Στα 31 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 99 οι νεκροί

Στα 31 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 99 οι νεκροί
Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 13 Απριλίου, είναι 31 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.145, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 73 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.  
  
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 99. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, και το 89% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 43.417 εργαστηριακά τεστ.
Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ Οι 17 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.
Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ το 25.8 αυτών σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και το 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που προηγήθηκε των δηλώσεων του κ. Τσιόδρα, η καθημερινές ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας θα συνεχιστούν έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και θα επανέλθουν τη Δευτέρα του Πάσχα.
Σχετικά με τους οίκους ευγηρίας
Τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας σε όλη την Αττική.
Όλοι οι θετικοί ασθενείς και το προσωπικό με επαφές υψηλού κινδύνου απομακρύνθηκαν από τη δομή, όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας. Το προσωπικό που θα παραμείνει, θα ελέγχεται με τακτούς εργαστηριακούς ελέγχους ενώ πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, και οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα -οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους- δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.
«Θα γιορτάσουμε όταν βγούμε νικητές»
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Οι συντάξεις αυτό τον μήνα θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων, τόνισε ο υφυπουργός.
«Φέτος Πάσχα στο σπίτι με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης της νόσου. Θα γιορτάσουμε όταν βγούμε νικητές. Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ανησυχία για την κατάσταση στην Ξάνθη
Σχετικά με την κατάσταση Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «τo θετικό κρούσμα από τον καταυλισμό των Ρομά μας δημιούργησε ανησυχία» και συνέχισε λέγοντας ότι «οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρες.zougla.gr