Δευτέρα, Μαρτίου 23

Κοροναϊός : Αλλάζουν όλα στις πληρωμές για ενοίκια-- Τι προβλέπει να το σχέδιο της κυβέρνησης Μικρότερο ενοίκιο θα πληρώσουν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Κοροναϊός : Αλλάζουν όλα στις πληρωμές για ενοίκια | in.gr
Μικρότερο ενοίκιο θα πληρώσουν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που βρέθηκαν αναγκαστικά χωρίς δουλειά λόγω του κοροναϊού.
Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κοροναϊού, θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου,
σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τα ενοίκια

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κοροναϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.
Στη βάση αυτή, εάν κάποιος καταστηματάρχης πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα καταβάλει μόνον 600 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ αντί για 2.000 που έπρεπε κανονικά να πληρώσει.
Ο εκμισθωτής των ακινήτων , δηλαδή εκείνος που θα χάσει το 40% των χρημάτων του ενοικίου, αφενός δεν θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει φόρους ή ρυθμίσεις φόρων για 120 ημέρες.

Παραδιάς : Ποιους αφορά η μείωση ενοικίου

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρόεδρος της Π.0.Μ.Ι.Δ.Α, Στράτος Παραδιάς, για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες που μισθώνουν τα ακίνητα.
Ο κ. Παραδιάς εξήγησε ποιες κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων δικαιούνται τη μείωση ενοικίου και τη μείωση στις εμπορικές μισθώσεις.
Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά πολλούς αλλά όχι τους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κυβερνητική απόφαση δικαιούνται τη μείωση σε αντίθεση με αυτές που έκλεισαν από μόνες τους.
Για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τα νέα μέτρα στήριξης προβλέπουν αναστολή της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες, ωστόσο στο επόμενο τετράμηνο δεν υπάρχουν τρέχουσες υποχρεώσεις, αυτές θα αρχίσουν από Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρόεδρος της Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α. υποστήριξε πως όλο και περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών έχουν ζητήσει ένταξη στη διακοπή δραστηριότητας και έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση.
Η μείωση ενοικίου τώρα, αφορά στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με εντολή του κράτους.