Τετάρτη, Μαρτίου 25

Γ. Τράγκας: “…δολοφονούν ενσυνείδητα αθώους συμπολίτες μας…”

tragas
Από σήμερα ακολουθείτε πιστά όλους τους περιορισμούς κυκλοφορίας που επέβαλε χθες η κυβέρνηση. Είναι το τελευταίο αμυντικό μέτρο απέναντι σε έναν ιό που εξαπλώνεται στο δυτικό ημισφαίριο και έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Όποιος ή όποιοι δεν συμμορφωθούν με τις νέες εντολές περιορισμού της κυκλοφορίας, πέραν του προστίμου πρέπει να ξέρουν ότι ρισκάρουν τη ζωή τους ή δολοφονούν ενσυνείδητα άλλους αθώους συμπολίτες μας. Μπορεί να είναι
ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε ανθρώπους που θα νοσήσουν και δεν θα αντέξουν τις επιπλοκές και την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια που φέρει η νόσος.
Έχω κακά και καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στη θεραπεία του κορωνοϊού. Μία έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα και στοχεύει στο μπλοκάρισμα της νόσου μεταξύ των ήπιων συμπτωμάτων και εκείνων που εμφανίζονται την 6η ή 7η μέρα και παράγουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, είναι σε καλό δρόμο και μπορεί σε 15-20 μέρες να ανακοινωθούν θετικά αποτελέσματα από την ομάδα σήψης – όπως λέγεται – που εποπτεύει ο καθηγητής κος Βαγγέλης Γιαμαρέλος. Ενδεχομένως είμαστε πολύ κοντά σε μία ανακοίνωση θεραπείας με απλά βιολογικά φάρμακα που υπάρχουν στο εμπόριο.
Επίσης, οι Γάλλοι είναι πολύ κοντά για να ανακοινώσουν αποτελέσματα έρευνας σε ευρύτερο αριθμό ασθενών με υδροξι-χλωροκίνη και αζυθρομυκίνη. Ακούμε διάφορα αλλά ας κρατήσουμε ένα μικρό καλάθι – μια συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί μέχρι να μπουν αυτά σε θεραπευτική εφαρμογή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους απαιτείται χρόνος.
Αυτές τις ώρες, πρέπει να προσευχηθούμε όλοι μας, ο ιός που παρουσιάζει αυξητική τάση κρουσμάτων και στην Ελλάδα, να μας λυπηθεί για να μην έχουμε σκηνές – όπως αυτές της γειτονικής Ιταλίας ή αυτές που έρχονται στα υπόλοιπα μεγάλα έθνη της Ευρώπης. Ο κορωνοϊός δεν δείχνει έλεος στους μεγαλόσχημους. Ο ένας μετά τον άλλον, βασιλείς, πρίγκιπες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί δηλώνουν θετική στον κορωνοϊό. Η καγκελάριος Μέρκελ μπήκε σε καραντίνα γιατί βρέθηκε θετικός ο γιατρός της. Ας ελπίσουμε ότι στην καραντίνα θα σκεφτεί πάλι, πόσο αδύναμο κατέστησε το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, η δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου. Η πολιτική του κου Σόιμπλε και της κας Μέρκελ. Η πολιτική που προκρίνει τις τράπεζες και τους αριθμούς, παραμερίζοντας τις ζωές των ανθρώπων. Αυτή την ώρα, όλα φαίνονται παραλυμένα στο δυτικό ημισφαίριο, σε Ευρώπη και Αμερική. Αλήθεια, ποιος το περίμενε η βιομηχανία της Δύσης και οι εμπορικές γραμμές της, να μην έχουν επάρκεια σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Και όλα αυτά να τα παράγει η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.
Ελπίζω να περάσατε καλά το Σαββατοκύριακο μένοντας στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας πάνω από δύο καλές ταινίες. Προγραμματίστε τώρα καλύτερα τη ζωή σας, μέσα στο σπίτι και σκεφτείτε ότι είστε μέλος, πρωταγωνιστείτε στο Big Brother. Σκεφτείτε ότι ζούμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο. Ιδιότυπο. Που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αλλά ελπίζουμε ότι θα λήξει το συντομότερο. Μερικοί Αμερικανοί λένε ότι αυτό το πράγμα, αυτός ο ζόφος, θα τελειώσει στο τέλος του 2021.
Σκεφτείτε το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Πόσα εκατομμύρια αδελφοί Εβραίοι έζησαν σε σοφίτες και λαγούμια, για να μην τους βρουν οι Ναζί και τους στείλουν στα στρατόπεδα.
