Παρασκευή, Μαρτίου 13

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : Παντού φωτιές : Έβρος, Κορωνοϊός, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος

Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά. Ζούμε έναν πρωτόγνωρο παγκόσμιο τυφώνα. Παντού υπάρχουν ή βιώνονται πόλεμοι, συρράξεις, λαθροεισβολές, συγκρούσεις, ασθένειες, απειλές, θάνατοι, κρίσεις, αστάθεια, έκτακτα, αναστάτωση, κλπ. Πλέον, οι ισχυρές, οι υποκάτω της γης και αθέατες έως τώρα φωτιές ανά τον πλανήτη έγιναν πια ορατές ακόμη και για τους πλέον απονήρευτους ανθρώπους. Εμφανίσθηκαν πια επί της γης.
Έγιναν καθημερινές ειδήσεις.
Χωρίς άλλο, η ανθρωπότητα μπήκε σε μια άλλη τροχιά και κατάσταση: Στον απροσδιόριστο φόβο, στην τρομακτική αβεβαιότητα και στο αχαρτογράφητο αύριο. Το εσωτερικό ερώτημα του καθενός μας είναι βασανιστικό και διπλό: Πού πάμε, τι μας περιμένει ή τι μας επιφυλάσσει το αύριο; Ναι πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι «ξύπνησαν». Βιαίως. Σα να τους τσίμπησε κάτι ξαφνικά.
Κατάλαβαν μέσα τους ότι πράγματι κάτι το πρωτόφαντο τω όντι συμβαίνει. Αισθάνονται βαθιά μέσα τους ότι κάτι το πολύ μεγάλο έρχεται. Η καρδιά τους τους πληροφορεί ότι όντως απειλείτε η ζωή τους. Στην πλειονότητα του κόσμου υπάρχει μέσα τους ένας ανεκλάλητος φόβος. Μια βαθιά αγωνία που σχετίζεται με την ίδια αυτή καθεαυτή την επιβίωσή τους. Όλα αυτά που βιώνουν ή αισθάνονται οι άνθρωποι: ναι!, είναι απολύτως λογικά να συμβαίνουν όσο και δικαιολογημένα. Αφού, έτσι όντως έχουν τα πράγματα. Μη τι άλλο, είμαστε εν τοις πράγμασι κοντά στην επόμενη φάση του εν εξελίξει Γ’ ΠΠ ο οποίος άρχισε στη Συρία στις 15 Μαρτίου 2011.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, αυτό που θέλω κυρίως να τονίσω εδώ είναι αυτό που έρχεται πρώτο ή προηγείται του μελλοντικού και ολιγοήμερου πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας: Το συμβάν ή το ατύχημα. Λοιπόν. Τις περιβόητες λέξεις «ατύχημα» ή «μέγα συμβάν» τις έχουν γράψει ή τις έχουν αναφέρει δημοσίως: όλοι οι σημαντικοί ηγέτες της γης, ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός, όλοι οι προηγούμενοι και οι σημερινοί βασικοί υπουργοί της χώρας, όλα τα ινστιτούτα μελέτης και ανάλυσης παγκοσμίως, όλες οι γνωστές δεξαμενές σκέψεις ανά την οικουμένη, όλα τα διεθνή και τα τοπικά ΜΜΕ, όλοι οι γνωστοί και διάσημοι αναλυτές-μελετητές ανά την υφήλιο, κλπ. Ωστόσο, ένα και μόνον ένα πράγμα ή γεγονός δεν έχει λάβει χώρα μέχρι και σήμερα: το ατύχημα. Το μέγα συμβάν. Καθεαυτό.
