Πέμπτη, Απριλίου 16

Εφιαλτικές προβλέψεις ΔΝΤ για Ελλάδα: Στο 10% η ύφεση, ραγδαία αύξηση της ανεργίας το 2020

Η κρίση που έρχεται λόγω κορονοϊού θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παγκόσμιο κραχ του 1929 σημειώνει το ΔΝΤ. Σοκαριστικές οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το ΔΝΤ υπολογίζει την ύφεση στην Ελλάδα στο 10%, ενώ παράλληλα βλέπει έκρηξη στην ανεργία στο 22,3%. Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει να σβήνεται η ζημιά μέσα στο 2021. Συγκριμένα εκτιμά ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι 5,1% και η ανεργία υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ανεργία ήταν στο 17,3%.

ΔΝΤ: Ξαναζούμε τη Μεγάλη Ύφεση

Στην έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος αρχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.
Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με 5,8% στο βασικό σενάριο το 2021 εξαρτάται καθοριστικά από το ρυθμό με τον οποίο θα περιορίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η πανδημία, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( ανάπτυξη 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.
 dikaiologitika.gr