Τρίτη, Μαρτίου 24

Γ. Τράγκας: Αντί για καλοκαίρι, έρχεται άγριος, βαρύς χειμώνας για την παγκόσμια οικονομία

Αντί για καλοκαίρι, έρχεται άγριος, βαρύς χειμώνας για την παγκόσμια οικονομία. Ίσως είναι σημάδι της αποκάλυψης του Ιωάννη. Ίσως είναι συνωμοσία για να ξαναρχίσει ο κόσμος από την αρχή. Όπως γίνεται μετά από παγκόσμιο πόλεμο. Γεγονός είναι ότι τα αποτελέσματα της δράσης του κορονοϊού διαλύουν τη σημερινή ζωή του ανθρώπου, τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, τις συνθήκες, τις φιλίες και τις εχθρότητες των Εθνών. Όλα θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή,
αφού τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι χάσουν τις εργασίες τους και εκατοντάδες εκατομμύρια απολέσουν μεγάλα τμήματα της περιουσίας τους και το σημερινό στάτους του βιοτικού επιπέδου τους.
Προσεύχομαι και εύχομαι να επικρατήσει σύνεση στον πολιτικό κόσμο της χώρας και κυρίως στην κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα για κορδώματα, κομπασμούς και μηνύματα ότι όλα γίνονται σωστά, ότι ανοίξαμε το πουγκί και ενισχύουμε με τσουβάλια εκατομμυρίων το εθνικό σύστημα υγείας και ότι πρόκειται να καλύψουμε τις βλάβες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ας είμεθα συνετή και ειλικρινείς. Αυτό που έρχεται είναι κατρίνα στην νιοστή και ένα τμήμα της παγκόσμιας Ορλεάνης αποτελεί η μικρή Ελλάδα. Τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ελάχιστη δόση παρακεταμόλης, μπροστά στο ντόμινο της καταστροφής που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη λήξη συναγερμού, γιατί ενδέχεται να ακολουθήσει επιστροφή του ιού που έχει ως συμπεριφορά να τροποποιεί συνεχώς το γενετικό υλικό του. Όπως ανακοινώθηκε, οικονομικοί γίγαντες όπως η Honda, η Mini η Rolls-Royce, η BWV  και η TESLA κλείνουν τα εργοστάσιά τους. Οι αεροπορικοί γίγαντες καθηλώνουν χιλιάδες αεροσκάφη στα αεροδρόμια και θα πραγματοποιούν ελάχιστες πτήσεις. Η RYANAIR διέκοψε τη συντριπτική πλειοψηφία των δρομολογίων της. Όλες οι αεροπορικές εταιρίες έχουν απολέσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας τους. Ο παγκόσμιος τουρισμός υπέστη ανεπανόρθωτα πλήγματα και αυτό θα φανεί τα δύο προσεχή έτη. Παρακαλώ ιδιαίτερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάψει να πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του ιού θα τους προσθέσει πολιτικά οφέλη. Αυτό που έρχεται αμέσως μετά είναι το μεγαλύτερο πολιτικο- οικονομικό τσουνάμι όλων των εποχών. Οι περικοπές του μνημονίου, τα μαρτύρια της οικονομικής κατοχής θα είναι παιδική χαρά, μπροστά σε αυτό που έρχεται. Αυτό το μνημόνιο θα είναι πραγματικά για όλους.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους ασθενείς, καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Και δεν εννοώ μόνο τους ασθενείς από κορονοϊό. Οι ευχές μου και η προσευχή μου απευθύνονται σε όσους πάσχουν από χρόνια και βαριά νοσήματα. Όσους είναι χειρουργημένοι ή έχουν υποστεί χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες.
Επίσης, θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα ή για να το πω καλύτερα, αυτοπεριορισμό. Ανάμεσά τους, γνωστοί τηλεπαρουσιαστές, δημοσιογράφοι, ακόμη και διευθυντές εφημερίδων που ανάρτησαν στο διαδίκτυο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Η επιδημία θα τραβήξει, αλλά από ό,τι φαίνεται είμαστε κοντά στην ανεύρεση φαρμάκου που εξουδετερώνει στους περισσότερους πάσχοντες τον ιό και τους καθιστά την 4η ή την 5η μέρα αρνητικούς και χωρίς δυνατότητα να μεταδώσουν το νόσημα.
