Αρση μέτρων, αλλά όχι προστίμων – Δείτε πόσο θα κοστίζει η μη χρήση μάσκας και όχι μόνο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μερικά μέτρα περιορισμού αίρονται, τα πρόστιμα όμως παραμένουν και είναι τσουχτερά. Ενα 150άρι φεύγει τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αυτό της άσκοπης μετακίνησης, ένα άλλο παίρνει τη θέση του, εκείνο της μη χρήσης μάσκας, όπου είναι υποχρεωτική.
Τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης καταργούνται, όπως και το πρόστιμο, παραμένει όμως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας, όπως και το πρόστιμο των 300 ευρώ και η αφαίρεση άδειας και πινακίδων
κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.
Τα παραπάνω είναι μερικά από εκείνα που δεν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των πιο εξειδικευμένων, από έξι υφυπουργούς της κυβέρνησης, και αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες, με νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Τα υπόλοιπα πρόστιμα-«φωτιά» παραμένουν για δύο τουλάχιστον ακόμη εβδομάδες, με την ανακοίνωση της επόμενης άρσης των μέτρων, αν και εφόσον έρθει, εξετάζοντας τον μεικτό δείκτη επικινδυνότητας με βάση το προφίλ ρίσκου της χώρας για την εξελισσόμενη πανδημία.
Το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας θα βεβαιώνεται, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, υποχρεωτική η χρήση της, από εργαζoμένους και πολίτες, είναι σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ταξί, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, από εργαζομένους σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, υφασμάτινης ή άλλης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα βεβαιώνεται πρόστιμο και σε αυτές τις περιπτώσεις στην εκδοχή ακραίων περιπτώσεων, είναι σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζομένους και πελάτες.
Παρά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, τα υπόλοιπα πρόστιμα φαίνεται ότι παραμένουν. Συνεχίζεται η βεβαίωση προστίμων των 5.000 ευρώ και συλλήψεις για καταστήματα που δεν ανοίγουν ακόμη.
509 συλλήψεις
Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του μέτρου λειτουργίας καταστημάτων έχουν βεβαιωθεί 533 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 509 άτομα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Στα 5.000 ευρώ παραμένει το πρόστιμο για την παραβίαση καραντίνας και η ποινική διαδικασία.
Θετικός Ρώσος υπήκοος
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ρώσου υπηκόου, που έφθασε αεροπορικώς στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα, την Τρίτη διαγνώστηκε θετικός και την ίδια μέρα έσπασε την καραντίνα, βγήκε από το δωμάτιο και το ξενοδοχείο. Οταν εντοπίστηκε, είπε στους αστυνομικούς πως… «έψαχνε φορτιστή». Επιβλήθηκε πρόστιμο και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας, όπως και του προστίμου των 300 ευρώ και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες. Δεν έχει διευκρινιστεί αν απαγορεύεται ή όχι η περίπτωση μετακίνησης από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας.
Ιχνηλάτηση
Το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τη μερική άρση των μέτρων περιορισμού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποκτήσει τα εργαλεία ελέγχου και την τεχνογνωσία παρατήρησης της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί.
Μέσω των διαδικασιών ιχνηλάτησης θα έχει τη δυνατότητα παρατήρησης της άρσης των μέτρων και στις περιπτώσεις που προκύψει το αναπάντεχο υπάρχει η δυνατότητα επόμενης διορθωτικής φάσης, παρότι αυτή είναι δυσκολότερη στη διαχείριση.
«Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους. Οσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Οσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς», τόνισε στις χθεσινές ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εργαλεία ελέγχου είναι προσαρμοσμένα στο νέο σχέδιο με τα καινούργια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν, κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με σημαντική εμπειρία, επιστημονικές και επιχειρησιακές δυνατότητες έγκαιρης διόρθωσης.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
150 € για μη χρήση μάσκας
5.000 € για καταστήματα που ανοίγουν παράνομα
5.000 € για παραβίαση καραντίνας
1.000 € για συνάθροιση άνω των 10 ατόμων
300 € για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου