Τετάρτη, Μαρτίου 18

Γ. Τράγκας: Άλλαξε η ζωή μας. Είναι ένα τεστ για συνθήκες βιολογικού πολέμου ή για την επόμενη φάση ενός πολέμου...

Από σήμερα Τετάρτη Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες.
Καλό κουράγιο και καλή έκτιση της πολύμηνης φυλακής ή αυτοεξορίας. Ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή, άλλαξε τη ροή εκπομπών και τον τρόπο μετάδοσής τους σε όλα τα κανάλια. Μερικοί  παραγωγοί είναι ήδη σε καραντίνα, ενώ άλλοι μένουν στα σπίτια τους και κάνουν από εκεί τη δουλειά τους με skype ή με μικρότερες ραδιοφωνικές κονσόλες.

Το μήνυμα σε όλη την παγκόσμια κοινότητα είναι μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Πρέπει να επιλέξουμε τη μόνωση και απομόνωση για να σωθούμε ή για να μη σκοτώσουμε συνανθρώπους μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μόνοι μας, έτσι και αλλιώς σε αυτό τον κόσμο οι άνθρωποι γεννώνται και πεθαίνουν μόνοι τους. Πρέπει να μάθουμε να μην πλησιάζει ο ένας τον άλλον. Έτσι και αλλιώς, εδώ και πολλά χρόνια, ουδείς γνωρίζει το γείτονά του. Οι περισσότεροι ζουν με την οθόνη ενός κομπιούτερ, παίζοντας με τα κινητά τηλέφωνά τους. Τώρα, η μόνωση που επιβάλλει ο κορονοϊός, είναι σκληρή. Θα ασχολούμαστε με τα κομπιούτερ, θα ζούμε με τα κινητά τηλέφωνα, θα μένουμε ο ένας μακριά από τον άλλον. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η κατάσταση θα κρατήσει ένα μήνα, δύο μήνες, έξι μήνες ή δύο χρόνια όπως εκτιμούν οι Γερμανοί επιστήμονες. Είναι ένα τεστ για συνθήκες βιολογικού πολέμου ή για την επόμενη φάση ενός πολέμου με ραδιενεργά όπλα.
Η πανδημία φέρνει μια νέα εποχή στην ανθρωπότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ο κος Τραμπ, δήλωσε ότι μπορεί να τελειώσει Ιούλιο ή Αύγουστο και πρόσθεσε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να τραβήξει παρακάτω. Υπάρχουν όμως εκτιμήσεις επιστημόνων που λένε ότι αυτό μπορεί να παραλύσει για μεγάλα διαστήματα, την παγκόσμια λειτουργία. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να ζούμε με αυτά τα περιοριστικά μέτρα τα δύο προσεχή χρόνια, μέχρι να βρεθεί και να διοχετευτεί το εμβόλιο ή τουλάχιστον να υπάρξει μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία. Π.χ. το γερμανικό ινστιτούτο Ρόμπερντ Κοχ θεωρεί ότι αυτού του είδους οι πανδημίες κάνουν διακυμάνσεις. Κανείς δεν γνωρίζει την ταχύτητα εξάπλωσής τους ή την πιθανή επαναφορά τους με μεγαλύτερη σφοδρότητα και θνησιμότητα. Οι κορονοϊοί και ειδικά αυτός ο κορονοϊός έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιεί συνεχώς το γενετικό υλικό του, τα χαρακτηριστικά του. Επίσης, παράλληλα με την πνευμονία και την αναπνευστική δυσχέρεια που προκαλεί, επηρεάζει το νευρικό σύστημα και ειδικά τα κέντρα που ρυθμίζουν την αναπνοή. Γι αυτό καταλήγει ένα ποσοστό των ανθρώπων που διασωληνώνονται με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.
Τα μέτρα, όπως διάβασα, μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ ακόμη και δύο χρόνια εκτιμούν οι Γερμανοί επιστήμονες. Αντίθετα, οι Αυστραλοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων που δίνεται για την Ελονοσία, η χλωροκίνη σε συνδυασμό με μια ουσία καταπολέμησης του  ρετροϊού του aids, δοκιμάστηκε σε ασθενείς από κορονοϊό και έχει θετικότατα αποτελέσματα.
Αυτό που ζούμε πραγματικά είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι αυτός ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί εύκολα. Η θεωρία του Μπόρις Τζόνσον ότι αν νοσήσει όλη η βρετανική κοινωνία, τότε θα αποκτήσει ανοσία και επομένως δεν μας απασχολεί ένας αριθμός παράπλευρων απωλειών που υπάρχει και σε μια συνήθη γρίπη, αποδεικνύεται στην πράξη λάθος. Αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί και προκαλεί ένα κύμα τεράστιων αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ιδιότυπος και επίμονος Μπόρις Τζόνσον άρχισε να συνιστά σε όλους τους πολίτες του, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις αλλά ήδη παρατηρούνται ουρές στα σούπερ μάρκετ και οι Βρετανοί άρχισαν να κλείνονται μαζικά στα σπίτια τους. Η άλλη πολιτική που εφαρμόζεται στα ευρωπαϊκά κράτη  είναι αυτή των προληπτικών μέτρων. Αυτή δηλαδή που λαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η κα Άγκελα Μέρκελ τρέχουν να λάβουν εκτεταμένα μέτρα για να μην παρουσιάσει, τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία σκηνές ανάλογες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπάρχει γεωμετρική πρόοδος αυξήσεως των κρουσμάτων τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ήδη πάρει στρατιωτικά μέτρα με απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι νεκροί στην Ιταλία είναι χιλιάδες, ενώ μεγαλώνει η λίστα των απωλειών στην Ισπανία. Εδώ στην Ελλάδα, είχαμε χθες ένα κρούσμα σε γιατρό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα 21 μέλη του θεραπευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του εθνικού συστήματος υγείας, που πρέπει όχι μόνο να βρει τους κατάλληλους χώρους για την υποδοχή των ασθενών αλλά και να προσλάβει ταχύτατα εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Μπορεί η κυβέρνηση να αποδεσμεύει τώρα διάφορα κονδύλια αλλά αυτό δεν σημαίνει – φίλες και φίλοι – ότι μπορούν αυτοί οι απαραίτητοι άνθρωποι να προσληφθούν και να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΥ. Πολύ περισσότερο όταν ένα κρούσμα στο ιατρικό προσωπικό ενός νοσοκομείου θέτει αμέσως σε καραντίνα όσους εργάζονται στο ίδιο περιβάλλον.
Όλα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ενδεδειγμένα. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και πειθαρχεία. Είναι αφελής, ανώριμος και ανόητος όποιος πιστεύει ότι μπορούν τα μέτρα για την αναχαίτιση του ιού να είναι νερωμένα ή ελαφρότερα. Δηλαδή, να έχουν εξαιρέσεις ή ανοχές. Ο πρωθυπουργός λειτούργησε σωστά απέναντι στο καυτό θέμα των εκκλησιών και της θείας κοινωνίας. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τρομακτική ταχύτητα. Επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για πρωθυπουργικούς δισταγμούς. Από σήμερα, μπαίνουμε σε μια νέα φάση με τη διακοπή όλων σχεδόν των επιχειρήσεων πλην εκείνων που εφοδιάζουν την κοινωνία με τρόφιμα, με φάρμακα, με ιατρικές υπηρεσίες και με καύσιμα.  Ουδείς γνωρίζει αν τα μέτρα αυτά θα γίνουν αυστηρότερα τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα μας το δείξει, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός εκείνων που θα φτάσουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Θα μας το πει η αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας.
Η κυβέρνηση πήρε και παίρνει ένα μέρος μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Ακούμε συγχρόνως ότι η Ευρώπη θα ανοίξει το πουγκί της ή δεν θα ζητήσει εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων. Πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι για μια ακόμη φορά θα φανεί άκαρδη απέναντι στην Ελλάδα. Πρέπει να θεωρήσουμε βεβαιο ότι ο κος Σταικούρας είπε αυτά που είπε εκεί στο Eurogroup, αλλά προφανώς δεν έλαβε ρητές διαβεβαιώσεις. Μετά το brexit, όπως εκτιμώ, ο κορονοϊός και η ρήξη με τους Αμερικανούς θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσύνθεση στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Για ένα διάστημα ο φόβος του ιού, θα φέρει μια προσωρινή ενότητα, αλλά στη συνέχεια οι οικονομικές διαφορές, θα φέρουν τη διάρρηξη και τη διάλυση.
Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια των μέτρων για τον ιό και η αναμενόμενη οικονομική καθίζηση τόσο στο ΑΕΠ, όσο και γενικότερα στην ελληνική αγορά, θα επηρεάσει τόσο τη διπλωματική ισχύ της χώρας, όσο και την εθνική άμυνα. Σε ποιο βαθμό, αυτό θα το δούμε. Σίγουρο είναι ότι μετά από δύο ή τρεις μήνες, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και χιλιάδες εργαζόμενοι θα πάψουν να έχουν δουλειά, θα προστεθούν στις λίστες της ανεργίας ή θα φύγουν στο εξωτερικό. Η παγκόσμια ύφεση θα έχει αναλογική καταστροφική επίδραση στη μνημονιακή Ελλάδα. Δεν ξέρω αν μπορεί να γλιτώσει ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχουν εκατομμύρια ακυρώσεις κρατήσεων για όλο τον κόσμο. Οι γνωστές αεροπορικές εταιρίες, οι ξενοδοχειακές αλυσίδες, το AIRBNB, η homeway προβαίνουν σε εκατομμύρια ακυρώσεις για ταξίδια, διακοπές και γενικά κρατήσεις σε διάφορες χώρες. Η δική μας AEGEAN προχωρά σε δραστικό περιορισμό των δρομολογίων, ανατρέπονται όλα τα πλάνα της και είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα των κλεισμένων εισιτηρίων για μεταβάσεις σε χώρες που έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους ή λαμβάνουν εκτεταμένα μέτρα για τον ιό.
Ουδείς γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός μετά την κορύφωσή του και την αποδρομή του πρώτου κύματος στην παγκόσμια κοινότητα. Η διακεκριμένη καθηγήτρια της επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού μου είπε και μου περιέγραψε τον ιό, λέγοντας ότι έχει χαρακτηριστικά ενός βιολογικού όπλου.
 crashonline.gr