Προχωρώ. Για του λόγου του αληθές, ας πάμε να δούμε μια σειρά από σταχυολογημένα γεγονότα και εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τις τελευταίες ημέρες. Λοιπόν. Η κατάσταση στον Έβρο είναι πάρα πολύ σοβαρή και ανησυχητική. Για παράδειγμα, υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά Τούρκων παραστρατιωτικών προς την ελληνική πλευρά, με την Τουρκία να στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στον Έβρο τους «ορκισμένους» Ozel Harekat και τους «Γκρίζους Λύκους». Με τον Μ. Τσαβούσογλου να χρησιμοποιεί για ακόμη μία φορά ψεύτικα νέα, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας πυροβολεί μετανάστες και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ναι. Ισχύει αυτό που είπε ο στρατηγός Κωσταράκος: «Η εισβολή έχει αρχίσει στα σύνορα». Με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να ψεύδεται λέγοντας: «Έλληνες μην πυροβολείτε πρόσφυγες. Μπορεί να χρειαστείτε κι εσείς έλεος μια μέρα». Και οι παράνομοι μετανάστες στον Έβρο να βάζουν παιδάκια πάνω στην φωτιά για να δείχνουν κλαμένα και δυστυχισμένα για τους σκοπούς της Τουρκικής προπαγάνδας. Επισφραγίζοντας έτσι όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η πολιορκία των συνόρων και οι συγκρούσεις στα νησιά είναι η πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής από τα προκεχωρημένα τμήματα-εμπροσθοφυλακή των λαθρο-επιτιθεμένων. Για αυτό τον λόγο συνεχίζεται ο πόλεμος «φθοράς» από Άγκυρα με λεκτικές επιθέσεις του τύπου: «Μαζεύουμε 1.000.000 αλλοδαπούς στην Αδριανούπολη και στέλνουμε ειδικές δυνάμεις στον Έβρο».
Από την άλλη, η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Άμυνας στρατηγού Στεφανή απαντά: «Αν οι Τούρκοι προκαλέσουν “θερμό” επεισόδιο στον Έβρο θα απαντήσουμε. Είμαστε έτοιμοι». Με τους Τούρκους καταδρομείς σε θέσεις μάχης και να σημαδεύουν με όπλα τις ελληνικές περιπολίες στον Έβρο, η Τουρκία οδηγεί σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης. Γεγονός που έκανε την Ελλάδα να στείλει εσπευσμένα στον Έβρο τους «κοκκινομπερέδες» της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, ώστε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία τετελεσμένων στον Έβρο. Και την Τουρκία, προσέτι, να αιφνιδιάζεται όταν η Ελλάδα άρχισε ξαφνικά να χτίζει αναχώματα στα σύνορα.
Γεγονότα που έκαναν τον Σουλτάνο να απειλεί και να παραληρεί λέγοντας δημοσίως: «Έλληνες ανοίξτε τις πύλες. Είστε δολοφόνοι». Ή, δηλαδή, να τονίζει ο ίδιος κάτι σαν και το ακόλουθο: Έι!, Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά σου, τώρα! Και εσείς, Έλληνες στρατιώτες, μη σκοτώνετε αθώες γυναίκες και παιδιά! Και όλα αυτά, την ίδια ώρα όπου οι Τούρκοι παρακρατικοί προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τον φράχτη με τεθωρακισμένο όχημα. Και με την ΕΥΠ να αναφέρει ότι 1.000 Τούρκοι κομάντος στον Έβρο θα εμποδίζουν τους αλλοδαπούς να επιστρέφουν στην Τουρκία, ακόμα και με πνιγμό.
Και σα να μη έφταναν όλα αυτά, έχουμε εισέτι τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο να λέει εθνικές ανοησίες και παραλογισμούς του τύπου: «Στον Έβρο βγαίνουν με τις καραμπίνες για να προστατεύσουν τις βίλες τους». Και τον αδελφό του Δ. Τζανακόπουλου/ ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει κατά της Ελλάδας στο Λονδίνο με το σύνθημα: «Ανοίξτε τα σύνορα τώρα». Και τον πρώην υπουργό ο Δ. Βίτσα/ ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει να τονίζει ότι: «Με ποιο δικαίωμα κάνει δηλώσεις ο Μηταράκης ότι θα κόψει τα επιδόματα όσον (λάθρο) έχουν άσυλο».
Όλα αυτά και όχι μόνον, οδήγησαν την κυβέρνηση να δηλώσει δια του Στ. Πέτσα: «Ο Τούρκος πρέσβης έχει κληθεί στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις». Και τον υφυπουργό-στρατηγό κ. Στεφανή να δηλώνει στα ΜΜΕ ότι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες». Και με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς να ταξιδεύει εκτάκτως στον Έβρο. Την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση την περιπλέκουν προσέτι αποφάσεις όπως η ταξιδιωτική οδηγία-σοκ από τις ΗΠΑ κατά Ελλάδας: όπου συστήνουν στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε Αιγαίο και Έβρο. Και την Άγκυρα προσέτι να επιμένει σε γελοίες και άλογες δηλώσεις όπως είναι, λόγου χάρη, και η επόμενη: «Θα στείλουμε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Συνεχίζω. Στα του κορωνοϊού. Όπου τα κρούσματα αυξάνονται τόσο τοπικά όσο και παγκοσμίως και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύττει «πανδημία» τον κορονοϊό. Επίσης, ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι γεγονός. Είναι πλέον επίσημο ότι ο 67χρονος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους, πέθανε.
