Πέμπτη, Μαρτίου 19

Είναι πολλά τα λεφτά Frontex για να φυλάς Θερμοπύλες--Η Frontex μας έφερε όλους τους λαθρομετανάστες !

FRONTEX
Την ώρα που το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό δίνουν τη μάχη στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, κάποιοι έχουν την ευκαιρία για «καλοπληρωμένες διακοπές» στα ελληνικά νησιά. Ο λόγος – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «δημοκρατία»- για τη Frontex, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στη χώρα μας για να «αποτρέψει» τις ροές από την Τουρκία, ως βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτούμενος
από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που όπως αποδεικνύεται από την αποτελεσματικότητα των τελευταίων ημερών και τις σχεδόν μηδενικές ροές στα ελληνικά νησιά, δεν είχε καμία διάθεση να κάνει.

Για πολλά χρόνια, όποτε στην επικαιρότητα ερχόταν το μεταναστευτικό ζήτημα, η πάγια απάντηση των πολιτικών σχεδόν όλων των κομμάτων ήταν η «ευρωπαϊκή λύση». Ο επιχειρησιακός φορέας αυτής της ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα ήταν ο μηχανισμός της Frontex, της υπηρεσίας που συνέστησαν οι Βρυξέλλες προκειμένου να «βοηθήσει» τα κράτη-μέλη των εξωτερικών συνόρων στη διαφύλαξη τους.
Όμως αντί να κάνουν αυτό, τα στελέχη της Frontex στο Αιγαίο έμοιαζαν περισσότερο να διεκπεραιώνουν τις κινήσεις των δουλεμπόρων μεταφέροντας λέμβους γεμάτες μετανάστες στη χώρα μας, ενώ, όταν ήταν εκτός βάρδιας, ζούσαν -σύμφωνα με τους νησιώτες- ζωή χαρισάμενη, σε μπαράκια και … σπα, ενώ δεν έλειπαν και συχνές εκδρομές.
«Γυμναστήριο, ποτάκι και εκδρομούλες» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση ανθρώπου που περνά πολλές ώρες στη θάλασσα και αμείβεται μόλις με κλάσμα των αποδοχών των στελεχών της Frontex. Και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται μάλλον χλευαστικά από τους ντόπιους, οι οποίοι μάλιστα αποκαλούν «φροντεξάδικα» πλέον και τα καφέ και τα μπαρ στα οποία συχνάζουν, τα οποία μάλιστα κάποιες φορές είναι και στέκια «αλληλέγγυων».

Φύλαξη ή μεταφορά;

Από το 2015, όταν τα στελέχη της Frontex εγκαταστάθηκαν στα ελληνικά νησιά, οι ροές των μεταναστών δεν σταμάτησαν, παρά μόνον αυξομειώνονταν ανάλογα με τις διαθέσεις του Ερντογάν, με αποτέλεσμα σήμερα στα νησιά να υπάρχουν εκτρώματα όπως αυτό της Μόριας. Η Frontex, που ξεκίνησε ως μια υποβοηθητική υπηρεσία, καθώς τα χρόνια περνούσαν είδε τον προϋπολογισμό της να αυξάνεται αλματωδώς, στο πλαίσιο της γιγάντωσης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των ολοένα περισσότερων φωνών που ζητούσαν ένα τέλος στην εισροή μεταναστών στη γηραιά ήπειρο. Αυτό που σίγουρα δεν αυξήθηκε ήταν η συμβολή της στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τη μετατροπή της σε μια κανονική «συνοριοφυλακή» αντί του να είναι απλά παρατηρητής -όπως χαρακτηριστικά έλεγε τον Νοέμβριο του 2019 η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά-, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα σκάφη της Frontex στο Αιγαίο αλλά και όπου αλλού δραστηριοποιήθηκε αυτή, λειτουργούσαν περισσότερο ως «καταγραφείς» των εισερχόμενων μεταναστών.
Όπως ήδη από το 2016 είχε δημοσιεύσει το περιοδικό «Der Spiegel», τα σκάφη της Frontex που περιπολούν στο Αιγαίο, τουλάχιστον τα γερμανικά, έχουν εντολή να παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, τότε το «Spiegel» ανέφερε ότι τα δύο γερμανικά σκάφη, «Uckermark» και «Börde», που μετείχαν στη δύναμη της Frontex και ήταν στη Σάμο, έλαβαν εντολή να παραδίδουν στις ελληνικές Αρχές τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζουν στη θάλασσα γιατί διαφορετικά θα έχαναν το δικαίωμά τους για άσυλο.