Κυριακή, Μαρτίου 15

Εργαζόμενοι – Φτωχά λαϊκά στρώματα αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού και τα Μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εργαζόμενοι – Φτωχά λαϊκά στρώματα αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού και τα Μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κήρυξη του κορωνοϊού σε παγκόσμια πανδημία από τον Π.Ο.Υ. πιάνει στον ύπνο όλα τα αστικά επιτελεία, τις αδηφάγες ελίτ και τους προσκυνητές της ελεύθερης αγοράς που ήδη από την εμφάνιση του στην Κίνα και την αναμενόμενη εξάπλωση του δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προετοιμάσουν τις κοινωνίες για την αντιμετώπιση του υπό τον φόβο τους μην προκαλέσουν «πανικό» στην καπιταλιστική
οικονομία που βυθίζεται διαρκώς σε μεγαλύτερη κρίση από εκείνη του 2007-8. Για άλλη μια φορά οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θυσιάζουν την δημόσια υγεία και την προστασία εκατομμύρια ανθρώπων για να περισώσουν τα κέρδη μιας χούφτας πολυεκατομμυριούχων και το σάπιο σύστημα τους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την αποτυχία τους και τα εγκληματικά τους λάθη είναι να ρίξουν τις ευθύνες στις πλάτες των «από κάτω».
Στην Ελλάδα, η γύμνια της «ατομικής πρωτοβουλίας» των «αρίστων» της Ν.Δ του Κ.Μητσοτάκη ξεδιπλώνεται σε όλη της την καταστροφικότητα στις πλάτες των πιο αδύναμων, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας που βρίσκονται έτσι και αλλιώς αντιμέτωποι με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Πλάι-Πλάι κυβέρνηση και ΜΜΕξαπάτησης αφού τάϊσαν για εβδομάδες τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με εθνικιστικό και ρατσιστικό μίσος ενάντια στους «εισβολείς μετανάστες» και την «τουρκική ασύμμετρη απειλή» κλείνοντας τα μάτια σε όσα ξετυλίγονταν στην γειτονική Ιταλία, άρχισαν πανικόβλητοι να συνειδητοποιούν την επιδείνωση της κρίσης του κορωνοϊού και την εξάπλωση του και στην Ελλάδα. Με δημόσιες υπηρεσίες διαλυμένες και το Σύστημα Δημόσιας Υγείας κατεστραμμένο από τα Μνημόνια, η εργατική τάξη καλείται να αντιμετωπίσει τον ταχέα εξαπλωνόμενο ιό αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς καμιά προετοιμασία, κανένα σχέδιο.
Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται ως αναγκαστική παραδοχή πως απέτυχαν να προλάβουν και να περιορίσουν τον εισαγόμενο ιό στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» (κανένας περιορισμός και έλεγχος μετακινήσεων με την Ιταλία και άλλες χώρες μην πληγεί ο τουρισμός!) αλλά και του σκοταδισμού των κάθε είδους θρησκόληπτων κηφήνων του συστήματος με παχυλούς μισθούς και κάθε είδους κρατικά προνόμια. Ακόμα και όταν επιβάλλονται αυτά τα μέτρα (κλείσιμο σχολείων, ΑΕΙ, κλπ) καταλήγουν να είναι κενού περιεχομένου την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και φροντίδα για την προστασία του πληθυσμού πάρα μόνο δημιουργία πανικού και εκφοβισμού.
Στο διάγγελμα του ο αρχηγός των «α(χ)ρίστων» Μητσοτάκης,  ως άλλος Πόντιος Πιλάτος αποφάνθηκε στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα: «Νίπτω τας χείρας μου» και το κρίμα στο λαιμό σας! Θεοποιώντας την «ατομική ευθύνη» ( δηλαδή την «τσέπη» και τα μέσα του καθενός) ο πρωθυπουργός κάλεσε την ελληνική κοινωνία να πειθαρχήσει στο θεόσταλτο σχέδιο του με το οποίο θα βγούμε από την κρίση: Όλοι σπίτι τους (!), τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει ο θεός (!), δηλαδή η ελεύθερη αγορά!!
Έτσι με σειρά «μέτρων» η κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο το αντεργατικό – μνημονιακό οπλοστάσιο της προωθώντας α) μεγαλύτερη αυθαιρεσία των εργοδοτών για τα ωράρια, που θα μείνει «κληρονομιά» και μετά τον ιό. Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη αυθαιρεσία των εργοδοτών για τα ωράρια, που θα μείνει «κληρονομιά» και μετά τον ιό.  β) Απελευθέρωση  πλήρως της εξ αποστάσεως εργασίας που δυσκολεύει την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι σε ενδεχόμενες  επιθέσεις των εργοδοτών (απολύσεις, απλήρωτη εργασία κλπ) γ) απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής ΦΠΑ για 3 μήνες (βλ. νέα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία) δ)   δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς αφαιρώντας όμως ημέρες κανονικής άδειας. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για απολυμάνσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής και μέσων ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, προσλήψεις γιατρών εργασίας και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και όλα επιβαρύνουν τον κάθε εργαζόμενο μεμονωμένα.
Με πρόσχημα τον κορωνοϊό η εργοδοτική αυθαιρεσία εκτινάσσεται και με τις ευλογίες της κυβέρνησης η απλήρωτη και μαύρη εργασία, οι εκβιασμοί και οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Η εκτίναξη μόλις σε λίγες ημέρες των τιμών σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάδυση ενός σύγχρονου μαυραγοριτισμού, το πραγματικό πρόσωπο των άπληστων «αρίστων» του σύγχρονου καπιταλισμού/κανιβαλισμού.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα γνωρίζουν καλά πως οι πανδημίες  δεν αντιμετωπίζονται με τον πανικό και με την λογική του ο «σώζων εαυτό σωθήτω» που παπαγαλίζουν οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά με την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την αυτοοργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων, εκείνων που διαχειρίζονται την οικονομία και παράγουν τον πλούτο της σύγχρονης κοινωνίας. Το εργατικό κίνημα, οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να παλέψουν για άμεσες λύσεις στα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα, στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, στην κατρακύλα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

  • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
  • Όχι στην αισχροκέρδεια και τον μαυραγορητισμό – Κοινωνικός – Εργατικός Έλεγχος στις τιμές
  • Καμιά απόλυση με πρόσχημα τον κορωνοϊό – Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν κάτω από εργατικό έλεγχο
  • Δωρεάν μέτρα προστασίας σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους – οικονομική ενίσχυση και κατ΄οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – πλαφόν στις τιμές των φαρμάκων
  • Δωρεάν και Ασφαλή Μέσα Μεταφοράς – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – αυξήσεις δρομολογίων
  • Ανασυγκρότηση όλων των δομών υγείας – Λεφτά για την υγεία όχι για τον στρατό και την αστυνομία

    https://www.okde.gr/archives/11125


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