Μια εκδρομή για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά οδήγησε στην εν λόγω ασθένεια καθώς τα 23 από τα συνολικά 54 άτομα, που ταξίδεψαν, βρέθηκαν θετικά στον ιό. Τώρα, το πώς αρρώστησε η μισή Ελλάδα σε μια χώρα που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα που επέστρεψαν οι προσκυνητές, είναι ένα τεράστιο θέμα και ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον. Και, τι να εννοούσε άραγε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και διδάκτωρ Χημείας, Α. Γιαννακουδάκης, όταν δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο, ενώ ο ίδιο πρόσθεσε πως το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του ήδη υπάρχει;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, και ενώ από τη μια πλευρά ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Κίνας Zhao Lijian έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Αμερικάνικος στρατός είναι ίσως αυτός που ενέσπειρε τον κορωνοϊό στην κινεζική πόλη Wuhan, από την άλλη πλευρά βιώνουμε μια σειρά από διάφορα και απανωτά σοκ, όπως είναι αυτό των διεθνών αγορών με τα κραχ στα χρηματιστήρια, κλπ. Εισέτι δε, στην Ελλάδα συνεχίζει να ξαπλώνεται ο κορωνοϊός με 34 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 190 στο σύνολο. Και, με παρέμβαση του Αρείου Πάγου θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις σε όποιον δεν εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα, με τα γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι και δικαστήρια εισέτι να κλείνουν.
Πέραν αυτών, η κατάσταση και στο Αιγαίο είναι οριακή, πολεμική και επικίνδυνη. Είναι πάρα πολύ σοβαρή. Από κάθε άποψη, έννοια και πλευρά. Τι να πρωτογράψω; Κορυφαία περίπτωση αποτελούν τα πρόσφατα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τους εκατοντάδες αλλοδαπούς να επιχειρούν να μπουν σε πλοίο και απωθήθηκαν από την Αστυνομία. Ακόμη, πολύ μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και μαχητικά να βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Και ενώ συνεχίζει το μπλόκο στους μετανάστες στον Έβρο, από την άλλη αλλάζει ο τουρκικός σχεδιασμός με το να διοχετεύουν τους παράνομους μετανάστες από τον Έβρο προς τα νησιά του Αιγαίου.
Έτι δε, η κατάσταση συνεχίζει να περιπλέκεται πολύ περισσότερο και στην Αν. Μεσόγειο. Ρωσικά ΜΜΕ, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι «έρχεται εξέγερση στην Τουρκία λόγω Συρίας» και ότι ο Ερντογάν «κρύβει τον αριθμό των νεκρών». Με Τούρκο ναύαρχο ε.α. να δηλώνει δημοσίως ότι: «Αν χάσουμε το Ιντλίμπ, δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο». Γεγονός που αντικατοπτρίζει και τον Τουρκικό εμφύλιο με άγριο ξύλο στη Βουλή μεταξύ Ερντογανικών και Κεμαλιστών.
Και ενώ η εφημερίδα Figaro γράφει ότι «ο Ερντογάν πραγματοποιεί ένα πανισλαμιστικό και νεο-οθωμανικό σχέδιο το οποίο πρέπει επειγόντως να καταπολεμηθεί», η Άγκυρα συνεχίζει την προετοιμασία για γεωτρήσεις στην «τουρκική ΑΟΖ» νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Γεγονός που αποτυπώνει η φιλοερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, που είχε ως πρωτοσέλιδό της: «Ολοταχώς για κρίση: Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο οι τουρκικοί S-400. Αναπόφευκτη η σύγκρουση».
Τώρα. Κλειδί όλων των ανωτέρω εξελίξεων είναι η κατάσταση στη Συρία. Η Αμερική ενισχύει την Τουρκία με πυρομαχικά στην Ιντλίμπ και στηρίζει ανοικτά την Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας. Η «αόρατη» δύναμη της Ρωσίας στη Συρία είναι πλέον κυρίαρχη. Η Ρωσία, ανάμεσα στα άλλα, διαθέτει μια σειρά από υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των τουρκικών αεροσκαφών στη Συρία. Για αυτό και η Συριακή αεράμυνα καταρρίπτει το ένα μη επανδρωμένο Bayraktar TB2 μετά το άλλο. Ναι, από τον Βόσπορο μέχρι την Κύπρο και τη Συρία βλέπουμε τη Ρωσική κάθοδο απέναντι στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας έναν πρωτόγνωρο πολεμικό συνωστισμό στην γειτονιά μας.
