Δευτέρα, Απριλίου 20

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Ποιος είναι ο Ινδός που θα «μοιράσει» τα $2,2 τρισ. του Τραμπ

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Το έργο που έχει αναθέσει ο Τραμπ στον Bharat Ramamurti ενδέχεται να αλλάξει το προφίλ της Αμερικής και να επηρεάσει όλη την υφήλιο - Το βιογραφικό του ανθρώπου που θα σχεδιάσει πώς θα κατανεμηθεί το μεγαλύτερο κονδύλι στην ιστορία των ΗΠΑ για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας
Η αποστολή του Bharat Ramamurti είναι να σχεδιάσει το πώς θα κατανεμηθεί ορθολογικά και δίκαια το κολοσσιαίο ποσό των 2,2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή του μεγαλύτερου κονδυλίου στην ιστορία των ΗΠΑ για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ενδεχομένως θα αλλάξει το προφίλ της Αμερικής και κατ' επέκτασιν θα επηρεάσει την υφήλιο. Το να χαρακτηρίσει κάποιος «εξαιρετικά σοβαρό», «κρίσιμης σημασίας» και ούτω καθ' εξής το έργο που έχει αναθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ramamurti, ισοδυναμεί με παραδοχή ότι τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν το ασύλληπτο μέγεθος της ευθύνης.

Εκ πρώτης όψεως ο Bharat Ramamurti έχει όλα τα προσόντα ώστε να τον εμπιστευθεί ο Τραμπ, αλλά και για να μην τον εμπιστευθεί: Είναι νέος. Ινδικής καταγωγής. Πρώην συνεργάτης της Δημοκρατικής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της παρ' ολίγον αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης, το γεγονός ότι είναι παντρεμένος με την Paige Ammons, μια μεγαλοδικηγόρο η οποία υπερασπίζεται κατά καιρούς τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες των ΗΠΑ, καθιστά τον Bharat Ramamurti ευάλωτο στην αμφισβήτηση.

Εργάζεται απολύτως μόνος. Δεν έχει ούτε έναν συνεργάτη, δεν έχει καν γραφείο. Πολύ απλά, σχεδιάζει το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας με έναν φορητό υπολογιστή, από τον καναπέ του σπιτιού του.
I sent a letter to the Fed on Wednesday requesting they disclose detailed and timely information about the companies getting taxpayer-backed support.

The New York Fed posted this last night. It offers some answers but raises new questions too. 1/
 Βέβαια, το πλήρες σχέδιο είναι να συγκροτηθεί μια 5μελης επιτροπή υπό την εποπτεία του Κονγκρέσου, καθώς η σχετική διαδικασία καθυστερεί, ο Bharat Ramamurti επί του παρόντος προχωρά μόνος του και με εντατικούς ρυθμούς. Ακριβώς όμως επειδή τυγχάνει μέλος μιας ειδικής επιτροπής του Κονγκρέσου, διαθέτει και ασυλία: Ο Τραμπ δεν μπορεί να τον απολύσει, όπως κάνει τακτικά με τους στενούς του συνεργάτες.

Οπωσδήποτε ο Bharat Ramamurti δεν είναι τυχαίος. Απεναντίας, θεωρείται αυθεντία στα χρηματοοικονομικά, παρόλο που κατά βάσιν είναι νομικός. Έχει αποφοιτήσει από την περίφημη νομική σχολή του Yale και συνέχισε τις σπουδές του σε ένα ακόμη πιο σπουδαίο πανεπιστήμιο, το Harvard.

Πάντως, η σύγκρουση με τον Πρόεδρο είναι προδιαγεγραμμένη για τον Bharat Ramamurti, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει εκ των προτέρων οποιονδήποτε εξωτερικό έλεγχο στην κατανομή των χαμηλότοκων δανείων και των λοιπών ενισχύσεων στο πλαίσιο του γιγαντιαίου προγράμματος των 2,2 τρισ. δολαρίων.

Ο Ramamurti δεν φαίνεται να συμφωνεί με την αδιαφάνεια και ήδη παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να την υπονομεύσει. Και δηλώνει ότι «πολλά από αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε μεγάλες εταιρείες, έτσι δεν είναι; Νομίζω όμως ότι ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι το εξής: Με ποιους όρους θα χορηγήσουμε τα χρήματα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες που θα τα λάβουν, θα τα χρησιμοποιήσουν προς το ευρύτερο κοινωνικό όφελος, αντί να τα σκορπίσουν στους μετόχους και τα στελέχη τους;»


https://www.protothema.gr/