Τόσο στην Αυστραλία, όσο και στη Γαλλία ανακοινώθηκε με διαφορά ωρών, ότι η χλωροκίνη ή καλύτερα υδροξι-χλωροκίνη καταπολεμά αποτελεσματικά τον Covid-19. Πρόκειται για ένα πασίγνωστο επί δεκαετίες φάρμακο που χορηγείται στην ελονοσία, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στον ερυθηματώδη λύκο, δηλαδή σε αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτή η έρευνα, με αυτό το φάρμακο, έγινε με την υποψία των επιστημόνων, ότι επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δεν αναγνωρίζει τον ιό, παράγει πολλά άσφαιρα αντισώματα που δημιουργούν μεγάλη φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα. Δηλαδή αμφοτερόπλευρη πνευμονία. Θα επιχειρήσω τώρα φίλες και φίλοι να αναλύσω, όσα άκουσα από τον σοβαρότατο καθηγητή κο Τσιόδρα, ο οποίος μίλησε για τα υπό έρευνα φάρμακα και είπε ότι η χλωροκίνη χορηγείται στους πάσχοντες και νοσηλευόμενους και στα δικά μας νοσοκομεία.
Είναι φάρμακο συνταγογραφούμενο, που υπάρχει και στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το γνωστό Plaquenil. Αυτό το φάρμακο χορηγείται υπό αυστηρή ιατρική εποπτεία, γιατί πριν την έναρξη μακροχρόνιας θεραπείας, πρέπει να υπάρξει προσεκτική εξέταση των ματιών του ασθενούς, με βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικών πεδίων και αυτή η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στην περίπτωση του κορονοϊού δείχνει να λειτουργεί μέσα στα πρώτα πέντε 24ωρα. Ίσως είναι το νέο ταμιφλού. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δοσολογία δίνεται μόνο από γιατρό, ο οποίος ελέγχει και παρακολουθεί όλες τις τοξικές επιδράσεις του φαρμάκου. Ο Γάλλος καθηγητής που ανακοίνωσε  ότι θεραπεύτηκε το 90% των ασθενών, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η δοσολογία που έπαιρνε ο καθένας ήταν 600 mg την ημέρα.
Επίσης, στην Αυστραλία εξετάζεται ο συνδυασμός της χλωροκίνης με δύο φάρμακα, την λιπονοβίρη και ριτοναβίρη που δίνονται για την αντιμετώπιση ρετροϊών, όπως αυτός του AIDS.
Φάρμακο βρέθηκε και στη Γιουχάν, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσουν οι Κινέζοι γιατροί.
Επίσης, είναι θέμα ωρών να προβούν οι Αμερικανοί σε ανακοίνωση του νέου φαρμάκου που αντιμετωπίζει τον κοροναϊό. Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική φαρμακευτική εταιρία Sanofi δήλωσε ότι έχει μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης, τις οποίες μπορεί να διαθέσει σε όλη τη Γαλλία. Όπως σας είπα προηγουμένως, και σύμφωνα με όσα άκουσα χθες από τον κο Τσιόδρα, ήδη χορηγείται και στα δικά μας νοσοκομεία, σε συνδυασμό με άλλα αντιϊικά.
Πρώτα θα έχουμε το φάρμακο και μετά τα εμβόλια για τον Covid-19 που έχει τρομακτική ταχύτητα μετάδοσης, αλλά μικρότερη θνησιμότητα μέχρι στιγμής από προηγούμενες γρίπες. Και αυτό λέω, γιατί μέχρι σήμερα η συνήθης γρίπη Η1Ν1 έχει σκοτώσει πάνω από 90 Έλληνες.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι το ιατρικό προσωπικό της χώρας, γενικά το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις μας, μαζί με τα σώματα ασφαλείας, τα καταφέρνουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Μπορούμε να πούμε ότι το επιστημονικό προσωπικό μας, είναι υψηλού επιπέδου, ενημερώνει και περιθάλπει όσο το δυνατόν καλύτερα την  κοινωνία μας.
