Κυριακή, Μαρτίου 15

Κορονοϊός: Τέλος τα τεστ σε όσους έχουν ελαφρά συμπτώματα

Στο μικροσκόπιο μόνο ασθενείς με πνευμονία...και οι άλλοι;

Θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια για το τέστ του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, θα εξετάζονται πλέον για τη νόσο COVID-19 μόνο τα σοβαρά περιστατικά και όσοι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Όσο τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται στη χώρα και τα «ορφανά κρούσματα» αυξάνονται (γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλωνει η διασπορά) οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν
να εστιάσουν την προσοχή τους στη διάγνωση μόνο των βαρέων περιστατικών. Στους ασθενείς δηλαδή που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα πνευμονίας, αλλά και στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 3.400 δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θεσπίζονται αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία σε:
  • ασυμπτωματικούς πολίτες
  • πολίτες με ήπια συμπτώματα ίωσης, οι οποίοι θα παραμένουν σπίτι τους», τόνισε ο καθηγητής.
Δείτε τα νέα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ, για τον ορισμό «κρούσματος»:
ΕΟΔΥ : ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ
ΕΟΔΥ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Τα παρακάτω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο)
  1. Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
  2. Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  3. Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού
  4. Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων
Κορωνοϊός:  Άλλα μέτρα που θεσπίζονται
  • Η διασφάλιση της πρόσβασης των χρονίως πασχόντων ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή, θα γίνεται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάση της οποίας θα αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς φυσική παρουσία. Μέσω τηλεφώνου, fax ή email.
  • Τα φάρμακα θα παραλαμβάνουν ή ασθενείς ή εξουσιοδοτημένα πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  • Το ίδιο και οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.
  • Με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους και η αποφυγή συγχρωτισμού είναι σημαντική.
  • Ο συγχρωτισμός στα σούπερ μάρκετ πρέπει να αποφεύγεται.
Πηγή: iatropedia.gr