Δευτέρα, Μαρτίου 30

Μετρήστε το IQ σας με το πιο σύντομο τεστ: Είναι μόνο 3 ερωτήσεις – Ελάχιστοι τις βρίσκουν!

Το Τεστ Γνωστικής Αντανάκλασης (Cognitive Reflection Test - CRT) έχει χαρακτηριστεί ως το συντομότερο τεστ IQ παγκοσμίως. Βασίζεται σε μόλις τρεις ερωτήσεις!

Το εν λόγω τεστ IQ αναπτύχθηκε στο Princeton το 2005 από την ψυχολόγο Shane Frederick.
Έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει την ικανότητά σας να αγνοείτε την αρχική (βιαστική) απάντηση σε ένα φαινομενικά απλό ερώτημα. Σκοπός είναι να διακρίνει εκείνους που σκέφτονται λίγο πιο αργά, αλλά πιο ορθολογικά.


Με όρους ψυχολογίας, το τεστ IQ των 3 ερωτήσεων δείχνει πόσο καλοί είστε στο να αγνοείτε το “σύστημα 1” (διαίσθηση) και να επιλέγετε το “σύστημα 2” (αναλυτική) σκέψης; Για να απαντήσετε σωστά και στις 3 ερωτήσεις πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην απάντησή σας και να αμφισβητήσετε την διαισθητική, πρώτη σας σκέψη.


Φυσικά, για να αποδείξετε την... μεγαλοφυΐα σας, πρέπει να απαντήσετε σωστά και στις 3 ερωτήσεις. Αλλά η ταχύτητα έχει επίσης σημασία. Οι πιο γρήγορες απαντήσεις είναι ακόμα ένα σημάδι υψηλότερου δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Λοιπόν, πόσο έξυπνα είστε πραγματικά; Θυμηθείτε, οι ερωτήσεις μπορεί να μην είναι τόσο απλές όσο μοιάζουν αρχικά. Ακόμη και οι σπουδαστές σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου του Γέιλ και του Χάρβαρντ) απέτυχαν να πάρουν και στις τρεις απαντήσεις σωστά, σε μια μελέτη του 2003. Μάλιστα, μόνο το 17% πέτυχε ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Το Τεστ IQ των 3 ερωτήσεων

Μια ρακέτα και ένα μπαλάκι τένις κοστίζουν συνολικά 1,10 ευρώ. Η ρακέτα κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από το μπαλάκι. Πόσο κοστίζει το μπαλάκι;
Έστω ότι 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να παράγουν 5 ρακέτες. Πόσο χρόνο χρειάζονται 100 μηχανές για να παράγουν 100 ρακέτες;
Μέσα σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με νούφαρα. Κάθε μέρα, το κομμάτι αυτό διπλασιάζεται σε εμβαδόν στην επιφάνεια της λίμνης. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα ολόκληρη τη λίμνη, πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλύψουν την μισή επιφάνεια της λίμνης;

Οι απαντήσεις μετά την φωτογραφία...



Οι απαντήσεις στο Τεστ IQ των 3 ερωτήσεων

5 σεντς – Οι περισσότεροι απαντούν διαισθητικά 10 σεντς. Μια μελέτη Princeton έδειξε ότι όσοι απαντούν 10 σεντς είναι πολύ λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που απαντούν σωστά.

5 λεπτά - Το ένστικτό σας μπορεί να σας “λέει” 100 λεπτά. Αλλά η κάθε μηχανή θέλει 5 λεπτά για να φτιάξει ένα μπαλάκι. Οπότε όσο θα ζητάμε τόσα μπαλάκια από αντίστοιχες μηχανές (π.χ. 100 μπαλάκια από 100 μηχανές) ο χρόνος θα παραμένει ίδιος.

47 ημέρες – Οι περισσότεροι απαντούν 24 ημέρες. Η πρώτη αντίδραση του μυαλού είναι να διαιρέσει τον χρόνο στα 2, επειδή του ζητάμε να διαιρέσει και την επιφάνεια στα 2. Αλλά το εμβαδόν που καλύπτουν τα νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα. Οπότε θα χρειαστεί μόνο μια μέρα για να πάει από το μισό στο ολόκληρο της επιφάνειας της λίμνης.