Παρασκευή, Μαρτίου 6

Αποκλειστικό-βόμβα! Μετά από χρόνια σιωπής, ο Κώστας Κακκαβάς αποκαλύπτει στο PatKiout το μυστικό που δεν πρόλαβε να πει στον Βουτσά…

«Ακριβοθώρητος». Αυτή είναι η λέξη που θα ταίριαζε στον Κώστα Κακκαβά. Τον καθαρόαιμο ζεν πρεμιέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που έκανε τις γυναίκες να παραληρούν με την ομορφιά, τη γοητεία και την ευγένειά του. Ωστόσο, ο ίδιος, όπως η ζωή απέδειξε, επέλεξε από νωρίς έναν ασυνήθιστο τρόπο ζωής τον οποίο τηρεί μέχρι σήμερα.
Της Ράνιας Καρατζαφέρη
Εδώ και δεκαετίες ζει ήσυχα στο σπίτι του στη Φιλοθέη με ελάχιστους φίλους και συγγενείς
δίπλα του. Στα 86 του χρόνια εξακολουθεί να γυμνάζεται εντατικά και να είναι ακόμη και σε αυτή την ηλικία ένας πραγματικός κούκλος.
Η δημοσιότητα και οι συνεντεύξεις είναι πράγματα που τα έχει αφήσει έξω από τη ζωή του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες. Και γι΄αυτό μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να μιλήσει ακόμα και σε δημοσιογράφους πρώτης γραμμής όπως είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Και δεν είναι σνομπισμός, αλλά συστολή, ντροπή με την καλή έννοια. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αυτός ο άνθρωπος δεν θεωρεί πως έχει σπουδαία πράγματα να πει μιας και είναι ουσιαστικά ανενεργός και επαγγελματικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολύ περισσότερο για τα προσωπικά του.
Ωστόσο, μας έκανε την τιμή να κάνει μια εξαίρεση και να μας μιλήσει για τον Κώστα Βουτσά κάνοντας μάλιστα και μια χαριτωμένη αποκάλυψη:
-Έφυγε και ο Κώστας Βουτσάς…
Αχ, πολύ στεναχωρήθηκα με τον Κώστα. Τον θαύμαζα. Του χρωστάμε ευγνωμοσύνη όλοι γιατί ο Διόνυσος, ο φορέας μας, δημιουργήθηκε από τους αγώνες του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και του Κώστα Βουτσά και έτσι μπορούμε να παίρνουμε κάποια τέλος πάντων ποσοστά.
Είχε άσθμα από μικρός αλλά γυμναζόταν κι αυτός όπως κι εγώ. Και τον έβλεπα, γιατί ζεν πρεμιέ ήταν κι αυτός αλλά κωμικός. Τι να σας πω. Θα σας πω ένα μυστικό. Δεν του το είπα ποτέ. Η μάνα μου ήταν θαυμάστριά του και μου ζητούσε επίμονα φωτογραφία του. Δεν το έχω πει σε κανέναν. Έχω κλέψει φωτογραφία του Βουτσά!
Δεν έβρισκα και ντρεπόμουν να πάω να του ζητήσω. Τον θαύμαζα πάρα πολύ τον Κώστα. Τον θαύμαζα και ιδεολογικά γιατί ήταν ένα ταλαντούχο και έντιμο παιδί. Το χιούμορ ξέρετε είναι δύναμη, είναι εξουσία. Ο Κώστας δεν είχε δώσει ποτέ χτυπήματα κάτω από τη μέση, να σατιρίσει και να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον. Αυτό είναι κάτι που του το αναγνώριζα.
-Και τελικά, δεν μου είπατε. Με την… κλοπή τι έγινε;
Θυμάμαι, λοιπόν, τσακώθηκα με τη μάνα μου, πήγα σε ένα κινηματογράφο στην Κυψέλη – γιατί εκεί έμενε η συχωρεμένη – και όταν είχε αρχίσει η νυχτερινή προβολή, είχε φύγει η ταμίας και πήγα κι έκλεψα τη φωτογραφία. Και με τσάκωσαν! Και έγινε ένα σπαρταριστό επεισόδιο, έσκασαν όλοι στα γέλια και μου είπαν: Μα κύριε Κακκαβά, γιατί δεν μας τη ζητάτε; Θα μας τη ζητήσει ο Φίνος! Και τους λέω: Μα είναι η μάνα μου τρελή και παλαβή με τον Κώστα και τον θαυμάζει. Και τι μου αποκάλυψαν λέτε; Ότι είχαν πιάσει και τη μάνα μου να κλέβει φωτογραφίες δικές μου! (γελάει).
-Πότε τον είδατε τελευταία φορά;
Τελευταία τον είχα δει στο Petit Palais πριν από μπορεί και 3 χρόνια και μου ‘σφιγγε το χέρι… Εγώ γυμνάζομαι κυρία Καρατζαφέρη και θυμάμαι πήγε να μου το σπάσει. Ήταν σαν μαντέμι ο κερατάς! Και του λέω: Ρε Κώστα πρόσεξε. Θα μετρήσω τα δάχτυλά μου. Κι έσκασε στα γέλια!
Για να σοβαρευτούμε, ο Κώστας είχε καταλάβει ότι μια ανιδιοτέλεια από την πλευρά του καλλιτέχνη, δηλαδή να μη βλάψει κανέναν με το χιούμορ του, είναι χρήσιμη. Και θα τον αγαπάει και γι’ αυτό ο κόσμος. Δεν έχει πειράξει ποτέ κανέναν. Δεν έχει λοιδωρήσει και δεν έχει φέρει σε δύσκολη θέση κανέναν. Και βλέπω τα τρία κορίτσια του και εκεί πρέπει να συμπαρασταθείτε και στο αγγελούδι το μικρό, τον Φοίβο.
-Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που τον έκανε ξεχωριστό;
Ο Κώστας ο Βουτσάς είναι για μένα ο καλλιτέχνης που κατόρθωσε χωρίς να σατιρίσει άνανδρα, να χλευάσει και να σατιρίσει τον πιο σκληρό, τον πιο κυνικό και τον πιο δύστροπο και απάνθρωπο χιουμορίστα της ζωής μας, τον χρόνο. Μπόρεσε ο μπαγάσας και τον κορόιδεψε τον χρόνο. Του πήρε λίγες μέρες αλλά μπόρεσε παλικαρίσια να σατιρίσει τον μόνο χιουμορίστα που έχει γελάσει εις βάρος μας. Τον χρόνο. Και ήταν όμορφος. Περνούσε τη δεύτερη νιότη. Τον είδα μια μέρα κοντοκουρεμένο και λέω: Ο Κώστας θα βγει ζεν πρεμιέ και θα γίνει ο νέος κωμικός Κάρι Γκραντ. Κούκλος! Πόσο κρίμα που έφυγε…

 https://patkiout.gr/showbiz/apokleistiko-vomva-meta-apo-chronia-siopis-o-kostas-kakkavas-apokalyptei-sto-patkiout-to-mystiko-poy-den-prolave-na-pei-ston-voytsa/