Και αυτός που ζούμε, είναι ένας άλλος πόλεμος. Σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες, μπορεί να κρατήσει μέχρι τις αρχές ή το τέλος του καλοκαιριού. Ένας καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Κολούμπια, ο Ζέφρι Σέιμαν που μίλησε το βράδυ του Σαββάτου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, σε σχετικό ερώτημα, δίστασε για μια στιγμή, και μετά είπε: «πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει το 2021». Και «δεν ξέρω» σημείωσε, «πόσο βαθιά θα πάει μέσα στο 21».
Είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε να ζούμε μέσα στο σπίτι, αλλά πρέπει να το μάθουμε για να επιβιώσουμε. Ο ιός αυτός – σύμφωνα με όσα ακούμε – δεν είναι κρυολόγημα για τους περισσότερους. Δεν είναι μία ίωση που έχει λίγο βήχα ή πυρετό. Ουδείς λοιμωξιολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή, ότι αφήνει ανοσία ή δεν αφήνει άλλες επιπλοκές στο ανθρώπινο σύστημα. Το ανοσοποιητικό του ανθρώπου δεν τον αναγνωρίζει – όπως μου λένε οι ειδικοί επιστήμονες -και παράγει τυφλά ένα πλήθος αντισωμάτων, που δημιουργούν μεγάλη φλεγμονή στους πνεύμονες.
O κινέζικος αυτός ιός, φαίνεται ότι έχει δει πολλές φορές την ταινία: «σκοτώνουν τα άλογα, όταν γεράσουν». Χτυπάει κυρίως την 3η ηλικία, όσους περπατάνε την 7η ή την 8η δεκαετία και όσους έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό παρελθόν από υποκείμενα νοσήματα. Αυτό που λέμε ευάλωτες ομάδες. Όμως αυτό τα τελευταία 24ωρα δεν είναι σίγουρο. Αυτός ο κίτρινος καβαλάρης θερίζει, από ότι φαίνεται, και τις νεαρές ηλικίες. Π.χ. παρατηρείται ότι τόσο στα νοσοκομεία της Γερμανίας, όσο και σε άλλες χώρες – που υπάρχουν εκατόμβες νεκρών, εισάγονται στα διάφορα νοσοκομεία νέοι από 25 έως 40 ετών. Ήδη αυτό παρατηρείται και στην Ελλάδα.
Με βάση δεκάδες συνεντεύξεις που κατόρθωσα να πάρω το Σαββατοκύριακο από επιστήμονες και κατοίκους διαφόρων περιοχών του κόσμου, θα σας αναλύσω που θα πάει η κατάσταση. Ο κορωνοϊός – κάποια στιγμή, ελπίζουμε γρήγορα, θα αφήσει τη θέση του, αυτό το πρώτο κύμα, σε μία παγκόσμια οικονομική ύφεση. Θα μας εγκαταλείψει σπέρνοντας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη και στις υπερδυνάμεις της εποχής διχόνοια, εχθρότητα, φθόνο και αναπόφευκτα μεγαλύτερο οικονομικό ανταγωνισμό, μεγαλύτερο οικονομικό πόλεμο.
Η παγκόσμια οικονομία θα αργήσει πολύ να συνέλθει. Οι ΗΠΑ θα μπουν σε βαθύτερο ανταγωνισμό με τη Γερμανία και την Κίνα και κυρίως την Κίνα και όλο αυτό θα φέρει επιδείνωση στις διεθνείς ισορροπίες.
Η Κίνα που έκρυψε στο παρελθόν για αρκετό καιρό, τις γρίπες που ξεπήδησαν από το έδαφός της, όπως ο SARS, θεωρείται ήδη υπαίτια για αυτό που συμβαίνει. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν, ότι αυτός ο ιός ξεπήδησε από το κρατικό εργαστήριο ιολογίας της Κίνας, που βρίσκεται 12 χλμ μακριά από τη Γιουχάν. Όλες οι μετοχές των μεγάλων εταιριών, όλα τα χρηματιστήρια του δυτικού ημισφαιρίου έχουν βουλιάξει από 14 έως 26%. Όλες οι αξίες των μεγάλων εταιριών στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, στη Βραζιλία είναι στο μείον 20, 25 και 26. Όπως αναφέρουν ήδη ορισμένοι παρατηρητές – οικονομολόγοι, η Κίνα αγοράζει παντού, σε όλες τις αγορές του κόσμου, υποτιμημένες μετοχές των δυτικών εταιριών. Είναι η μόνη χώρα, που έχει άνοδο 0,3% και οι βιομηχανίες της έχουν στραφείς στα φαρμακευτικά και αναλώσιμα υλικά. Για αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει και κάποιες δωρεές στις χώρες που έπληξε ο κινέζικος κορωνοϊός όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι μας σκέφτηκε η COSCO, η China Bank, η HUAWEI και μας έστειλαν δώρο-αντίδωρο, πέντε ζευγάρια μάσκες και προστατευτικό υλικό για κάθε γιατρό ή νοσηλευτή μας.Δηλαδή 550.000 προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες, προστατευτικό εξοπλισμό, γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών που παρέλαβε ο κος Κικίλιας στο αεροδρόμιο παρουσία του Κινέζου πρέσβη.
