Τετάρτη, Απριλίου 22

Ο κορωνοϊός έκανε τον Τζο Μπάιντεν «αόρατο υποψήφιο πρόεδρο»

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι κυβερνήτες μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Τύπου, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Τζο Μπάιντεν είναι αναγκασμένος να κάνει προεκλογική εκστρατεία από το υπόγειο του σπιτιού του, όπου βρίσκεται σε καραντίνα.
Από την αρχή των προκριματικών του Δημοκρατικού κόμματος,
ο αμερικανικός Τύπος χρησιμοποιούσε μακάβριες εκφράσεις για την εκστρατεία του Μπάιντεν, ο οποίος σε ηλικία 77 ετών δυσκολεύεται να περάσει καθαρά μηνύματα, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. Το φθινόπωρο του 2019 οι Δημοκρατικοί βουλευτές ανησυχούσαν για την πνευματική του κατάσταση ενώ ένα άρθρο στο New York Magazine έκανε λόγο για «εκστρατεία ζόμπι», ανάμεσα σε ζωή και θάνατο. Αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα κατόρθωσε το ακατόρθωτο, να κερδίσει όλες τις προκριματικές εκλογές του Μαρτίου 2020, με αποτέλεσμα τα μίντια να αρχίσουν να μιλάνε για «ανάσταση» ή και «επιστροφή από τους νεκρούς».
Κλεισμένος στο υπόγειο του σπιτιού του, σε καραντίνα
Αυτή η «ανάσταση» του Τζο Μπάιντεν διακόπηκε από την επιδημία του Covid-19, η οποία έκανε εντελώς αόρατη την καμπάνια του.
Ο υποψήφιος είναι αναγκασμένος να κάνει εκστρατεία από το υπόγειο του σπιτιού του, πράγμα που δυσκολεύει τα πράγματα αφού ο Μπάιντεν είναι καλός μόνο όταν βρίσκεται με ψηφοφόρους, αναφέρει το αμερικανικό Slate. Είναι δηλαδή πολύ άνετος όταν κρατάει ένα παιδάκι στην αγκαλιά του ή όταν ακούει τα προβλήματα των ανθρώπων κρατώντας τους το χέρι. Η πανδημία τον αναγκάζει πλέον να επικοινωνεί μέσω podcast, livestream και Zoom, από το υπόγειο του σπιτιού του στο Delaware. Οι συνεργάτες του δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση και στις 13 Μαρτίου, η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση του Μπάιντεν ήταν σκέτη καταστροφή.
«Για πολλούς Δημοκρατικούς, αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Αλλά επί πολλές ημέρες το κόμμα ασχολιόταν με ένα και μοναδικό πράγμα: αν ο υποψήφιός τους στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να λειτουργήσει το webcast στο υπόγειό του», γράφει ένα άρθρο του Politico.
Η επικοινωνία του Μπάιντεν στο Twitter δεν είναι, επίσης, καθόλου αιχμηρή. Για να διαφημίσει το podcast του, επέλεξε πρόσφατα ένα απόσπασμα στο οποίο συζητάει για τα αγαπημένα του μπισκότα με τον κυβερνήτη του Μίτσιγκαν!
Οταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού άρχισε να μεγαλώνει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν άργησε να αντιδράσει. Σε μια συνέντευξη στο κανάλι MSNBC, μια δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Κύριε αντιπρόεδρε, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες πολλοί άνθρωποι με ρωτούν Που είναι ο Τζο Μπάιντεν» και ο υποψήφιος πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει χλιαρά ότι προσπαθεί να αντιδράσει με παραγωγικό τρόπο.
Θεωρείται αγαπητός
Παραμένει ωστόσο ο μοναδικός υποψήφιος στην κούρσα, μετά την παραίτηση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, στις 8 Απριλίου 2020. Και ενώ η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος έβλεπε την κρίση του κορωνοϊού σαν την τέλεια ευκαιρία να αποδείξει την παράνοια του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν τα έχει χαμένα: εξακολουθεί να δηλώνει ότι προτιμάει να καλυτερέψει το σύστημα υγείας παρά να το μεταρρυθμίσει εξαρχής.
Απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν έχει κανέναν ηθικό δισταγμό, ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται, ωστόσο, αγαπητός γιατί δημιουργεί ασφάλεια και συμπάθεια. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έζησε πολλές τραγωδίες στην προσωπική του ζωή (η πρώτη σύζυγός του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε τροχείο το 1972 και ο γιός του πέθανε από καρκίνο το 2015) και αυτό τον καθιστά σεβαστό και συμπαθή. Αυτά τα χαρακτηριστικά του μετράνε πιθανόν περισσότερο από το πολιτικό πρόγραμμά του, το οποίο παραμένει αρκετά φλου.
