Τρίτη, Μαρτίου 31

9 παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

9 παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα


Εκτός από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, χρειάζεται να αντιληφθούμε όλοι ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες στη ζωή μας που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να προστατεύεται από ιούς και βακτήρια.
Το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, το επίπεδο στρες, η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, η σωματική άσκηση, ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
9 παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό
μας σύστημα

Στρες

Το χρόνιο, έντονο στρες επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες πυροδοτεί την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης στον εγκέφαλο, η οποία βλάπτει τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες, χρειάζεται να απευθυνθούμε σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να ζητήσουμε τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων, να ασκούμαστε τακτικά και να εξασκούμε τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα και tai chi που βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες.

Μοναξιά

Η μοναξιά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα και με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Neuroimmunology τον Δεκέμβρη του 2014. Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι το αυξημένο άγχος που συσχετίζεται με τη μοναξιά οδηγεί σε ισχυρότερη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και περισσότερο οξειδωτικό στρες ή βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μια άλλη έρευνα δημοσιευμένη στην Psychological Science τον Φεβρουάριο του 2015 υποστηρίζει ότι η αγκαλιά έχει αντιστρεσογόνα επίδραση και μειώνει τις πιθανότητες να ασθενήσουμε.

Καθιστικός τρόπος ζωής

Με τον καιρό, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης συνδυαστικά επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μολύνσεις, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στην American Journal of Preventive Medicine. Ασχέτως της ηλικίας, του φύλου και άλλων βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρο θανάτου. Η ακινησία καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλεί φλεγμονές και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η έντονη, εξουθενωτική άσκηση

Μπορεί η ακινησία να επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά το άλλο άκρο επίσης μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Η εξαντλητική άσκηση που φθάνει στο επίπεδο του συνδρόμου, εξασθενεί τον οργανισμό και μας κάμει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι δύσκολο: ήπια και τακτική σωματική άσκηση.

Νικοτίνη

Είτε καπνίζετε κανονικά τσιγάρα, είτε τα ηλεκτρονικά, εκτίθεστε και στις δύο περιπτώσεις στη νικοτίνη, η οποία έχει βλαβερές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα μειώνει τη δύναμη κυττάρων που συνεισφέρουν στη δημιουργία αντισωμάτων. Ο καπνός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να βλάψει και πάλι τους πνεύμονες, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Υπεριώδης ακτινοβολία

Τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως και η τρύπα του όζοντος, αυξάνει τα επίπεδα βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο. Αυτό φέρνει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου δέρματος, καταρράκτη και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες υπερβολικής έκθεσης στην ακτινοβολία, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται να φοράμε γυαλιά ηλίου, προστατευτικό ρουχισμό και αντηλιακή κρέμα.

Διατροφή

Η διατροφή που περιλαμβάνει κορεσμένα λιπαρά βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, και το αλάτι και η ζάχαρη έχουν τις ίδιες αρνητικές συνέπειες. Η παχυσαρκία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τον αριθμό και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Αλκοόλ

Ακόμα και ένα επεισόδιο υπερβολικής κατάχρησης αλκοόλ μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε ξένους εισβολείς. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει τη διαδικασία επίθεσης και διάσπασης των βακτηρίων και ιών.

Πένθος

Ένα ξαφνικό και/ή τραγικό γεγονός αποδυναμώνει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο, για παράδειγμα, ενισχύεται η παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ορμονών που αυξάνουν τον κίνδυνο συχνότερων και σοβαρότερων λοιμώξεων, όπως της γρίπης. Μάλιστα, ακόμα και ορισμένα εμβόλια, όπως το αντιγριπικό, έχει αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό.

Πηγές