ασθενών σε άλλες δομές, όπως στο Σισμανόγλειο.
Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων
Από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσες σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.
Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στοι μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικεγενιακού τους κύκλου.
Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.
 zougla.gr