Τετάρτη, Απριλίου 1

«Μείωση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων κατά 60%» μελετά η κυβέρνηση; Ποιοι θα εξαιρούνται

Μέχρι να βγούμε από την πανδημία

• Θα εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, οι γιατροί και οι νοσοκομειακοί



Περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 60% σχεδιάζει η κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το «ψαλίδι» θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και μέχρι τότε οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 1/3 των μέχρι σήμερα μηνιαίων αποδοχών τους.



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το «ΠΑΡΟΝ» από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, το σχέδιο έχει συζητηθεί και εξετασθεί λεπτομερώς στο ανώτατο επίπεδο και είναι πλέον θέμα ημερών να ανακοινωθεί και να υλοποιηθεί.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πρόωρες δυναμικές αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Πλην όμως, πριν από μερικές ημέρες προέβλεπε ανάπτυξη άνω του 1%, τώρα παραδέχεται ότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση (από 1% έως 3%), γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν μέρα τη μέρα και προς το χειρότερο.

Η Αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε κάποιο πραγματικό στοιχείο

Το επιχείρημα που προέβαλε ο κ. Σταϊκούρας ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων διότι… ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα η χώρα θα επανέλθει στην κανονικότητα. Αισιοδοξία που δεν βασίζεται σε κάποιο πραγματικό στοιχείο, αντίθετα επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη προβλέπουν ότι ο κύκλος της πανδημίας και οι συνέπειές της θα είναι μεγάλες, μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, από το μέτρο της περικοπής των μισθών του Δημοσίουθα εξαιρεθούν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) και φυσικά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι πρέπει να ισχύσει μείωση των μισθών από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων εργάζεται εκ περιτροπής, ήτοι το 1/3 των εργάσιμων ημερών του μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες υπάλληλοι που δεν προσέρχονται στις υπηρεσίες τους είτε λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην περίπτωση που προσβληθούν από τον κορονοϊό, είτε απέχουν από την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία ως γονείς μαθητών.

Με το συγκεκριμένο μέτρο (περικοπή μισθών) η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα… ισότητας και δικαιοσύνης προς την πλευρά των εκατοντάδων χιλιάδων απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Ότι, δηλαδή, το κόστος των συνεπειών από την πανδημία θα επωμισθούν στο σύνολό τους οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνο ορισμένες κατηγορίες.

Με την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση θα πετύχει παράλληλα την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, σε μια περίοδο όπου λόγω «παγώματος» των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών τα έσοδα του κράτους θα είναι αισθητά μειωμένα.

Είναι αναμφίβολο ότι η περικοπή κατά 60% των μισθών θα φέρει σε δυσχερή θέση μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πάγιες οφειλές (δάνεια, χρέη σε εφορίες κ.ά.) ή είναι ένας ο εργαζόμενος στην οικογένεια. Πόσω μάλλον αν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία διαρκέσουν περισσότερους από τρεις ή τέσσερις μήνες. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για το κατά πόσο οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση όταν λήξει η πανδημία.Μήπως, δηλαδή, αποτελέσει την αφορμή για επανεξέταση συνολικά του μισθολογικού καθεστώτος στον δημόσιο τομέα. Κάτι που αναμφίβολα θα συμβεί όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις που δεν έχουν βάλει λουκέτο εφαρμόζουν την εκ περιτροπής (δύο – τρεις ημέρες την εβδομάδα) ή την εξ αποστάσεως εργασία, με αντίστοιχες μετατροπές (μειώσεις) στις αποδοχές τους.

Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις θα συνεχισθούν και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς μετά το ισχυρό πλήγμα που θα έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να περιορίσουν τη χασούρα αυτής της περιόδου.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε στο «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής 29/03/2020

Υ.Γ. taxalia

Αυτά τα γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο ρεπορτάζ πάντως...

 https://taxalia.blogspot.com/2020/03/60_30.html