Τρίτη, Μαρτίου 17

Κρίση του ιού Corona : Το «μεγάλο κλάμα» θα είναι όχι με τους θανάτους, αλλά με τις αλλεπάλληλες χρεοκοπίες του…θανάτου.

Η πραγματική κρίση του ιού corona είναι ότι θα χρεοκοπήσει περισσότερους ανθρώπους από το , ότι θα σκοτώσει, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη το χρέος των νοικοκυριών έχει φτάσει στα ύψη τα χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση, θέτοντας πολλούς σε κίνδυνο οικονομικής καταστροφής.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν τις πόρτες και κλείνουν καταστήματα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού κορώνας.Αλλά αυτό από μόνο του είναι μια καταστροφή
για πολλούς που ζουν από το paycheck στο paycheck, το οποίο είναι σχεδόν το 80% των Αμερικανών. Για να μην αναφέρουμε το αμερικανικό χρέος των νοικοκυριών, το οποίο χτύπησε το ρεκόρ τω 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας διάδοσης του ιού κορώνας.
Ο οικονομικός κίνδυνος του COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα  μεγαλύτερος από τους κινδύνους για την υγεία του κοινού. Εάν ο ιός έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σας, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα πάτε πλέον στη δουλειά, ο εργοδότης σας θα αναγκαστεί να σας απολύσει ή η εταιρεία σας θα χρεοκοπήσει. Σύμφωνα με την Independent, αυτό είναι το κύριο μέλημα. Και τι γίνεται μετά ;;;
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ιταλία δεν θα πάει σε ύφεση, (η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο). Είναι επίσης δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ευρώπη και ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επηρεάζονται. Και είναι αδύνατο να δούμε πώς τίποτα από αυτά δεν θα οδηγήσει σε παγκόσμια κάμψη, εκτός αν οι κυβερνήσεις περνούν γρηγορότερα και σκληρότερα από ό, τι πριν από 12 χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης – The Independent
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια και αυτό δεν έχει σταματήσει την αιμορραγία. Αλλά η μείωση των επιτοκίων δεν έκανε τους ανθρώπους να δαπανούν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, η αναχρηματοδότηση υποθηκών επιταχύνεται γενικά. Η κυβέρνηση Trump όπως και η ελληνική έχει εφαρμόσει την ιδέα των φορολογικών περικοπών, που θα βοηθούσαν. Αλλά μόνο εάν είναι γρήγορη και βαθιά.Μία φορολογική περικοπή που είναι πολύ μικρή για να κάνει μια αισθητή διαφορά αμέσως, δεν θα σώσει την οικονομία.
Το NBC News ανέφερε ότι η πρόταση του Trump ήταν καλή, αλλά όχι μεγάλη για οποιονδήποτε εργαζόμενο. Το σχέδιό του θα εξαλείψει τον φόρο εισοδήματος για το υπόλοιπο έτος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κρατήσετε μόνο 6,2% περισσότερα από τα δικά σας χρήματα για το υπόλοιπο 2020. Οι φόροι μισθών, διαφορετικοί από τους φόρους εισοδήματος, καταβάλλονται τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, με τους μισθωτούς να πληρώνουν το 6,2% του μισθού τους με $ 137,000 για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και του ισοδύναμου των εργοδοτών. Η περικοπή ισχύει μόνο για όσους λαμβάνουν μισθούς, οπότε οι άνθρωποι που απολύονται λόγω οικονομικής ύφεσης δεν απομακρύνονται.
Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα επειδή οι αλυσίδες εφοδιασμού κλεινουν και δεν έχουν πλέον προϊόντα ή βασικά υλικά. Το κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα οδήγησε σε ένα χαμηλό ρεκόρ του δείκτη διαχειριστή προμηθειών της χώρας, ο οποίος μετρά την παραγωγή. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.
Το πρόβλημα της Κίνας είναι το πρόβλημα όλων και επηρεάζει άμεσα και την χώρα μας που ήδη δοκιμάζεται από την κρίση καθώς εισάγουμε πλείστα προϊόντα από την χώρα αυτή.
Στο τέλος του μήνα θα συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής όταν θα υπάρξει μεγάλη αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.
Το άσχημο είναι πως τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να είναι μόνο στην αρχή και ο ιός κορώνας μπορεί τελικά να είναι το γεγονός που θα προκαλέσει την  έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής φούσκας με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην Ελλάδα.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr