Σάββατο, Μαρτίου 7

Σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τον Έβρο

Σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τον Έβρο
Επί 2,5 ώρες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλούσε ακατάπαυστα στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk.
Ήταν μία μεταμεσονύχτια εκπομπή, η οποία αφορούσε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Ένα από τα ζητήματα αυτά ήταν βεβαίως και το θέμα των μεταναστών στη συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα, καθώς και τα γεγονότα των τελευταίων
ημερών.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν ξεκάθαρος. Στη θέση Παζάρ Κουλέ, στην Αδριανούπολη, οργανώνεται ένα στρατόπεδο-καταυλισμός, όπου, κατά τους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης στην Άγκυρα, θα συγκεντρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και ενδεχομένως και κάποιοι πρόσφυγες. «Θα φτάσουν το εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο του CNN ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Έδωσε όμως και ορισμένες πληροφορίες οι οποίες είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται η Άγκυρα.
1) Στις 29 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά το επίσημο άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στους μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του έδωσε την εντολή να μην περάσουν πρόσφυγες ή μετανάστες στην Ελλάδα διά θαλάσσης. «Μου ζήτησε να ισχύσουν εκ νέου τα μέτρα που ίσχυαν πριν τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου προς την 28η Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ελληνική πλευρά, τα δύο τελευταία 24ωρα ήταν σχεδόν μηδενικές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πιθανόν η αντιστροφή αυτή των μεταναστευτικών ροών να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά ενδεχομένως να οφείλεται και στη διατήρηση των μέτρων ασφαλείας επί των τουρκικών ακτών από τις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας.
2) Εξαιρετικά επιθετικός ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επισημαίνει στον Τούρκο δημοσιογράφο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατήσει τα σύνορά της. Δεν μπορεί να τα φυλάξει. Δεν είναι ικανή να τα φυλάξει. Θα σας πω κάτι μεταξύ μας και μην το πείτε προς τα έξω (βρίσκεται σε εξέλιξη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή). Οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμβάσεις με τους συνοριοφύλακες που έχουν προσλάβει». Είναι προφανές πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κάνει επίδειξη προς την τουρκική κοινή γνώμη προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα πως τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο είναι διάτρητα. Επιχειρεί μάλιστα να δώσει την εικόνα ενός υπουργού ο οποίος δήθεν τάχα μου γνωρίζει πολλά για το τι συμβαίνει στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε από τη συντονισμένη και συντεταγμένη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τις ελληνικές αρχές. Η Άγκυρα κυρίως αιφνιδιάστηκε από την αποτελεσματικότητα της φύλαξης της συνοριακής γραμμής.

3) Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκιάς επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ο Μητσοτάκης και να θέλει δεν μπορεί να κρατήσει τα σύνορα. Σύντομα ο αριθμός των μεταναστών στο Παζάρ Κουλέ θα φθάσει το εκατομμύριο. Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει. Δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Θα δείτε πως θα αλλάξουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Θα υποστούν ζημιές οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη. Ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός».
Ο δημοσιογράφος του CNN, ο οποίος διαχειρίζεται τη συνέντευξη έχοντας πλήρως υπόψη την κυρίαρχη πολιτική γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, απλώς διευκολύνει τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να καλύψει όλη την «ύλη». «Πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία; Τι περιμένετε; Αναμένετε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχουμε κάποιο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τις τουρκικές θέσεις στο Ιντλίμπ;».
Προφανώς ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέμενε αυτή την ερώτηση. Η απάντηση ήταν λιτή: «Τα έχει πει ο Ερντογάν στην Ευρώπη. Θέλουμε μία ζώνη βάθους 35 χιλιομέτρων, όπου θα χτίσουμε σπίτια και θα εγκαταστήσουμε τους πρόσφυγες».
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, έμπειρος προπαγανδιστής, χαράζει μέσω CNN Turk τη νέα φρασεολογία που θα ισχύσει τις επόμενες ημέρες. Καταργείται το σύνθημα της 27ης προς 28η Φεβρουαρίου «Ανοίξαμε τα σύνορά μας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες». Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού εξηγεί: «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα ανοίξουμε την πόρτα. Είπαμε πως δεν πρόκειται να εμποδίσουμε κανέναν». Και συνεχίζει στο γνωστό μοτίβο της οθωμανικής νοοτροπίας: «Δεν λέμε σε κανέναν μετανάστη ή πρόσφυγα να φύγει. Λέμε απλώς ότι όποιος θέλει φεύγει».
Εκείνη την ώρα ο Τούρκος δημοσιογράφος, δήθεν τάχα μου αιφνιδιασμένος, ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας: «Καλά, μας είπατε ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα 137.878 μετανάστες και πρόσφυγες. Πώς τους μετράτε και μάλιστα με τέτοια ακρίβεια;». Περήφανος για την οργάνωση των τουρκικών αρχών, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απαντά: «Μα έχουμε στήσει 31 παρατηρητήρια κατά μήκος της συνοριακής γραμμής».
Είναι φανερό πως τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέπτυξε στο CNN Turk ένα συντεταγμένο σχέδιο της τουρκικής πλευράς, που στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο την ελληνική και όχι και τη βουλγαρική συνοριακή γραμμή. Επίσης διαφαίνεται πως βασικό ρόλο στον τουρκικό σχεδιασμό διαδραματίζει ο γεωγραφικός χώρος της ανατολικής Ρωμυλίας και όχι η θαλάσσια συνοριογραμμή. Η παραδοχή εκ μέρους του Σουλεϊμάν Σοϊλού πως στην Αδριανούπολη στήνεται ένας τεράστιος καταυλισμός με προοπτική συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου ψυχών σημαίνει πως η Τουρκία υιοθετεί το «μοντέλο Ειδομένη» απειλώντας την Ευρώπη, ασκώντας στην Ελλάδα ασφυκτική πίεση και εφαρμόζοντας στον περιορισμένο αυτό γεωγραφικό χώρο τις αρχές του υβριδικού πολέμου. Χρησιμοποιεί δηλαδή όλα τα μέσα που χαρακτηρίζουν έναν πόλεμο χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο ξεκάθαροι είναι και οι τουρκικοί σχεδιασμοί.
zougla.gr