Σάββατο, Μαρτίου 7

ΕΤΕπ: Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρηματικών επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ

ΕΤΕπ: Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρηματικών επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Andrew McDowell εγκαινίασαν σήμερα στην Αθήνα ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα μπορέσουν να επωφεληθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών
επενδύσεων, η οποία στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το πρόγραμμα θα διευκολύνει την πρόσβαση ελληνικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και θα συμβάλει στην κινητοποίηση επενδύσεων για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση του σημαντικού επενδυτικού κενού που επιβραδύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να καινοτομούν και να αναπτύσσονται.
Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε στενή συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, έχει στηρίξει σημαντικές επενδύσεις επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Χαιρετίζω το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα και το οποίο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους κατά τους επόμενους μήνες. Θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό».
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Andrew McDowell σχολίασε: «Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και συμβάλλει στην κινητοποίηση επενδύσεων που επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται, να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να καινοτομούν.
Η νέα σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα επιτρέψει τη στήριξη νέων επιχειρηματικών επενδύσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα κατά την επόμενη τετραετία.
Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της νέας πρωτοβουλίας θα ενισχυθεί χάρη στον συνδυασμό της χρηματοοικονομικής και τεχνικής γνώσης και εμπειρίας των τοπικών τραπεζών, της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Λόγω της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, είναι σημαντικό, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να διασφαλιστεί επαρκής διαθεσιμότητα πιστώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεσοπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια».
Η χρηματοδοτική σύμβαση, η οποία επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων να δημιουργήσει έναν μηχανισμό εγγυήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, υπογράφηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη από τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Andrew McDowell, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα διαχειρίζεται κονδύλια της ΕΕ προερχόμενα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».
Οι χρηματοδοτήσεις θα παρέχονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τα οποία θα επιλεγούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Την τελευταία τετραετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 4,7 δισ. ευρώ για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.zougla.gr