Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: 1/7 δεν θα αντέξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων-Κινδυνεύουν να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις!

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ:  1/7 δεν θα αντέξουν μετά την άρση των περιοριστικών  μέτρων-Κινδυνεύουν να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις!
Μία στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως προκύπτει από τα βασικά ευρήματα έκτακτης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τα βασικά ευρήματα της έκτακτης έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι τα εξής:

7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες
Όπως σημειώνεται, μόλις τα τελευταία 2 χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν εντονότερες για αυτές. Υπενθυμίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν 0-49 άτομα προσωπικό, αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το ξέσπασμα της πανδημίας έρχεται να δημιουργήσει μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση «οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστούν» όπβς σημειώνεται.
«Η κατά γενική ομολογία έγκαιρη απόφαση της κυβέρνησης για λήψη εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης» σημειώνει η συνομοσπονδία.
Από την άλλη μεριά, προσθέτει ότι, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική και κοινωνική λειτουργία.
«Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση θα καθορίσει τόσο την διάρκεια όσο και την έκταση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των παρεπόμενων παρενεργειών. Το βάθος, το εύρος και η κατεύθυνση της κρατικής παρέμβασης είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το πόσο ανώδυνα ή επώδυνα θα ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση» υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζονται ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και «η διάρρηξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας ισοδυναμεί με διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».
Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε ένα περιβάλλον όπου η γενική αίσθηση είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για σταδιακή επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Επειδή, ωστόσο, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, απαιτούνται μέτρα στήριξης προσανατολισμένα σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
  • Ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • Κάλυψης της απώλειας των εισοδημάτων. Η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ξεπεράσει το στενόχωρο μέτρο των αποσπασματικών επιδομάτων.

ΙΟΒΕ: Ύφεση φέτος μεταξύ 5% και 9%
Στα επίπεδα του 5% τοποθετεί την έκταση της ύφεσης για την Ελλάδα στο καλό σενάριο, το ΙΟΒΕ, με την ανεργία να αυξάνεται στο 19,3%. Στο δυσμενές ωστόσο σενάριο, η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 9%, κοντά δηλαδή στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, και η ανεργία στο 21,1%.
Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανό, η οικονομία να μην μπορέσει να καλύψει την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό, από την μείωση των εξαγωγών καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτές απευθύνονται σε προορισμούς οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά, αλλά και το πάγωμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι μέρος της ύφεσης θα διαχυθεί και το 2021, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.
«Δυστυχώς το 2021, δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε την φετινή χασούρα, το διεθνές περιβάλλον θα είναι αρνητικό, άρα όσο και να αναπτυχθεί η οικονομία, και πάλι θα βρεθεί πιο κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης», ανέφερε ο κ. Βέττας.