Αυτό που έρχεται μετά τον ιό, είναι πιο λιμογόνο. Είναι ο βαρύς χειμώνας της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τις δυνατότητες που της αφήνουν οι μνημονιακές δυνάμεις κατοχής, είναι σαν να φράζει τα παράθυρα ενός ετοιμόρροπου σπιτιού με άχυρα και ξύλα, ενώ έρχεται κατρίνα. Όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κύματα ανεργίας, τα χιλιάδες λουκέτα των επιχειρήσεων και το συσσωρευμένο χρέος χιλιάδων Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο, στις τράπεζες και στις υποχρεώσεις τους. Ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κόψει η ομοσπονδιακή τράπεζα ένα βουνό δολάρια για να πιστωθούν 3 με 4 χιλιάδες δολάρια σε κάθε οικογένεια. Εκεί όμως έχουν τη μηχανή που κόβει χρήμα. Εδώ περιμένουμε την άδεια των Γερμανών, του Eurogroup και των Βρυξελλών.
Ο κορωνοϊος απέδειξε μεταξύ άλλων ότι η παγκοσμιοποίηση, οι θεωρίες του Φρίντμαν και του Χάγιακ, η σχολή του Σικάγου, η δημοσιονομική πειθαρχία του Σόιμπλε και γενικά το δόγμα : σώζω τις τράπεζες και ρημάζω τους ανθρώπους, ότι μπορούν να διαλυθούν, όπως ένα δεμάτι σανό εισέρχεται στη δίνη ανεμοστρόβιλου. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι Γερμανόφιλοι και νεοφιλελεύθεροι των Αθηνών αλλά και εκείνοι που μιλούν αριστερά και προσκυνούν με ευλάβεια όσα λέει το Βερολίνο. Γιατί τόσο η παρούσα κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, ούτε συμπλήρωναν τα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε διόριζαν τους απαραίτητους γιατρούς, ούτε έφτιαχναν νοσοκομεία. Τα λεφτά που θα πήγαιναν εκεί, τα έδιναν στα Γερμανικά ταμεία. Και ερχόταν μετά η πολιτικά και οικονομικά άθλια σκέψη, του κου Στουρνάρα και άλλων, να εγκωμιάζει και να πανηγυρίζει υπέρ των δάνειων δυνάμεων που έσωσαν τη χώρα. Δυστυχώς, η εγκατάλειψη του ανθρώπου υπέρ της σωτηρίας των τραπεζών, δεν φαίνεται μόνο στην πατρίδα μας που δεν έχει ούτε τα απαραίτητα αντισηπτικά και τους απαραίτητους πνευμονολόγους στο Σωτηρία, αλλά φαίνεται και στην Ευρώπη του συμφώνου της Σταθερότητας. Φαίνεται και στις ΗΠΑ, που γκρίνιαζαν ακόμη και για το σύστημα υγείας Ομπάμα. Φαίνεται στη Γερμανία που τρέχει να διπλασιάσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Φαίνεται στην τραγική Ιταλία, όπου λύγισε ακόμα και το σύστημα υγείας του Βορρά, που είναι πολύ καλύτερο σε γιατρούς και κλίνες, από το σύστημα υγείας του Νότου, κάτω από το Λάτσιο.