Εδώ όμως πρέπει να σταθώ στη χθεσινή ανακοίνωση που έκανε ο κος Τσιόδρας. Αν άκουσα καλά ο κος Τσιόδρας ( που έχει βγάλει από το κάδρο τον κο Κικίλια) συνέστησε να παίρνουν περισσότερα μέτρα προφύλαξης οι θεράποντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν τα νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε πληρώματα για μονάδες εντατικής θεραπείας, σε μάσκες, σε γάντια και σε αναπνευστήρες. Το πολύπαθο κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί με φιλανθρωπίες της τελευταίας στιγμής. Δεν μπορούμε να ακούμε ξαφνικά ότι οι τάδε OIL ή ο τάδε εργολάβος προσέφεραν αναπνευστήρες ή μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Θέλω να πω επίσης ότι κάποιος γιατρός που είναι σε καραντίνα, όσο μέτρα προφύλαξης και αν πάρει, δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, λόγω ψυχολογίας. Γιατί άκουσα ότι μπορεί κάποιος καρδιολόγος να είναι σε καραντίνα και να κάνει στεφανιογραφίες, αρκεί να πάρει ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Αυτά – λίγο πολύ – ακούγονται από περίεργα έως αστεία και έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Από σήμερα, ισχύουν πρόσθετα απαγορευτικά μέτρα, όπως αυτό της συνάθροισης πέραν των 10 ατόμων. Θέλω να πω όμως προς το γραφείο του πρωθυπουργού, ότι παρά την καλή γενική εικόνα συμμόρφωσης των πολιτών, υπάρχουν κάποια δείγματα απειθαρχίας από μέρους του κράτους, που δεν εξηγούνται.
Π.χ. Προχθές το βράδυ στις 9, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αεροσκάφος προερχόμενο από το Λονδίνο.  Όλοι οι επιβάτες, μεταξύ αυτών και γνωστοί μου, βγήκαν από το αεροπλάνο, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος. Το αεροδρόμιο ήταν άδειο. Σχεδόν έρημο και οι επιβάτες βγήκαν έξω και μπήκαν σε ΙΧ ή σε λεωφορείο ( τα ταξί ήταν εξαφανισμένα εκείνη την ώρα), χωρίς να τους γίνει κανένας έλεγχος και χωρίς καμία σύσταση.
Ανεξάρτητα αν αυτοί οι άνθρωποι μόνοι τους, λόγω συνείδησης, πάνε σε καραντίνα 14 ημερών, θα πρέπει κάποιος από το Μαξίμου ή το υπουργείο Υγείας, να μας εξηγήσει πόσους θα μολύνουν οι υπόλοιποι επιβάτες στους οποίους δεν συνεστήθη από κανέναν να πάνε απευθείας στα σπίτια τους και να μείνουν σε καραντίνα.
Προφανώς, η γενική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και η τηλεόραση έχει κάποιες μεγάλες τρύπες, στις οποίες δεν παίζει ρόλο τόσο η ατομική ευθύνη, όσο η απουσία της διοίκησης και κυρίως των μέσων που διαθέτουμε.
Καθημερινά μαθαίνουμε ότι μολύνονται γιατροί και νοσηλευτές. Καθημερινά μαθαίνουμε ότι μπαίνουν σε καραντίνα δεκάδες μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι λείπουν πολλά προφυλακτικά μέσα, όπως μάσκες και γάντια, για ένα πλήθος γιατρών και νοσηλευτών. Ας ακούσουμε σε αυτό το σημείο, πόσο καθυστέρησε το κράτος να κλείσει τα δικαστήρια, αν και επέμειναν οι δικηγορικοί σύλλογοι και ποιες ελλείψεις παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία. Ας ακούσουμε τι λέει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κος Βερβεσός και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κος Γιαννακός.
