Παρασκευή, Μαρτίου 27

To "Νein" της Γερμανίας και το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ - ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
zougla.gr
Χωρίς πρόοδο έληξε η τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε., η οποία αντικατέστησε την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής και εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες εκ νέου με τηλεδιάσκεψη.
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.
«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας δίνει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας» δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.
Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των μέτρων «περιορισμού των επαφών» των πολιτών, η καγκελάριος επέμεινε στο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση», αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. «Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στη Γερμανία να κάνουν υπομονή» είπε χαρακτηριστικά.
Την ιδέα των ευρωομολόγων υποστήριξε, όπως αναφέρει το Bloomberg, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε τους ηγέτες ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μίλησε με συναίσθημα για τον πόνο που βιώνει η χώρα του και απείλησε με βέτο του κοινού ανακοινωθέντος, μιλώντας για «πολύ δειλές» προτάσεις, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων να δράσουν από κοινού θα μπορούσε να πλήξει θανάσιμα το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Οι «27» συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών.
«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».