Πέμπτη, Μαρτίου 5

Κορωναϊός: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί, λέει ο ΟΟΣΑ!


Σε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία, εξελίσσεται ο κοροναϊός…

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η επιδημία του κοροναϊού βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη οικονομική του κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και στις κεντρικές τράπεζες να αντισταθούν για να αποφύγουν μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος, τον χαμηλότερο από το 2009, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο.
Ο Οργανισμός προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να ανακάμψει στο 3,3% το 2021, υπό την προϋπόθεση πως η επιδημία θα κορυφωθεί στην Κίνα το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του πλανήτη θα αποδειχθεί ήπια και περιορισμένη.
Ωστόσο, εάν ο ιός εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,5% φέτος, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%.
Στο βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, με βάση το οποίο η κατάσταση δεν επιδεινώνεται δραματικά, η Κίνα θα μπορούσε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης φέτος, μειώνοντας την πρόβλεψη για το 2020 σε ανάπτυξη στο 4,9% από 5,7% τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα ανέκαμπτε σε προ-ιού επίπεδα το 2021 με ανάπτυξη 6,4%, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, ωστόσο οι επιπτώσεις θα ήταν εμφανείς και σε άλλα σημεία του κόσμου.
Στην ευρωζώνη, όπου αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται τώρα στο 0,8% από 1,1% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, με την Ιταλία να παραμένει στάσιμη φέτος.
Στις ΗΠΑ, η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να είναι περιορισμένη (στο 1,9% από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου). -ΠΗΓΗ-