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Τα πάρτι στα μπαλκόνια, οι DJ που βάζουν τραγούδια στις ταράτσες για να διασκεδάζει η γειτονιά, τα τραγούδια των απλών ανθρώπων αλλά και των τενόρων, τα χειροκροτήματα για το νοσηλευτικό προσωπικό, θα εξακολουθήσουν να είναι για μεγάλο διάστημα οι εικόνες που θα μεταδίδουν τα δελτία ειδήσεων και τα ενημερωτικά προγράμματα της τηλεόρασης. Όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου παρουσιάζουν ίδιες και χειρότερες εικόνες. Από το Μαϊάμι έως τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, στρατιωτικά μέτρα στην Κυανή Ακτή, άδειοι δρόμοι στο Παρίσι, κλειστός ο Άιφελ και μαραθώνιος στην Αγγλία, όπου σιγά σιγά κλείνουν τα πάντα. Η κα Μέρκελ πανικόβλητη. Ο κος Μακρόν μιλάει για έναν αόρατο εχθρό. Οι Τούρκοι αγοράζουν λεβάντα για να προστατευτούν. Η απίθανη ένδεια στις μεγάλες περιοχές της Τουρκίας στερεί από τον πληθυσμό την δυνατότητα πρόσβασης σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια. Στην Ινδία του ενός δισεκατομμυρίου περιέργως τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 350, με μονοψήφιο αριθμό νεκρών. Έτσι τουλάχιστον παρουσιάζεται στο κομπιούτερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι Ασιατικές χώρες με πρώτη την Κίνα δείχνουν να έχουν μεγάλη κάμψη κρουσμάτων και τάση να ισιώσει η καμπύλη της πανδημίας στις περιοχές τους. Η Αφρική – μπορούμε να πούμε – δεν έχει δεχτεί ακόμη μαζική εισβολή του ιού. Ουσιαστικά στη μαύρη ήπειρο είναι σποραδικά τα κρούσματα. Η κατάσταση πάντως στο περιβάλλον του πλανήτη βελτιώνεται λόγω της παράλυσης όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Ο αέρας στις έρημες πόλεις είναι καλύτερος. Τα νερά της θάλασσας δέχονται λιγότερα λύματα. Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, η φύση τους εκδικείται για τη διαταραχή της τάξης πραγμάτων που προκαλούν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πιστοποιημένη θεραπεία ή εμβόλιο έτοιμο προς παραγωγή. Ρώτησα – αυτό το Σαββατοκύριακο – ένα πλήθος λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων. Το μόνο που άκουσα, είναι ότι πράγματι η υδροξιχλωροκίνη καταστρέφει τον κορονοϊό στον φάρυγγα και στην τραχεία αλλά αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις, όπως αποδεικνύουν διάφορα πειράματα σε μικρές ομάδες ανθρώπων. Όπως το πείραμα του καθηγητή κου Ραούλ στη Μασσαλία. Επίσης, γίνεται μία δυνατή έρευνα στο Αττικό νοσοκομείο από την ομάδα του κου Γιαμαρέλου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος ανακοπής του μηχανισμού, να το πω έτσι, που κάνει τον ιό να φουντώνει την 5η, 6η, 7η μέρα και να προκαλεί πνευμονία.
Εδώ στην Ελλάδα τόσο η κυβέρνηση, όσο και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, μεταξύ μας και εμείς, προσευχόμεθα να μην υπάρξει μαζικό κύμα κρουσμάτων, γιατί είναι γεγονός ότι δεν θα αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών. Θα έχουμε σκηνές όπως αυτές στην Ιταλία, αν δεν προσέξουμε περισσότερο, δεν απομονωθούμε περισσότερο. Οι κλινικές μας δεν έχουν τους απαραίτητους γιατρούς, ούτε τις απαραίτητες μονάδες εντατικής θεραπείας. Η επιτροπή υγείας, το μαχόμενο νοσηλευτικό προσωπικό και ο δημοσιογραφικός κόσμος, κάνουν τη δουλειά τους αλλά τα κουκιά είναι μετρημένα. Το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει εκατοντάδες κρούσματα ή χιλιάδες κρούσματα και δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουν οι γιατροί ποιος θα σωθεί και ποιος όχι. Τεράστια η βλακεία όσων ήθελαν να φύγουν με αυτοκίνητο ή οχηματαγωγό προς την επαρχία. Κουβάλησαν τον ιό στις πέτρες της Μάνης και στα βουνά όλης της χώρας. Σε περιοχές και παραλίες και νησάκια που δεν είχε σκεφτεί ο ιός να πάει. Τον έστειλαν διακοπές παντού. Ας ελπίσουμε ότι ο θεός σε πρώτη φάση θα μας λυπηθεί και δεν θα έχουμε βίαιο ξέσπασμα της πανδημίας.
Πρέπει να πω ότι ήταν συγκλονιστική η περιγραφή του κου Γιώργου Γιούργου, Έλληνα γιατρού ΩΡΥΛΑ που εργάζεται στο νοσοκομείο του Πέργκαμο. Νομίζω ότι η κα Κοσιώνη είχε στο δελτίο της την περασμένη Παρασκευή την καλύτερη αφήγηση για αυτή την τραγωδία που σοβεί στη γειτονική Ιταλία. Εκεί που ένα ολόκληρος, φίλος λαός, UNA FATSA, UNA RATSA, ζει πραγματικά την κόλαση του Δάντη. Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Οι ανθρώπινες ιστορίες μοναδικές. Άξιες όλες να γίνουν φιλμ. Ανθρώπινου πόνου.makeleio.gr