Πέμπτη, Μαρτίου 26

Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα - 892 συνολικά στην Ελλάδα - 26 νεκροί


Εβδομήντα ένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε 892, ενώ 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τέσσερις θανάτους να ανακοινώνονται σήμερα.
Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι 57 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Οσον αφορά τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες.
Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 73 έτη.
Αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη ο κ. Τσιόδρας είπε πως είχε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, που έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό.
«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος, αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση της νόσου στην Ελλάδα.«Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σε κατάσταση εφησυχασμού είμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης» επισήμανε.
Ο κ. Τσιόδρας ενέφερε επίσης πως 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Αναφερόμενος σε έρευνες ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως απουσία μέτρων προβλέπεται πως ο ιός θα εξαπλωθεί γρηγορότερα. «Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε κατ' αυτό τον τρόπο, δεν έχουμε εκθετική άσκηση, αλλά αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα με την Ιταλία και την Ισπανία».
Ταυτόχρονα τόνισε πως οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα και πρέπει να προστατευθεί.
«Ειδικό πρωτόκολλο προφύλαξης για το υγειονομικό»
Σχετικά με τον εργαστηριακό έλεγχο στο υγειονομικό προσωπικό, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι: «Η προστασία τους έιναι το πρώτο μας μέλημα. Φυσικά και θα ελέγχονται. Υπάρχει πρωτόκολλο προφύλαξης αυτών των ανθρώπων με ειδική φαρμακευτική αγωγή το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Ν. Χαρδαλιάς: Η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα
Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, επισήμανε επίσης.
Β. Κοντοζαμάνης: «Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος»
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν έχει ξεπεραστεί, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της συνέπειας από πλευράς πολιτών, στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ερωτώμενος για τις τιμές στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε: «Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το σύστημα υγείας έχει στην διάθεση του περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας διότι άνοιξαν στα δημόσια νοσοκομεία μονάδες οι οποίες μέχρι προ ολίγων ημερών ήταν κλειστές και επειδή υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Στην αρχή του χειμώνα, όταν σήμανε η έναρξη της επιδημίας της γρίπης το υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τιςιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διατεθούν επιπλέον 80 κλίνες εντατικής θεραπείας στο κόστος το οποίο μέχρι σήμερα ίσχυε. Από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισε 55 ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας σε περίπτωση έξαρσης του Covid-19.
Σε αυτή την περίπτωση των επιπλέον ΜΕΘ προβλέφθηκε ένα νέο κόστος το οποίο αφορά στο μισθολογικό κόστος που έχουν οι ιδιωτικές μονάδες προκειμένου να ανταποκριθούν στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.documentonews.gr/