Η Ρωσία «ζεσταίνει» τους πυραύλους Calibr για την Ιντλίμπ και οι Συριακοί S-300 συνεχίζουν να «κλειδώνουν» τον εναέριο χώρο πάνω από τη Β. Συρία. Ακόμη, το πυροβολικό του συριακού στρατού σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς Τούρκους στρατιώτες στη Nayrab στο Ιντλίμπ πριν λίγες μέρες. Γεγονός που κρατάει σε πολεμική ετοιμότητα τους Ρώσους που έχουν το δάκτυλο στην σκανδάλη όταν περνούν το Βόσπορο.
Σας θυμίζω ακόμη και το άγριο «παζάρι» Πούτιν-Ερντογάν για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την Ιντλίμπ. Πολλοί πρόσεξαν την τρομακτική όντως είδηση ότι ο συριακός Στρατός διέλυσε τους αντάρτες της Άγκυρας και σκότωσε 6.100 ενόπλους στη μάχη της Σαρακέμπ την παρελθούσα εβδομάδα! Ναι, πρόκειται για μια μη διαφημισθείσα εθνική πανωλεθρία των Τούρκων στη Συρία. Με τον Ερντογάν να βρίσκεται πλέον στη γωνία. Κυριολεκτικά. Και σα να μη του έφτανε του Σουλτάνου η μεγάλη του ήττα και ταπείνωση στη Λιβύη από τον στρατηγό Χαφτάρ, αυτή την εβδομάδα του ήρθε και η νέα και δεύτερη άκρα ταπείνωση του ιδίου στη Συρία.
Αυτά τα δύο άκρως σημαντικά γεγονότα και αρνητικές εξελίξεις, σε Λιβύη και Συρία, εξανάγκασαν τον Τούρκο πρόεδρο να προστρέξει άμεσα και γονατιστός στον άτεγκτο και πυρηνικό Πούτιν, για να υπογράψουν εν τέλει έστω και μια χάρτινη εκεχειρία για το Ιντλίμπ. Όπου, υπό την «σκιά» της Μ. Αικατερίνης, που συνέτριψε την Τουρκία και κέρδισε όλους τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, η αντιπροσωπεία της Άγκυρας υπέβαλε τα σέβη της στον Πούτιν.
Ναι, οι Τούρκοι έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους με την «υποδοχή» του Πούτιν. Ο Β. Πούτιν ναι όντως «τρόλαρε» τον Ρ.Τ.Ερντογάν με την συμβολική διακόσμηση της αίθουσας συνεδριάσεων. Μια είναι η αλήθεια: Οι Ρώσοι θέλουν να τελειώνουν με τον Ερντογάν τόσο στη Συρία όσο και παντού. Η λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας έφτασε στο άδοξο και αναμενόμενο τέλος της.
Εν κατακλείδι και συμπερασματικά: Πρώτον, παρά το γεγονός ότι ο Έβρος δείχνει να είναι το καυτό και το κεντρικό σημείο πολεμικής φθοράς και αναφοράς, εντούτοις, θεωρώ ότι πρώτος στόχος της Άγκυρας είναι το Καστελόριζο και η Γαύδος. Ή κάτι το παρόμοιο. Θεωρώ ότι ο ‘Έβρος είναι ένας αναγκαίος και πρόσκαιρος στρατιωτικός περισπασμός από την πλευρά των Τούρκων. Δεύτερον, ο Σουλτάνος είναι πεσμένος στο καναβάτσο. Ζαλισμένος, στριμωγμένος και τσαλακωμένος. Ο ίδιος έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, αλλά όμως σε κανένα από αυτά δεν τα πάει καλά. Το αντίθετο συμβαίνει. Η ίδιος όσο και η Τουρκία απομονώνονται άκρως επικίνδυνα. Η βαλβίδα της ήδη πεπυρωμένης χύτρας ταχύτητος της Αν. Μεσογείου έχει πια μια κατεύθυνση ή δυνατότητα αποσυμπίεσης: τα νησιά του Αιγαίου!
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ
Συγγραφέας, Καθηγητής-Διεθνολόγος,
Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας
 triklopodia.gr