Σάββατο, Μαρτίου 14

Κορωνοϊός: Μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες – ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλαχτείτε

1
Ο κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από την γρίπη, λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Νέα δεδομένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη συμπεριφορά και τον μηχανισμό διάδοσης του νέου κορωνοϊού. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες,
ενώ σε επιφάνειες μέχρι και δύο με τρεις ημέρες.
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και ερευνητών των Πανεπιστημίων Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλο άνθρωπο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία ειδική συσκευή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωσή του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας. Τότε διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες. Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που υπάρχουν συχνά σε νοσοκομεία.
Ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για δύο με τρεις ημέρες σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο χάλυβα. Σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες.
«Η εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα εξηγεί πιθανότατα ορισμένα επεισόδια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα», όπως επισημαίνει ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα.
Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο καθηγητής Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα χειρότερα έπονται. «Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς ο κορωνοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από την γρίπη», τόνισε.