Από ό,τι κατάλαβα, τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση δεν θα δίνει αριθμούς κρουσμάτων αλλά θα ανακοινώνει μόνο τα βαριά περιστατικά και τους νοσηλευόμενους για να μην υπάρξει πανικός και να έχουν τα κυβερνητικά μέτρα καλύτερη εικόνα. Αυτό όμως αν συμβεί δεν είναι σωστό. Θα είναι fake news και θα αποκρύβει τη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα άλλα κράτη. Ακόμα και ο Ερντογάν έχει πλέον κρούσματα και νεκρούς.  Ο κος Τσιόδρας περιορίστηκε χθες να πει ότι η προβολή και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της επιδημίας – σύμφωνα με συνεργάτες του – μπορεί να φτάσει τις 2000 με 3000 κρούσματα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – όπως σας είπα – ανακοίνωσε κάποια μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Έβαλε ένα τίτλο σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα: 2 δις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Με βάση την εξέλιξη της επιδημίας, όπως την παρουσιάζει ο κος Τσιόδρας και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες, η κατάσταση αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος Μαΐου, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τότε αρχίζει ο βαρύς χειμώνας.
Δεν είναι σίγουρο αν στο διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου, θα έχει λειτουργήσει ευρύτατατα, τόσο η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, όσο και η κάλυψη των αναγκαίων εφοδίων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας.
Η κα Μέρκελ μεμιάς άνοιξε το πουγκί της και διπλασίασε τις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία.
Εδώ στη μνημονιακή Ελλάδα μιλάμε για 2 δις για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, ενώ είναι βέβαιο, ότι θα χαθεί περίπου το 20-25% του ΑΕΠ, αν τα μέτρα τηρηθούν για 3 μήνες. Αυτά που λέγονται από ορισμένους υπουργούς για επανεκτόξευση της οικονομίας, κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθούν όνειρα εαρινής ή θερινής νυκτός, ανάλογα με την ημερομηνία λήξης του υγειονομικού συναγερμού.
Ουδείς εργαζόμενος πρόκειται να ζήσει με τα 800 ευρώ, που θα του δώσει, όποτε τα δώσει η κυβέρνηση. Η ανακούφιση για τις επιχειρήσεις -κακά τα ψέματα- είναι προσωρινή. Η κυβέρνηση δεν απαλείφει ούτε τα δάνεια, ούτε τους φόρους που αναβάλλεται η καταβολή τους, ούτε τις υποχρεώσεις των εταιριών. Αυτό που θα ακολουθήσει μετά το τέλος των μέτρων, θα είναι εφιαλτικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους να ωραιοποιείται η κατάσταση στα μάτια των Ελλήνων ή να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως δαμάζουσα πάσα νόσον, πάσα μαλακίαν και κάθε παγκόσμια κρίση που επεκτείνεται στη μικρή Ελλάδα.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, να μας πουν τις επόμενες ημέρες, αν συμπορευόμαστε με τις ανακαλύψεις της φαρμακευτικής αντιμετώπισης. Θα ήταν πρέπον να μας που αν πράγματι  η ανακάλυψη των Γάλλων και των Αυστραλών για τη χλωρομυκίνη έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κος Τσιόδρας είναι θα έλεγα ιδιαίτερα σοβαρός και εγκρατής και χθες δεν απέκρυψε την – έστω και συγκρατημένη – αισιοδοξία του για τις έρευνες των Γάλλων και των Αυστραλών. Εκείνο που δεν μας είπε είναι αν υπάρχει ικανή ποσότητα χλωρομυκίνης τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στις αποθήκες του κράτους.
Επίσης, άκουσα ότι η περιφέρεια θα σηκώνει το τηλέφωνο και θα δίνει πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες χρησιμοποιώντας μια ομάδα γιατρών. Εκείνο που θέλω να μάθω, είναι αν καθαρίζουν τους δρόμους, τόσο η περιφέρεια, όσο και ο δήμος της Αθήνας. Ο κος Πατούλης και ο κος Μπακογιάννης θα πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο  και όχι να κάνουν σόου, καθαρίζοντας μερικά παγκάκια και αποκρύπτοντας ότι δεν έχουμε ούτε συνεργεία, ούτε απολυμαντικά, ούτε τις απαραίτητες ποσότητες χαρτιού υγείας για τις δημόσιες τουαλέτες.
ΕΊχαμε νέες επιθέσεις των υποτιθέμενων μεταναστών, δηλαδή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των μισθοφόρων του Ερντογάν στον Έβρο. Οι επιθέσεις αυτές αποκρούστηκαν από τα παιδιά μας και από τις δυνάμεις της Frontex.

 /crashonline.gr/