Μείωση ενοικίου 40% ζητούν όλοι οι ενοικιαστές – Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μείωση ενοικίου 40%: Τι ζητούν οι ενοικιαστές - Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αναστάτωση έχει προκαλέσει το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων, καθώς πολλοί ενοικιαστές δηλώνουν αδυναμία πληρωμής τη στιγμή που τα εισοδήματά τους έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η μείωση του ενοικίου ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας.
Το «ψαλίδι» στο ενοίκιο κατά 40% αφορά μέχρι σήμερα μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Η μείωση αφορά μόνο στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020. Επιπλέον, το δικαίωμα πληρωμής ενοικίων πρώτης κατοικίας μειωμένων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, κατά τους αντίστοιχους μήνες.
Αυτή τη στιγμή οι ενοικιαστές έχουν αντικειμενική δυσκολία να πληρώσουν ακόμη και αυτό το μειωμένο τμήμα του ενοικίου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών
«Όταν μηδενίστηκαν τελείως τα εισοδήματά τους, ακόμη και το 60% δεν είναι εύκολο να πληρωθεί. Η πλειοψηφία των ενοικιαστών δουλεύουν για να βγάλουν τον μήνα. Όταν μηδενίστηκαν ξαφνικά τα έσοδά τους και μάλιστα απρόβλεπτα, αδυνατούν να πληρώσουν αυτή τη στιγμή το ενοίκιο
Εμείς σαν σύλλογος ενοικιαστών ζητήσαμε πλήρη αναστολή της καταβολής των ενοικίων τουλάχιστον για αυτούς τους δύο μήνες, τον Μάρτιο – Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο. Και όταν με το καλό περάσει όλη αυτή η λαίλαπα που ζούμε να κάτσουμε να βρούμε ποιο ποσοστό θα μπορέσει να πληρώσει ο κάθε ενοικιαστής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να γίνουν «το τέλειο θύμα» σε αυτήν την ιστορία.
«Δηλώσαμε χθες στην κυβέρνηση, πως δεν θα είχαμε αντίρρηση για επέκταση της έκπτωσης ενοικίου και σε άλλους κλάδους πληττομένων, αρκεί το μίσθωμα που θα εισπραχθεί από την πλευρά των ιδιοκτητών να είναι αφορολόγητο, ούτως ώστε η ζημιά να μοιραστεί» είπε μεταξύ άλλων.
Στο μεταξύ, η εικόνα στην αγορά κατοικίας έχει αλλάξει. Έχουν παγώσει ενοικιάσεις και αγορές, ενώ όπως λέει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις τόσο από εγχώριους όσο και αλλοδαπούς υποψήφιους αγοραστές..newsbeast.gr