Δευτέρα, Μαρτίου 23

Κορονοϊός κατά νέων και υγιών: Η «συνάντηση» με έναν Dj, έναν γιατρό, έναν πρόεδρο και μία νοσοκόμα

Κορονοϊός κατά νέων και υγιών: Η «συνάντηση» με έναν Dj, έναν γιατρό, έναν πρόεδρο και μία νοσοκόμα
Τέσσερις νέοι άνθρωποι σε τέσσερις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη που κανείς δεν περίμενε την μοιραία συνάντηση τους με το CONVID-19
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας 44χρονος Dj από τη Νέα Ορλεάνη, ένας 37χρονος πρώην πρόεδρος ιταλικής ομάδας ποδοσφαίρου, ένας 34χρονος οφθαλμίατρος από τη Γουχάν και μία 36χρονη νοσοκόμα από τη Μεγάλη Βρετανία; Εκ πρώτη όψεως καμία, αλλά με μία πιο προσεκτική ματιά έχουν και πολλά κοινά και μοιραίες «συναντήσεις» με τον CONVID-19
που όπως αποδεικνύεται χτυπάει αδιακρίτως ανατρέποντας κανόνες και καλούπια για τα όρια ηλικίας και την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Υγιείς στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

Παρότι πρόκειται για τέσσερις νέους, υγιείς και ευκατάστατους που ζουν σε διαφορετική γεωγραφική θέση, με διαφορετική κουλτούρα αλλά και τρόπο ζωής η περιπέτεια τους είναι και εν τέλει η κατάληξη για τους τρεις από αυτούς. Το συμπέρασμα είναι πως ο κορονοϊός δεν χτυπάει μόνο ηλικιωμένους αλλά και υγιείς οργανισμούς από ηλικίες από 35 έως 45 ετών που για πολλούς θεωρούνται άτρωτοι. Είναι άτρωτοι; Οι τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρουμε έχουν και ένα ακόμα κοινό. Λόγω της επωνυμίας τους οι περιπτώσεις τους δόθηκαν στη δημοσιότητα κι έτσι μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα πως ο κορονοϊός είναι «τυφλός» και δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες, σε επωνύμους και ανωνύμους, σε φτωχούς και εύπορους.

Πενθεί η Νέα Ορλεάνη

Ο DJ, Black N Mild άφησε την τελευταία του πνοή λίγα 24ωρα αφότου διαγνώστηκε θετικός από τον κορονοϊό.  Ο ίδιος με μήνυμα του ενημέρωσε τους θαυμαστές πως νόσησε.



dj-black-n-mild-696x442.jpg
Κανείς δεν περίμενε - προφανώς ούτε ο ίδιος - πως αυτό θα ήταν και το τελευταίο του μήνυμα. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Orleans Parish Coroner’s Office το οποίο την Παρασκευή ανακοίνωσε το θάνατο του. Ο 44χρονος Dj, ήταν γνωστός για τα δημοφιλή πάρτι και ήταν από τους πλέον αγαπημένους και γνωστούς του κοινού στη Νέα Ορλεάνη.

Θρήνος για τον πρόεδρο

Λίγες ώρες νωρίτερα νοσοκομείο στο Μιλάνο ανακοίνωνε το χαμό ενός ακόμα νέου ανθρώπου. Ο λόγος για τον 37χρονο πρώην πρόεδρο της Περγκολετέζε της Serie C, Αντρέα Μικέλι.



micheli.jpg
Ο Μικέλι νοσηλεύονταν δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, ο υγιής οργανισμός του δεν κατάφερε να κάνει κάποια «στάση» στην επιθετικότητα του ιού και μετά από πολυήμερο πυρετό και επιπλοκές σε συκώτι, νεφρά και πνεύμονες απεβίωσε βάζοντας το όνομα του στην εκατόμβη νεκρών στην Ιταλία.

Ο οφθαλμίατρος που «είδε» το θάνατο του

Από τα πρόσωπα - αν όχι ο ήρωας - της καταπολέμησης της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα αναδείχτηκε ένας οφθαλμίατρος από τη Γουχάν. Ο 34χρονος Λι Γουενλιάνγκ εργάζονταν στο νοσοκομείο της πόλης απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία και ο πρώτος που προειδοποίησε χιλιάδες συναδέλφους του με προσωπικό τηλεφωνικό μήνυμα σχετικά με την λαίλαπα που έρχεται. Ηταν η 30η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, δηλαδή, πριν από περίπου τρεις μήνες.



tttt.jpg
Η διοίκηση του νοσοκομείου τον έβαλε και υπέγραψε έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσε για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» ενώ η αστυνομία αφού τον επέπληξε δημόσια τον έβαλε υπό περιορισμό για «διασπορά ψεύτικων φημών». Η ειρωνεία είνα πως ο «άτρωτος» Λι νόσησε στις αρχές Φεβρουαρίου και πέθανε μόλις στα 34 χρόνια του. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του περιέγραφε με λεπτομέρεια τα συμπτώματα δίνοντας πολύτιμο υλικό στην επιστημονική κοινότητα.

Η νοσοκόμα που δίνει τη μάχη της

Μία άλλη περίπτωση νεαρού και υγιούς ατόμου που συγκλονίζεται τη Μεγάλη Βρετανία είναι η περίπτωση της 36χρονης Areema Nasreen. Μητέρα τριών παιδιών νόσησε από τον υιό και παρότι αρχικά δεν υπήρχε ανησυχία, η κατάσταση της επιδεινώθηκε δραματικά και πλέον δίνει μάχη με το θάνατο πλάι στους ασθενείς της. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Areema, που είναι και μητέρα τριών παιδιών, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα και πρωτοεμφάνισε συμπτώματα όπως πόνους στο σώμα, πυρετό και βήχα, περίπου πριν από 10 ημέρες και οι συνάδελφοι της δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα να την κρατήσουν στη ζωή.



areema.jpg
Πολλά πράγματα όμως σχετικά με τη συμπεριφορά του κορονοϊού είναι ακόμα ανεξήγητα για την επιστημονική κοινότητα και οι γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στο μόνο που συμφωνούν είναι πως ο κορονοϊός μπορεί να έχει έφεση στους +50 αλλά χτυπάει αδιακρίτως και τις μικρότερες ηλικίες.