Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Δεν έχει πάρει μέτρα προφύλαξης στη χώρα, και υπάρχει λόγος


Στη Βρετανία παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο βασισμένοι σε στατιστικές αναλύσεις και στη συμπεριφορική ψυχολογία που αν τους βγει καλώς, αν δεν τους βγει καήκανε.

Να το πω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ:

Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα, και υπάρχει περίπτωση να βάλει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες τα γυαλιά, υπάρχει όμως και κίνδυνος η φάση να εξελιχθεί σε Hunger Games.


Θέλουν να προστατεύσουν και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, κι αντί να κάνουν τώρα Lockdown, θα αφήσουν να κολλήσει Κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού που σημαίνει πως θα αφήσουν να πεθάνουν πάνω από 250.000 απ’ τα πιο ευάλωτα άτομα.
Αν νοσήσει το 60% για αρχή, θεωρούν πως όλοι αυτοί θα έχουν Ανοσία Αγέλης. Έπειτα θα νοσούν λίγο λίγο κι άλλοι, και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία και θα έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα απ’ τον Κορωνοϊό.

Αντίθετα (σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές εκτιμήσεις), οι άλλες χώρες που προστατεύονται και περιορίζουν τα κρούσματα, θα βρίσκονται συνεχώς (μέχρι σε ένα-δύο χρόνια να βρεθεί εμβόλιο) στο έλεος του Κορωνοϊού και θα πρέπει από Σεπτέμβριο πάλι να κλείνονται στα σπίτια τους όλοι με τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Με δυο λόγια, είναι σαν το τσιρότο που αν το βγάλεις γρήγορα πονάει πολύ αλλά τελείωσες, ενώ αν το βγάζεις λίγο λίγο πονάς εις το διηνεκές (ή μέχρι να βρεθεί εμβόλιο σε 12-18 μήνες)

Όλα αυτά βέβαια ΑΝ οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί. Αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός, αν δεν αποδειχτεί πως όσοι έχουν κολλήσει και γιατρευτεί μπορούν να ξανακολλήσουν τον ίδιο ιό (μάλλον απίθανο) ή μια μετάλλαξή του (άγνωστη πιθανότητα), αν η χώρα αντέξει τους επόμενους μήνες μέχρι και 300.000 θανάτους. Και υπάρχουν και παράμετροι που θεωρούνται άγνωστες.

Μεταφράζω πρόχειρα νήμα του στο Twitter:
«Το ιταλικό μοντέλο θέλει να σταματήσει τη μετάδοση. Η Βρετανία θέλει να μεταδοθεί ο ιός ΑΛΛΑ μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Ο σκοπός είναι να κολλήσουν όσα περισσότερα άτομα χαμηλού κινδύνου γίνεται, και έχοντας ανοσία να μειωθεί η μετάδοση σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Η κυβέρνηση μοιάζει πως σε αυτή τη φάση θέλει να κολλήσει ο κόσμος μέχρι να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Τότε θέλουν να μειώσουν -αλλά όχι να σταματήσουν- το ρυθμό μετάδοσης. Ιδανικά θέλουν μια ισορροπία: Να μπαίνουν στα νοσοκομεία τόσοι όσοι βγαίνουν. Αυτή η ισορροπία είναι το μεγαλύτερο ρίσκο.
Όσοι θα έχουν πλέον ανοσία θα επιστρέφουν στις δουλειές τους, θα πηγαίνουν στις παμπ κλπ, και η οικονομία θα λειτουργεί χωρίς απώλειες.
Τα παιδιά περνούν πολύ ελαφρά την αρρώστια κι έτσι η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει ως όπλο μετάδοσης, όταν θα θέλει να αυξάνει τα κρούσματα. Όταν θέλει να μειώσει την ταχύτητα, η «κάνουλα» μπορεί να κλείνει, οπότε θα κλείνουν τα σχολεία. Το ίδιο και με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, πχ. συναυλίες ή αθλητικά ματς. Και μετά η «κάνουλα» θα ξανανοίγει.
Αυτό σημαίνει πως το όποιο lockdown θα κρατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες ΚΑΙ θα έχει ως αποτέλεσμα αυξανόμενο αριθμό πολιτών με ανοσία. Αυτό είναι ένα βιώσιμο πλάνο.
Μετά από λίγο, ο περισσότερος πληθυσμός θα έχει ανοσία, οι σοβαρά άρρωστοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία και θα έχουν βγει απ’ τα νοσοκομεία, και η χώρα θα έχει γίνει άτρωτη. Οι πιο ευάλωτοι θα βρίσκονται πλέον σε μικρότερο κίνδυνο.
Αυτό θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και μπορεί να το πετύχει. Περπατά τώρα σε τεντωμένο σκοινί, αλλά πιθανώς αυτό να είναι το πιο λογικό.
Είναι ενδεχομένως η καλύτερη στρατηγική, αλλά θα πρέπει να την εξηγήσουν με περισσότερη σαφήνεια. Βασίζεται σε πολλές εικασίες οπότε είναι καλό να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως η στρατηγική είναι υπερβολικά έξυπνη για να έχει παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διαμόρφωσή της ο Μπόρις Τζόνσον.»

***

Οπότε το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει μοιραστεί με τους επιστήμονες τα στοιχεία που έχει ώστε να πειστούν πως το σχέδιο όντως έχει πιθανότητες να πετύχει. Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες διαφωνούν με την «Ανοσία Αγέλης»:

Και καθώς, όπως σχεδόν όλοι οι ημι-απατεώνες λαϊκιστές, ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να μην έχει καθόλου ενσυναίσθηση και είπε απλώς ότι «Πολλές οικογένειες θα χάσουν τους αγαπημένους τους» λόγω της τακτικής του, οι πολίτες ανησυχούν. Θεωρούν πως παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, βασισμένο σε εικασίες και σε στοιχεία που η κυβέρνηση αρνείται να παρουσιάσει.
Βλέποντας μάλιστα οι Βρετανοί όλο τον υπόλοιπο κόσμο να κλείνεται στα σπίτια του και να προστατεύεται όσο πιο πολύ μπορεί, υπάρχει η περίπτωση να τον μιμηθούν. Αυτό θα χαλούσε τα σχέδια για ταχύτατη μετάδοση του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα μοντέλα στα οποία βασίζεται το πλάνο Τζόνσον και τη συμπεριφορά που παίρνουν ως δεδομένη.
Ήδη πριν λίγο είδα πως ο αθλητικός κόσμος της Βρετανίας αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του, παρά τη θέληση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα των αθλητικών διοργανώσεων.
Η συνέχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
 https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/theloume-na-kollisete-to-risko-tis-souper-amfilegomenis-taktikis-tis-vretanias-gia-ton-koronoio/