Κυριακή, Μαρτίου 1

Γ. Τράγκας: Μαξίμου προς νησιώτες: να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι

Ο Κούλης σπεύδει τώρα για επίσκεψη συγνώμης στα νησιά --καραγκιόζηδες του Μαξίμου λύσσαξαν να συκοφαντούν το Μουτζούρη και τους ακρίτες του Αιγαίου
crashonline.gr
Το Μαξίμου λύσσαξε να συκοφαντεί με ένα προϊόν υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας τον κο Μουτζούρη. Οι καραγκιόζηδες, οι ερασιτέχνες σύμβουλοι του πρωθυπουργού έδιναν εντολές και οδηγίες στα κανάλια να βρίζουν τους κατοίκους των νησιών και να επιχειρούν να μετατοπίσουν την εικόνα από τη βαρβαρότητα της εισβολής των ΜΑΤ στο πρόσωπο του κου Μουτζούρη. Απέτυχαν και τώρα ο Αλέξης Μητσοτάκης θα μεταβεί στα νησιά για να καλμάρει τους εξαγριωμένους
ακρίτες. Το καυτό ερώτημα που προβάλλει είναι πόσοι άνδρες των ΜΑΤ θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό που αποφάσισε τέτοια αισχρή πολιτική ενέργεια εναντίον των ακριτικών νησιών.
Όλα γίνονται εκ των υστέρων. Είτε πρόκειται για εθνικά θέματα, είτε για οικονομία, είτε για υγεία, όλα τα μέτρα λαμβάνονται εκ των υστέρων αποδεικνύοντας τη μετριότητα και την προχειρότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Τώρα, ματαιώθηκαν όλα τα καρναβάλια, τώρα ψάχνουν για φάρμακα και για το πώς θα επανδρώσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι πόλεις που πλήττονται οικονομικά, όπως η Πάτρα, η Ξάνθη, η Έδεσσα, όλοι εκείνοι που περίμεναν να ζήσουν, να τζιράρουν από το καρναβάλι, απορούν, γιατί η κυβέρνηση ματαιώνει τα καρναβάλια και όχι τους ποδοσφαιρικούς αγώνες; Ο κορονοϊός διαδίδεται πιο εύκολα στα άρματα και στις εξέδρες του καρναβαλιού και λιγότερο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες; Μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση θα επιβληθεί σε όσους επιχειρήσουν να μετάσχουν σε καρναβάλι.
Επί ημέρες προειδοποιώ ότι η AlItalia και η Aegeanκουβαλάνε από την Ιταλία τη νόσο στην Ελλάδα. Δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο στα αεροδρόμια. Θεωρήθηκε περιττό. Ακόμη έρχονται από μολυσμένες περιοχές όπως το Μιλάνο, τη Βενετία και άλλες Ιταλικές πόλεις, άνθρωποι που δεν ελέγχονται. Αν σκάσει στη Μόρια ή σε άλλο καταυλισμό ο κορονοϊός και απλωθεί στα νησιά, η κατάσταση θα πάρει άλλη δραματική τροπή. Η κυρία που βρέθηκε μολυσμένη στην Αθήνα δούλευε στην τράπεζα Πειραιώς και είχε τα γενέθλιά της, πήγε γλυκά και αγκάλιασε όλους τους συναδέλφους της. Επί ώρες έμεινε στην ουρά του νοσοκομείου Σωτηρία και ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί στα εξωτερικά ιατρεία. Η κόρη της φοιτά στο κολέγιο, και ειδοποιήθηκαν όλες οι οικογένειες των συμμαθητών της.Το κορίτσι είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, τώρα επέστρεψε και παίρνει μέρος σε εκδρομή του σχολείου στο Λονδίνο. Επίσης γίνεται έρευνα για δύο υπαλλήλους της βουλής. Η τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε υπεύθυνα το κοινό και προβαίνει ήδη σε απολύμανση του κτιρίου στην οδό Αμερικής 4. Στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η άλλη κυρία που επέστρεψε από το Μιλάνο. Έχει έρθει σε επαφή με ένα πλήθος ανθρώπων και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις, ποιοι ήρθαν σε επαφή και ποιοι είναι μολυσμένοι. Το διαδίκτυο αναφέρει ότι έχουμε νέα ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα και ότι έχει μεταφερθεί μια φίλη της 40χρονης στο Αττικό. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Ο ιός θα απλωθεί όπως συνέβη στην Ιταλία και σε άλλες χώρες με μεγάλη ταχύτητα. Θα υπάρξει, αυτό αναφέρουν οι σοβαροί λοιμωξιολόγοι, μεγάλος αριθμός θυμάτων και πρέπει να προσευχηθούμε να είναι ανάλογος της συνήθους γρίπης, γιατί ο κορονοϊός έχει πολύ υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης και το χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρείται ζωντανός επί ημέρες σε διάφορες επιφάνειες. Όπου ακουμπάνε ή πέφτουν σταγονίδια από τα στόματα των μολυσμένων.
