Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε μια έγκυος στην Αλεξανδρούπολη από τον σύζυγό της

“Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να καταπραΰνω έναν τυχόν ανεπίτρεπτο θυμό κι ας πάρω πρόστιμο. Να μην κάνουμε περισσότερο κακό απ’ ότι καλό στους αγαπημένους μας, στους κοντινούς μας ανθρώπους, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο από φωνές σε όλο τον κόσμο.

Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο. Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στις 11 Απριλίου στην καθιερωμένη ενημέρωση του προς το κοινό. Με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν τις συμβουλές του για την ενδοοικογενειακή βία με τον ίδιο τρόπο που ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οεκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντιέρες που κι εκείνος με τη σειρά του έκκληση για ειρήνη μέσα στο σπίτι.

“Η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης”

“Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι’ αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου”αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
“Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού, από τις ζώνες πολέμου μέχρι τα σπίτια, ενώ εργαζόμαστε για την καταπολέμηση του COVID-19.”

Έγκυος γυναίκα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας

“Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να διαψευστεί με τον πιο άσχημο τρόπο. Μια έγκυος πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού στην Αλεξανδρούπολ. Θύτης; Ο σύζυγός της.
Η μέλλουσα μητέρα, όπως αναμεταδίδουν τα τοπικά μέσα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το evros.gr, το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Τέρμα Άβαντος. Ο 30χρονος άνδρας χτύπησε την ανήλικη γυναίκα του με τα χέρια προκαλώντας της σωματικές βλάβες.
Η 17χρονη έγκυος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ενώ ο 30χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή παράνομη απειλή και ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Γραμμές βοήθειας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα έζησε για αρκετές ώρες φρικτές στιγμές στα χέρια του συζύγου της. Και δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη.
“Ξέρουμε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες είναι απαραίτητες για την καταστολή του COVID-19. Ωστόσο μπορεί να παγιδεύουν τις γυναίκες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους” ανέφερε ο κ. Γκουντιέρε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία, ένα σημαντικό μέρος των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης του COVID-19.
“Αυτό σημαίνει αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Διασφάλιση ότι τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να διώκουν τους θύτες. Εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ. Ανακήρυξη των κέντρων προστασίας ως βασικών υπηρεσιών. Δημιουργία ασφαλών τρόπων για να αναζητούν οι γυναίκες προστασία χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τους θύτες τους” είπε.
«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.