Ο Μπάιντεν εκφράζει την επιστροφή στην κανονικότητα, σε μια εποχή που η Αμερική έχει για ηγέτη κάποιον που λέει ψέμματα πολλές φορές την ημέρα και βρίζει τους αντιπάλους του στο Twitter. Ο Μπάιντεν είναι κυρίως «ένας αγαπητός άνθρωπος», όπως έγραφε στις 3 Φεβρουαρίου 2020 ένα άρθρο των New York Times. «Ακουσα δύο ομιλίες του Μπάιντεν στην Αϊόβα αυτές τις τελευταίες ημέρες», έγραφε ο αρθρογράφος Frank Bruni. «Και τις δύο φορές έφυγα χωρίς να έχω συγκρατήσει κανένα θέμα από τις ομιλίες του». Ο δημοσιογράφος κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτή η έλλειψη οράματος και καθαρότητας δεν ήταν πολύ σοβαρά προβλήματα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προεδρικής εκλογής, η οποία φέρνει αντιμέτωπες, κυρίως, δύο διαφορετικές προσωπικότητες.
Περίπου αυτά είπε και ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου 2020 την υποστήριξή του στον Μπάιντεν, εξηγώντας ότι η Αμερική χρειάζεται έναν ηγέτη που να έχει «ειλικρίνεια, ταπεινότητα, συναίσθημα και χάρη».
Ο Μπάιντεν θεωρείται ότι θα κερδίσει απέναντι στον Τραμπ στις πολιτείες-κλειδιά όπως η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, τις οποίες η Χίλαρι Κλίντον είχε χάσει το 2016. Η πρόσφατη καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση (μια υπόθεση που ανέρχεται στο 1993) δείχνει να μην πλήττει προς το παρόν την εικόνα του, ίσως επειδή είναι υποψήφιος απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση από 25 γυναίκες.
Μια δειλή εκστρατεία
Αλλά ενώ οι ασυνέπειες και τα λάθη του Τραμπ στην διαχείριση της επιδημίας του Covid-19 έχουν καταγγελθεί από πολλούς αξιωματούχους του Δημοκρατικού κόμματος, ο Μπάιντεν τις επέκρινε ελαφρά, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να πολιτικοποιήσει την συζήτηση για την πανδημία. Ερωτηθείσα από το Politico μια από τις συμβούλους του γι’αυτή τη στρατηγική απάντησε ότι είναι μάλλον αντι-παραγωγικό να επιτίθεται μετωπικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ αυτή την περίοδο κρίσης. Αυτή η δειλή προσέγγιση κάνει το μήνυμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών ακόμη πιο αόρατο, σημειώνει το Slate, ειδικά επειδή ο Τραμπ οργανώνει καθημερινά συνεντεύξεις τύπου για τον κορωνοϊό, στις οποίες περηφανεύεται ότι κάνει «μια εξαιρετική δουλειά», ενώ γύρω του διάφοροι σύμβουλοι τον επαινούν ότι η δουλειά του είναι αξιοσημείωτη.
Και ενώ ο Μπάιντεν έχει εξαφανιστεί στην υγειονομική κρίση, πολλοί κυβερνήτες των Δημοκρατικών μπαίνουν δυνατά στην επικοινωνία και δίνουν μάχη να εξασφαλίσουν υλικά για τα νοσοκομεία τους. Ο Αντριου Κουόμο στη Νέα Υόρκη, ο Jay Inslee στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ή η Gretchen Whitmer στο Μίτσιγκαν, βρίσκονται στη φωτιά της δράσης την ώρα που ο Μπάιντεν έχει απομειωθεί στον ρόλο του θεατή.
#WhereIsJoeBiden
Τον Μάρτιο 2020 το hashtag #WhereIsJoeBiden («#ΠουΕίναιοΤζοΜπάιντεν») έγινε viral στο Twitter. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι παρότι η καμπάνια του υποψηφίου των Δημοκρατικών δεν εμπνέει ενθουσιασμό, στις δημοσκοπήσεις έχει 53% πρόθεση ψήφου έναντι 42% του Τραμπ. Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών του επιτίθεται για την έλλειψη ρητορίας του, υπονοώντας ότι έχει γεροντική άνοια. Ο δημοσιογράφος του Fox News Tucker Carlson κορόιδευε πρόσφατα τον Μπάιντεν με απαράδεκτο τρόπο: «Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί πραγματικά να κυβερνήσει τη χώρα; Μπορεί να ξαναβρεί το αυτοκίνητό του σε ένα πάρκινγκ με τρία πατώματα;»
Κι είναι αλήθεια ότι ο Μπάντεν συχνά κάνει γκάφες και δείχνει σε σύγχιση, αλλά το μεγάλο του ατού είναι πως μοιάζει ειλικρινής και ταπεινός, απέναντι σε έναν πρόεδρο που κομπάζει πως είναι «το νούμερο ένα στο Facebook» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σε 41000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ως τις 20 Απριλίου.
lykavitos.gr