Σύμφωνα με απόψεις ειδικών στις λοιμώξεις, το 15% των περιστατικών θα είναι σοβαρό και αυτό αφορά τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Σε αυτές τις ηλικίες και τις ασθένειες πιθανότατα θα έχουμε ένα ποσοστό θνησιμότητας 2-3%. Αν είχαμε μονάδες εντατικής θεραπείας και καλύτερο σύστημα υγείας, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Φυσικά πρέπει ο καθένας μας και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, οι καρδιοπαθείς και οι έχοντες νοσήματα του ανοσοποιητικού, να ακολουθούμε σχολαστική καθαριότητα, να απολυμαίνουμε τα χέρια μας αρκετές φορές την ημέρα και να μην τα βάζουμε στο πρόσωπό μας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την παραμονή μας σε πολυσύχναστους χώρους. Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε πρέπει να αδειάζουμε τα σούπερ μάρκετ. Ενδεχομένως η επιδημία να πάρει έκταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας σώσουν είτε οι μάσκες, είτε τα μακαρόνια. Σε όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα πρέπει να υπάρχει σαπούνι, οινόπνευμα ή αλκοολούχα τζελ. Όποιος νιώσει συμπτώματα γρίπης πρέπει να μένει στο σπίτι του και να ειδοποιεί τον γιατρό. Σε ηλικίες μέχρι 50 ετών η διάρκεια της νόσου είναι μικρότερη και ηπιότερη. Σε πολλά περιστατικά θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα.
Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται και φαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε ύφεση. Χιλιάδες εταιρίες έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Αναλογικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία της πατρίδας μας. Θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να είμεθα ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη δική μας ήδη πληγωμένη οικονομία. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας, ο ιός έχει διεισδύσει σε όλες τις χώρες και είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί. Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε νέες χώρες όπως η Εσθονία, η Δανία, η Νορβηγία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Γεωργία και το Πακιστάν. Έχουν προσβληθεί 83.000 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000. Ήδη στη Γερμανία μετράνε κρούσματα και στη Γαλλία ετοιμάζονται όλα τα νοσοκομεία. Στην Κίνα έχουμε σκηνές απείρου κάλλους, συλλαμβάνονται άνθρωποι στους κεντρικούς δρόμους και όσοι αρνούνται ή αγανακτούν περισυλλέγονται με απόχες. Ο τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα μετράει μέχρι στιγμής απώλειες 50 δις δολαρίων λόγω απώλειας των κινέζων τουριστών. Εδώ στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν ούτε μία κράτηση και φυσικά οι αρμόδιοι σε όλη τη χώρα περιμένουν να δούνε πως θα πάει το Πάσχα.
Τα ΜΑΤ έφυγαν από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά παρέμεινε η πίκρα και η απογοήτευση από τις ενέργειες της κυβέρνησης και τις επιλογές του κου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης υποχρεώνεται πλέον να πάει στη Σάμο, στη Χίο και στη Λέσβο σε μία αποστολή μεγάλης συγνώμης για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων και για τη στοχοποίηση των ακριτών που υποφέρουν τόσα χρόνια. Το Μαξίμου έβαλε τα ΜΜΕ να βρίζουν τους ακρίτες, την πρώτη γραμμή άμυνας των νησιών και σήμερα αυτό το τεράστιο πολιτικό και εθνικό λάθος σπεύδει να το καλύψει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε όλα τα νησιά. Φυσικά πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για τις ύβρεις εναντίον των νησιωτών, τους οποίους αποκαλούσαν τουρκόσπορους και για τις άσεμνες χειρονομίες των ΜΑΤ και τις καταστροφές που υπέστη η ιδιωτική περιουσία τους. Όπως και να έχει με άλλοθι τον κορονοϊόθα κλείσουν καλύτερα τα σύνορα και μάλιστα την ώρα που ο κος Ερντογάν δηλώνει ότι θα στέλνει προς την πλευρά της Ευρώπης, δηλαδή προς τη δική μας, όσους φτάνουν από τη Συρία. Το εκπληκτικό που δείχνει το σοβινισμό και τον παραλογισμό του Ερντογάν είναι ότι συνεχίζει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ συντρίβεται και χάνει καθημερινά δεκάδες στρατιώτες στο Ιντλίμπ από τους βομβαρδισμούς Σύρων και Ρώσων. Εντός ολίγων ημερών θα συντριβεί, τόσο στο Ιντλίμπ, όσο και στη Λιβύη, όπου φονεύονται οι στρατιώτες του από το στρατό του Χαφτάρ.