Κυριακή, Μαρτίου 22

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερ-επάρκειας μαγνησίου


Δεδομένου ότι το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο συχνό μεταλλικό στοιχείο στο σώμα, συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διεργασίες εξαιρετικής σημασίας. Περίπου το 50% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά.

Ωστόσο, το μαγνήσιο συμμετέχει, επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, την κίνηση των μυών, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και το μεταβολισμό της ενέργειας.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή, αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, πριν από τη λήψη μαγνησίου, όπως θα πρέπει να κάνετε για κάθε συμπλήρωμα, επειδή η λήψη υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Επιδράσεις στο γαστρεντερικό
Τα πρώτα συμπτώματα της υπερ-επάρκειας μαγνησίου ή υπερμαγνησιαιμίας, είναι συχνά η γαστρεντερική τοξικότητα. Το μαγνήσιο δρα ως καθαρτικό και η διάρροια είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα υπερβολικής λήψης μαγνησίου. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να είναι στομαχικές διαταραχές, ναυτία, εμετός και κοιλιακές κράμπες. Μολονότι η τοξικότητα είναι σπάνιο να συμβεί μόνο από διαιτητικές πηγές, εν τούτοις η συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου είναι μάξιμουμ τα 350 mg την ημέρα για τους ενήλικες. Δόσεις μικρότερες απ’ αυτήν σπανίως προκαλούν συμπτώματα τοξικότητας.
Καρδιαγγειακά αποτελέσματα
Η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Σημαντική πτώση της πίεσης του αίματος, η γνωστή υπόταση, έχει αναφερθεί ως παρενέργεια υπερβολικής λήψης μαγνησίου. Πάρα πολύ μαγνήσιο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει, επίσης, ακανόνιστους παλμούς της καρδιάς, τις γνωστές αρρυθμίες. Εάν πολύ υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα συσσωρευτούν στην καρδιά, μπορεί η καρδιά να σταματήσει να χτυπά, να έχουμε δηλαδή καρδιακή ανακοπή.
Πρόσθετα συμπτώματα
Η σοβαρή τοξικότητα μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή. Αλλαγές στη νοητική κατάσταση μπορεί επίσης να προκύψουν, συμπεριλαμβανομένων της σύγχυσης και του λήθαργου. Τα αυξημένα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να διαταράξουν και την ισορροπία των άλλων μετάλλων, κυρίως του ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.
Νεφρική βλάβη
Οι νεφροί κανονικά απομακρύνουν την περίσσεια μαγνησίου από το αίμα, αλλά οι επιπλοκές της τοξικότητας του μαγνησίου μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά τους να το πράξουν. Εάν οι νεφροί έχουν ήδη καταστραφεί από προϋπάρχουσα ασθένεια ή αλκοολισμό, δεν μπορούν να αφαιρέσουν το μαγνήσιο από το αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο τα υγιή νεφρά. Αυτή η μειωμένη ικανότητα να φιλτράρουν το μαγνήσιο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της τοξικότητας του μαγνησίου. Αν έχετε προβλήματα με τους νεφρούς, θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου, μόνο αν σας υποδείξει κάτι τέτοιο ο γιατρός σας.medinova.gr/