Δευτέρα, Μαρτίου 2

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Έβρο-Η ΧΩΡΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ: "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ"

ΣΧΟΛΙΟ:ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΠΗΚΑΝ 600 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ; ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΕΤΣΑΣ ΜΗΠΩΣ ΤΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;;
Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Έβρο
Βίντεο / Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Ολονύχτια μάχη έδιναν αστυνομικοί και στρατιώτες στον Έβρο προκειμένου να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο των μεταναστών. Οι ίδιοι, βλέποντας ότι η ελληνική πλευρά έχει κλειστά τα σύνορα και μάλιστα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να μην εισέλθουν οι μετανάστες εντός της χώρας, πλέον αναζητούν κρυφά περάσματα για να μπουν παράνομα στη χώρα και στη συνέχεια περπατώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από το Δ' Σώμα Στρατού, για όλο το 24ωρο. Επίσης, ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν και από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις συνεχίζουν αδιάκοπα στις Καστανιές όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες μετανάστες, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ασύμμετρη απειλή σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας καθώς ο Έβρος και το Αιγαίο δέχονται πιέσεις από χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.
Περνούν παράνομα και συλλαμβάνονται
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι συλλήψεις μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στον ελληνικό χώρο, παρά τις προειδοποιήσεις και ενημερώσεις τις ελληνικής πλευράς ότι «τα σύνορα είναι κλειστά». Λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Καθαρά Δευτέρας, ο ελληνικός στρατός που συνεχίζει αδιάκοπα τις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων, εντόπισε μετανάστες να περπατούν παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
Αμέσως προχώρησαν στη σύλληψή τους και στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε ένα λευκό βαν, όπως αποκαλύπτει ο φακός του zougla.gr.

Δεκάδες μετανάστες αναζητούν καθημερινά κάποιο πέρασμα που θα τους οδηγήσει στην ελληνική πλευρά, με την ελπίδα ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί από τον ελληνικό στρατό και στη συνέχεια θα μπορέσουν να φτάσουν περπατώντας στο πρώτο ελληνικό χωριό.
Δείτε το βίντεο:





Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, το Δ' Σώμα Στρατού γνωστοποίησε ότι θα προβεί σε βολές με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά σε όλη την περιοχή κατά μήκος των συνόρων όλο το 24ωρο. Οι βολές δεν ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, διευκρινίζει το Σώμα.
Η ανακοίνωση του Δ' Σώματος Στρατού
«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:
Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:
α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.
ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.
Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.
Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.
«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.
Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.
Γύρος επαφών με ξένους ηγέτες - Στον Έβρο ο Μητσοτάκης
Συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης  με ξένους ηγέτες από την περασμένη Παρασκευή που ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της χώρας του, προωθώντας ουσιαστικά τους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά του να φτάσουν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ξεκίνησε νέο γύρο επαφών προκειμένου να ενημερώσει την Ε.Ε. και τους εταίρους της Ελλάδας για την κατάσταση στα σύνορα. Συνομίλησε με τον επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό. Αναμένεται η ακριβής ημερομηνία η οποία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.
Παράλληλα συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας.
Επίσης ο Νίκος Δένδιας είχε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναμένεται την Τρίτη να μεταβεί στον Έβρο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
https://www.zougla.gr/greece/article/askisis-me-pragmatika-pira-ston-evro